Hotelschool Spermalie (Brugge) wint de JRE Cooking cup 2017

De JRE België hebben de derde editie van de JRE Cooking Cup georganiseerd. Deze wedstrijd biedt verschillende jonge leerlingen van de hotelscholen de kans om hun talent en creativiteit te tonen aan professionele chefs die voor deze gelegenheid een jury van deskundigen verzameld hebben. Het is ook een gelegenheid voor de vereniging van jonge chefs om een brug te slaan voor de jongere generatie door hen te helpen zich voor te bereiden op hun professionele toekomst.

Deze kookwedstrijd staat aldus Steven Dehaeze, voorzitter van JRE en zijn ploeg open voor alle leetlingen van de hotelscholen in heel het land. Voor deze dynamische voorzitter maakt dit initiatief deel uit van de doelstellingen van de Jeunes restaurateurs: “Wij willen de leerlingen aanzetten om de begane paden te verlaten en zich te overtreffen. Op school leren ze de technieken te beheersen volgens een vaak vastgelegd kader. Hier willen we hen een beetje uit hun evenwicht brengen zoals dat in een restaurant gebeurt met onverwachte situaties, zoals die zich zowat dagelijks voordoen.”

Een tiental kandidaten had zich ingeschreven. In de finale namen 6 teams het tegen elkaar op voor de bereiding van een 3-gangenmenu met een aantal opgelegde ingrediënten. Opdracht was twee gerechten klaarmaken, evenals een voorgerecht gebaseerd op het principe van de mysterieuze doos. In het hoofdgerecht moest kreeft van Rougié worden gecombineerd met Gin Copperhead en in een dessert kreeg de chocolade Valrhona een vleugje ‘peppers fruit’ van Verstegen. De zes finalisten waren: David Danneels en Thomas Eggermont van de school Spermalie, Joyce Libbrecht en Bert Messely van de hotelschool van Kortrijk, Djordy Stevens en Jesse Huigh van de school Ter Groene Poorte, Ymke Swinkels en Jesse Bastian van de hotelschool van Hasselt, Frederik van de Schoor en Ward Verloy van de hotelschool van Turnhout en tenslotte een 100% vrouwelijke ploeg met Lies Diels en Daphne Van Der Zanden  van de hotelschool Spijker.

Op het einde van de proef die begon om 7 uur ’s ochtends in de keuken en waarbij alle kandidaten zich op hun manier en op een heel interessante wijze wisten te onderscheiden, is de overwinning uiteindelijk behaald door de tandem David Danneels en Thomas Eggermont van Hotelschool Spermalie te Brugge. Deze drie ploegen die het podium haalden, hebben meteen ook hun ticket veroverd voor de wedstrijd “Young Chefs Team”, een initiatief van minister Ben Weyts.  Daarenboven ontvingen de laureaten nog verschillende prijzen geschonken door de partners van de JRE zoals aankoopbonnen en fijnproeverproducten geschonken door Metro, TUI VIP Selection, Rougié en andere gerenommeerde partners. De wedstrijd is een aanmoediging voor alle deelnemers om zich verder te overtreffen in de keuken en, wie weet, later deel uit te maken van de Jeunes Restaurateurs.

De Jeunes Restaurateurs (JRE) is een vereniging van jonge, talentvolle restauranthouders, gedreven door de passie voor hun vak. Een interne kwaliteitsselectie garandeert dat deze ambitieuze chefs tot de top van de Europese gastronomie behoren. Eertijds waren er de drie woorden: Jeunes Restaurateurs d’Europe. Vandaag staat het label Jeunes REstaurateurs ook voor Joigning Innovation & Imagination, Respecting Sources & Substainability, Evoking Emotion & Inspiration. De vereniging die de chefs van 23 tot 49 jaar oud samenbrengt, telt 30 actieve leden in België en niet minder dan 320 over heel Europa. www.jre.be