Het voorjaar in je pan en op je bord

Vogels leggen een ei, bloesems doen de natuur herleven en talrijke voorjaarsgewassen schieten opnieuw de lucht in. Tijdens de lente ontwaakt onze keuken in de vorm van heerlijke verfrissende gerechten, gekleurd door seizoensgebonden streekproducten. Beka doet je met haar kwaliteitskookgerei het Belgische voorjaar proeven. Geniet van het witte goud of trakteer de zoetekauw in je omgeving (lees: jezelf?) op een potje zelfgemaakte confituur: de lente was nog nooit zo lekker!

De klok slaat confit-uur!

De warmere maanden treden in en brengen heel wat natuurlijke zoetigheden met zich mee. Sappig fruit is overal en in overvloed te vinden; denk aan aardbeien, braambessen of rabarber. Wil je heel het voorjaar lang genieten van al dit lekkers? Met de handige Confituurketel van Beka maak je in een mum van tijd heerlijke, zelfgemaakte jam. Deze flinke ketel uit roestvrijstaal wordt uitgerust met een schenktuit en tegengreep waardoor het verdelen van de gemaakte confituur gemakkelijk en zonder morsen verloopt.

RECEPT: rabarberconfituur

Ingrediënten: 1250 gr rabarber – 100 gr lichtbruine suiker – 1 el sojasaus – ½ tl korianderzaad – 1 tl roze peperbollen – 5 kardemompeulen – Een flink stuk gember – Een kaneelstokje – Een chilipepertje – Een klontje hoeveboter – Sap van 1 citroen

Zo maak je het:

Spoel de rabarber en snijd het in kleine stukjes. Kneus de gember en kruiden met de chilipeper in een vijzel. Verwijder de zaaddozen van de kardemom. Verhit het klontje boter in de confituurketel en voeg de gekneusde kruiden toe. Voeg nog de rabarberstukjes toe en laat even goed doorbakken. Giet de lichtbruine suiker, sojasaus en het citroensap bij de rabarber en leg de kaneelstok in de kookpot. Stoof het geheel gedurende 40 minuten (of totdat de rabarber de gewenste textuur heeft). Neem ten slotte de kaneelstok uit de ketel en verdeel de confituur over enkele lege bokalen. Genieten maar!

Op z’n Vlaams

Sterrenchefs zweren bij lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Ook in onze eigen keuken zijn streekproducten the way to go. Tijdens het voorjaar is het vooral de Belgische asperge die de show steelt. À la Flamande, in soepvorm of bij een salade: de smakelijke groente weet iedereen te bekoren. Met de Chef Aspergekoker gaar je de asperges alvast tot in de perfectie. Of ga je toch liever voor het bakken of grillen? Wat je ook verkiest, overgoten met een passende saus – die je natuurlijk zelf in de gloednieuwe Cicla-steelpan van Beka maakt – bereid je asperges om van te smullen.

RECEPT: witte asperges met sint-jakobsnoten en Gandaham

Ingrediënten: 12 witte asperges – 12 sint-jacobsnoten – 4 sneetjes Gandaham – 100 gr bruine beukenzwam (ofwel shimei) –       3 el balsamico-azijn. – 2 el olijfolie – 2 el hoeveboter – Peper en zout naar smaak – Enkele takjes peterselie

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de ham op een vel bakpapier en bak ze tot ze krokant zijn. Laat nadien afkoelen. Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de taaie onderkant. Kook ze gaar in de aspergekoker.  Smelt de boter in een pan en bak de sint-jakobsnoten kort aan beide kanten. Verhit de olijfolie in een pan en bak de beukenzwammen. Let op dat je niet te veel roert! Blus met het balsamico-azijn en kruid af met peper en zout. Schep de zwammen uit de pan en houd het braadvocht even apart. Snijd de asperges in vier of vijf en schik ze samen met de gebakken zwammetjes en sint-jakobsnoten op de borden. Werk af met peper en zout, de krokante ham en peterselie. Verdeel ten slotte het braadvocht van de zwammen over de borden heen.

BEKA Cookware

Sinds 1899 helpt BEKA je heerlijke gerechten op tafel te toveren – moeiteloos en zonder zorgen. Dankzij onze uitmuntende en doordachte producten kan jij je bezighouden met wat echt telt in jouw keuken: lekker eten klaarmaken en gezellige momenten beleven met de mensen om wie je geeft.

Uiteraard zijn design, functionaliteit en kwaliteit erg belangrijk. Maar koken is zoveel meer. Het gaat om genieten van het leven, samen met je gezin of met je vrienden. Het gaat om ‘quality time’ in de keuken. Daarom ontwikkelt BEKA kookgerei met net dat tikkeltje meer. Een ruim aanbod aan kwalitatieve producten voor iedereen!

www.beka-cookware.com/nl-be