Restaurant Le Coriandre – Watermaal-Bosvoorde

Restaurant le Coriandre was recent het kloppende hart van de JRE België, vereniging die er zijn nieuw team voorstelde. Tegelijk ook een figuurlijk eerbetoon aan de chef en zijn echtgenote die zich reeds meerdere jaren als een van de voorvechters van de vereniging openbaart.

Meer dan terecht trouwens vermits Damien Vanderhoeven, chef van restaurant Le Coriandre zich spiegelt aan de diversiteit van de flora van het nabijgelegen Zoniënwoud, om een zeer afwisselend menu op te stellen.

Damien bleek reeds tijdens zijn opleiding en studies een fan van de klassieke Franse keuken met een accent voor verse ingrediënten. Praktijkstages en seminaries o.m. bij Michel Bras en Pierre Gagnaire hebben deze liefde aangescherpt en sterker verankerd. De beste kwaliteit is aldus Damien nauwelijks voldoende om aan de klanten te presenteren, daarom is het gebruik van dagverse ingrediënten zo belangrijk. Net door de versheid is het volgens hem mogelijk om de bereidingen licht en eenvoudig te houden, maar toch een leuk garnituur mee te geven, terwijl hij behoedzaam met boter en room omspringt.

Restaurant Le Coriandre vond bijna 20 jaar terug een onderkomen in hartje Watermaal en kreeg enkele jaren terug een restyling waardoor het interieur sfeervol en modern overkomt. De vele muuruitsprongen wekken anderzijds de indruk over een aantal kleine kamertjes te beschikken waar de klanten privacy en intimiteit terugvinden. Dit gevoel wordt door kleine niveauverschillen nog versterkt terwijl elk van de niches een fraai en tijdloos wandgarnituur meekrijgt. Bovendien geven de ronde tafeltjes extra charme aan het interieur. In de zaal zorgt echtgenote Agnes voor een attentievol onthaal en neemt ze eveneens de decoratieve tafelschikking voor haar rekening. Net als chef Damien vindt ook zij in het kleurenpalet van het immense Zoniënwoud, inspiraties om geuren en kleuren perfect te laten samenvloeien.

De diversiteit van de kaart is symbolisch en Damien gaat er figuurlijk prat op dat hij in principe nooit bereidingen uit het verleden dient te actualiseren. Creativiteit blijft een troef en als lid van de JRE, jeunes restaurateurs d’Europe, weet hij precies op welke manier hij nieuwe technieken in zijn keuken moet integreren.

De naamgeving van het restaurant verwijst duidelijk naar de specierij die in veel verschillende internationale keukens wordt gebruikt, zij het dat dit met enige omzichtigheid dient te gebeuren. Alle delen van de plant zijn eetbaar maar meestal worden verse bladeren of gedroogde zaden, met sterk smaakverschil, in de keuken gebruikt. De bladeren hebben voor sommigen een lichte zeepsmaak terwijl andere er eerder peterselie met subtiele citroensmaak in terugvinden. Vroeger werd koriander veelvuldig gebruikt in de Belgische en Nederlandste keuken, maar raakte volledig in onbruik. Koriander wordt hoofdzakelijk teruggevonden in de gruut van het Belgisch witbier. Koriander is ondanks de naam van het restaurant eerder een zeldzaamheid in Damiens keuken en dit net door de tegengestelde smaakappreciaties. Hij gebruikt echter wel koriander als garnituur van zijn terrine van eendenlever, geserveerd met gelei van vijgen en prikkelende Maleisische peper.

Als lid van de JRE biedt Damien een aantal creatieve bereidingen die af en toe het klassieke pad net links laten liggen, bereidingen die de smaakpapillen met diverse aroma’s aftoetsen. Een Michelinster is mede door de vele positieve reacties, nog steeds zijn grote droom al is hij er zich van bewust dat dit niet alleen heel wat opofferingen vergt  en die onvermijdelijk de nodige stress meebrengt wil men dit attribuut permanent verzilveren.

Om zijn creativiteit en verbondenheid met verse producten kracht bij te zetten serveerde Damien een succulent, evenwichtig en smaakvol menu. Leuke krokante en verwarmende hapjes bij het aperitief zoals een geurig pompensoepje, een mousse van zalm op huisgemaakte krokantjes en ganzenlever op een Brussels wafeltje. Volgde een hagelwitte moot van kabeljauw op een bedje van prei met paarskleurig violetbloempje. Een mooie decoratieve presentatie met leuke subtiele zilte smaakaccenten.

Het hoofdgerecht werd een duo van Wagyurund, enerzijds een mooie rosé gehouden entrecote en anderzijds een piitig, licht gezouten en mooi met kaas getooide burger. Gedurfd om het Wagyurund tot tartaar te transformeren, maar anderzijds bijzonder geslaagd door de verrassende diepe smaken. Hierbij serveerde Damien een mousseline van aardappelen en delicate, romige vleessaus. Het geheel werd overvloedig getooid met truffel. Gewoonweg heerlijk. Het afsluitende dessert werd een mooie curata van pistache en sinaasappelen. Globaal een voltreffer die de kracht, inventiviteit en creativiteit van de JRE-leden in een positief daglicht stelt.

Le Coriandre – Middelbourgstraat 21 – 1170 Watermaal-Bosvoorde

Tel 02- 672 45 65 – www.lecoriandre.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

sfeervol interieur

aantrekkelijke kaart

leuke smaakdiversiteit

Michelin:       waardevol restaurant

restaurant met moderne intieme sfeer

deels open keuken

actuele kaart

GaultMillau: 15/20

knus huis

met leder gedekte tafels

interessante wijnkaart voor ieders beurs

Delta:             elegant restaurant met grote klasse

gebruik van edele producten

mooie wijnkaart