Portugese regio Alentejo plukt vruchten van kurktrend

Van traditionele kurkambacht tot design kurkhotel

 

De Portugese wijnregio Alentejo staat bekend als ’s werelds grootste kurkproducent. De kurkeik groeit er volop. Hoewel de kurk al sinds de 17e eeuw als gelijknamige wijnflesdop wordt gebruikt – waar het product bekend van is – heeft zich de laatste jaren in de westerse wereld een heuse kurktrend ontwikkeld. Zo zien we het natuurproduct steeds vaker terug in schoenen, tassen, hoedjes, accessoires, interieur en gebouwen. Vorig jaar is in werelderfgoed-stad Évora zelfs het luxe design Ecorkhotel geopend dat (als eerste hotel ter wereld) grotendeels uit kurk bestaat.

Kurk: milieuvriendelijk én stylish: kurk is een 100% natuurlijk product. Het groeit als schors aan de kurkeik. Na het afschrapen van het kurkmateriaal groeit de eik iedere negen jaar weer aan. Dit maakt het product duurzaam. Behalve milieuvriendelijk is kurk stevig, flexibel en warmte- en kou-bestendig. Bovendien is de minimalistische en stylish look van het materiaal sterk in trek bij moderne designers en consumenten. Daarom wordt er steeds creatiever omgegaan met kurk. Behalve wijnfleskurken koop je tegenwoordig vele andere kurkproducten, variërend van sieraden tot tapijten en van kledingstukken tot design meubels. In Alentejo kun je hiervoor terecht bij adresjes als Mont’Sobro in Évora, Robcork in Portalegre, RP Cortiça e Sabores Regionais in Beja en Born to Be Alentejano in Vila Nova de Milfontes.

Overnachten in stijl in ‘s werelds eerste kurkhotel : In 2013 is net buiten het centrum van de hoofdstad van Alentejo, Évora, het Ecorkhotel geopend. Dit hotel is ontworpen door architect José Carlos Cruz. Geheel in lijn met het omliggende landschap bestaat de buitenkant van het 4-sterren designhotel uit kurk. Het is daarmee het eerste kurkhotel ter wereld. Behalve dat het goed oogt, heeft de kurk een zowel thermische als akoestische werking en een energiesparend effect. Bovendien geeft het materiaal het hotel een natuurlijke touch tussen de omringde kurkbomen, steeneiken en olijfbomen. Het eco-hotel bestaat uit 56 moderne suites van 70m2 per stuk, een relaxte Spa, een fitnessruimte, twee zwembaden en een restaurant en bar. Ook in het interieur komen de kurkaccenten steeds terug.

Turismo do Alentejo – www.visitalentejo.pt/nl // Ecorkhotel – www.ecorkhotel.com/en