Het geheim van de Roussillonwijnen

Omringd door bergen en grenzend aan de Middellandse zee, ziet de wijnstreek van de Roussillon eruit als een groot amfitheater dat gekenmerkt wordt door diverse tektonische aardverschuivingen. De Roussillon wordt omringd door 3 bergmassieven, de Corbières in het noorden, de Pyreneeën met Mont Canigou in het westen en de Albères in het zuiden.

De rijkdom van deze turbulente geschiedenis weerspiegelt zich in de diversiteit van de bodems en onderlagen met tal van specifieke terroirs. Hierdoor staan er meer dan 24 witte en blauwe druivenrassen aangeplant, wat voor een breed en uniek assortiment zorgt van elegante wijnen.

De Pyrénées-Orientales telt 28 eeuwen wijngeschiedenis en blaakt van een wijnbouwkundige knowhow. De eerste wijngaarden werden aangeplant door de Grieken en verder uitgebouwd door de Romeinen. De aanleg van het spoor leidde tot  groei en diversiteit van deze bijzondere wijnstreek. De 24 verschillende druivenrassen zijn goed voor 17 AOP’s met bovendien een ruim assortiment droge wijnen en VDN, vin doux naturel. 16  AOP’s/IGP’s hebben elk hun karakteristieken, 9 AOP’s tekenen voor drogen wijnen en 5 AOP’s voor de VDN met 2 IGP’s,nl Côtes Catalanes en Côte Vermeille.

Het klimaat van de Roussillon dat uitgesproken mediterraan is, geeft de wijnstreek een apart karakter. Door de herfstregens blijft de grondwaterspiegel op peil en kunnen de wijnstokken ook tijdens de hete zomermaanden voldoende vocht opnemen. Met jaarlijks meer dan 320 dagenzon en ideale temperatuurverschillen tussen dag en nacht, is dit een door de goden gezegende streek om aan wijnbouw te doen.

De Pyrénées-Orientales is in volume, goed voor 2% van de Franse wijnproductie, maar produceert wel 80% van de Franse Vin Doux Naturel. De wijngaardoppervlakte bedraagt meer dan 18700 ha waarvan 80% staat aangeplant op hellingen tot 750m hoogte. Meer dan 60% van deze oppervlakte kan bovendien aanspraak maken op een productie van AOP-wijnen.

Globaal dus meer dan voldoende elementen voor het Conseil Interprofessionnel des Vins de Roussillon om voor 16 talentvolle wijnproducenten een speciale degustatie te organiseren. Een extra gelegenheid om de diversiteit, enorme rijkdom en de  onvoorstelbare kwaliteit van de wijnen uit de Roussillon te herontdekken. Tegelijk het bewijs dat de traditie en de eigenheid van deze regio een zeer belangrijk element vormt in de globale uitbouw van de Franse wijnproductie.

Rode draad doorheen deze degustatie was het wijnhaar 2022 dat zich ook bij deze talentvolle producten beloftevol aankondigt. De wijnen zijn nog zeer jong maar sommige hebben reeds een mooi dieprode kleur, andere hebben duidelijk nog nood aan verdere rijping en vertonen te scherpe tannines, meer dan eens waren ook de aroma’s ontoereikend en blijven de aangename fruitig toetsen achterwege.

Her en der een oudere wijn die de kleuren van de Roussillon verdedigde en vooral een leuk gamma aan VDN-wijnen. Niet alleen de oude traditionele wijnhuizen zijn in staat om op dit vlak mooie resultaten te preseneren maar ook diverse aanwezigen wijnboeren wisten een leuke en verrassende VDN op hun presenteerblaadje in te schrijven.

Op het presentatie- en ontdekkingslijstje van deze proeverij van Roussillonwijnen waren volgende wijnhuizen te gast: Domaine F.Jaubert- Ponteilla; Château Montana – Banyls des Aspres; Domaine Vial Magneres – Banyuls sur Mer; Ckis d’Elpos – Saleilles; Château de Rey – Canet en Roussillon; Domaine Vaquer – Tresserre; Domaine de l’Arca – Saint Nazaire; Domaine Trilles -Tresserre;  Dom Brial – Baixas; Domaine Spiaggia – Passa; Domaine Boucabeile – Corneilla de la Rivière; Mas Terra – St Paul de Fenouillet; Domaine Madeloc – Malleval; Clos del Rey – Maury; Domaine Tambour – Banyuls sur Mer en Domaine Singla – Saint Laurent de la Salanque.