Hommage à William Deutz: Monocépage 2010

President Fabrice Rosset en keldermeester Michel Davesne presenteren een nieuwe champagne “ “Tribute to William Deutz”, wijn 100% Pinot Noir – Wijngaard van AY – Vintage 2010.

“Pure AY”, want het is in AY dat William Deutz, een visionair die net zo verleid werd door de site als de reputatie van het terroir, besloot om zich te vestigen in 1838. Dit terroir, gelegen aan de oevers van de Marne was al een van de meest prestigieuze van de benaming “Champagne”?

De magie van assemblage die er nog steeds heerst, moest ooit, ondanks de klimatologische omstandigheden die ook hun invloed hebben, uitmonden in een reeks prachtige producten met persoonlijke karaktertrekken. Als William’s idee om één of meer producten van dezelfde wijnoogst en dezelfde druif te assembleren er tijdens zijn leven niet in slaagde om het te realiseren, werd dit idee alleszins met de nieuwe champagne alleszins realiteit.

Proefnotities van het Deutz-team:

Cuvée exclusief gemaakt van Pinot Noir d’Aÿ, uitsluitend afkomstig van de percelen Meurtet (52%) en de Côte Glacière (48%).

In het glas krijgt het kristallijne gewaad diep en licht goud, omzoomd met koperen highlights. Het bruisen is prima en regelmatig.

In een zeer expressieve neus ontwikkelen zich allereerst aantrekkelijke aroma’s van perzik, kweepeer, abrikoos en mirabel. Het boeket van primaire aroma’s wordt vervolgens zachtjes ondersteund door fijne tonen van honing en amandel.

In de mond verleidt de wijn met zijn puurheid. In alle eenvoud drukt hij de adel van zijn terroir uit. De balans tussen frisheid, zuiverheid en complexiteit biedt een gevoel van absolute harmonie en verfijning. Na leuke en intense aanzet straalt de wijn een intense mineraliteit uit. Zeer mooie en zalvende aroma’s van geel en wit fruit, bekleden samen met een subtiel vleugje gember het gehemelte.

Rijke, overvloedige afdronk met delicate en subtiele, fijne gejodeerde hints, typisch voor de heuvels waar de druiven werden geteeld.

Harmonie van wijnen en gerechten

Een erg stijlvol aperitief, maar de Cuvée Tribute past met verfijning bij een gegrilde kreeft, een auto-paccio van tonijn, een patrijs-pastilla of zelfs een chaource. Hij ondersteunt ongetwijfeld perfect ook sushi en, over het algemeen, alle gerechten uit de Aziatische keuken.