Het Brouwershof – Wespelaar (Haacht)

Brasserie Het Brouwershof is een gebouw met een verhaal. Het statige herenhuis met prachtige tuin uit de beginjaren van de 20ste eeuw ligt op wandelafstand van het station van Haacht. Het unieke kader is nog steeds intact, alleen staat de voordeur van Brasserie Brouwershof nu wagenwijd open om jou te laten genieten van een dagverse brasseriekeuken, een lekker biertje, een perfect kopje koffie, …

De vooroorlogse woning werd gebouwd in opdracht van Camille Kerkhofs, de eerste brouwmeester van Brouwerij Haacht. Toen hij tijdens WO I jammerlijk overleed, besloot zijn weduwe naar Brussel te verhuizen. Eugène De Ro, de stichter van de brouwerij, kocht de villa over en maakte er zijn gezinswoning van. Hier kon hij na een dag hard werken tot rust komen, genietend van zijn mooie tuin en het zicht op de prachtige brouwerijgebouwen aan de overkant. En van zijn eigen, ambachtelijk gebrouwen bier.

De woon- en biljartkamer van weleer vormen nu het kloppend hart van Brasserie Brouwershof. Bij de inrichting werd veel aandacht besteed aan de huiselijkheid. De foto’s aan de muren, sommige rechtstreeks uit het familiealbum, brengen je meteen in de juiste sfeer. Dat is immers wat meneer De Ro zou gewild hebben: dat iedereen zich hier thuis zou voelen. Genietend van een goed glas bier met daarbij een heerlijk passend gerecht. Onze biersommeliers staan trouwens klaar om je te helpen bij de juiste keuze.

Het verhaal doet de ronde dat er een rechtstreekse bierleiding vanuit de brouwerij, onder de straat door, naar Brasserie Brouwershof loopt … Of dat klopt laten we in het midden. Feit is wel dat je alleen hier de ongefilterde, dagverse Primus met gist kan proeven.

De kaart van Brasserie Brouwershof bevat een aantal klassiekers voor grote en kleine honger, maar vanzelfsprekend ook een ruim assortiment bieren en andere dranken. Je kan er immers ook terecht voor een lekkere pint, een koffietje vergezeld van een knapperig item om gewoonweg op het terras van de mooie tuin te genieten. De daglunches worden elke week zorgvuldig samengesteld door het koksteam.

De keuken staat olv Pradig en probeert op een creatieve manier een leuke combinatie te brengen van verse, bij voorkeur regionale ingrediënten, en meer klassieke producten. Opzet dat blijkbaar niet altijd even realistisch en realiseerbaar is. Als huiszaak van Brouwerij Haacht is bier voor Brasserie Brouwershof uiteraard heel belangrijk. Op vat of op fles, hier ontdek je alle bieren van Brouwerij Haacht, de biersommeliers staan klaar om een perfecte pairing met je keuzegerecht tot een voltreffer te laten uitgroeien.

Wij opteerden bij onze proeverij voor de artisanale kaas- en garnaalkroketten. Leuk gepaneerd, goudgeel met een fris slaatje en vergezeld van een Tongerlo, aanrader volgens de kaart en de Flandrien, alcoholvrij, pittig en mooi moutig. De kaaskroketten hadden voldoende smaak maar bij de garnaalkroketten was het weliswaar zoeken geblazen om een enig en uniek exemplaar te vinden. Het hoofdgerecht werd enerzijds asperges à la flamande en anderzijds gebakken zalm met asperges, beide vergezeld van kroketten. De goudgele en mooi gebakken kroketten hadden voldoende aardappelsmaak. De asperges à la flamande met botersaus en peterselie oogden aanlokkelijk maar het garnituur van ei was onherkenbaar van smaak, en kon door een eerder sponsig uitzicht zeker niet overtuigen. De gebakken zalm met asperges scoorde beter al was ook hier het smaakpalet eerder beperkt. We durven zelfs betwijfelen of mijnheer De Ro van deze creatie zou hebben genoten.

Brasserie Brouwershof – Provinciesteenweg 10 – 3150 Wespelaar – tel 016-607126 Open van dinsdag tot donderdag 11u30- 22uur, vrijdag 11u30 tot 23 uur, zaterdag 1 tot 23 uur, zondag 11u30 tot 22 uur, maandag gesloten. Eigen parking.