Iers lam: perfect voor de feestdagen

Met meer dan 180 dagen regen per jaar en een zeer mild klimaat heeft Ierland het langste grasgroeiseizoen van Europa. Het heeft 4,5 miljoen hectare mineraalrijke landbouwgrond, waarvan 80% wordt gebruikt voor begrazing. Het Emerald Isle is dus een paradijs voor de rundvee- en lammerenhouderij.  Schapen zijn een integraal onderdeel van het Ierse landschap en met reden, er zijn er bijna 4 miljoen voor 5 miljoen Ieren!

Er zijn ongeveer 34.000 schapenhouders in Ierland. De bedrijven zijn uitsluitend familiebedrijven en over het algemeen klein, met gemiddeld minder dan 80 ooien. In laaglandgebieden worden ooien vaak gecombineerd met een kudde koeien, terwijl in berggebieden de bedrijven over het algemeen gespecialiseerd zijn in schapen. In heel Ierland is 80% van de landbouwbedrijven betrokken bij vrijwillige milieuregelingen.

De extensieve scharrelhouderij levert ook vlees op dat zeer gezond is en een hoge voedingswaarde heeft. Lamsvlees bevat veel essentiële mineralen, eiwitten en vitaminen die nodig zijn voor een goede gezondheid. Dit vlees is zeer rijk aan vitamine B12 en ijzer, vitamine D, zink en ACL (geconjugeerd linolzuur) en rijk aan vetzuren, Omega 3, die essentieel zijn voor het lichaam.

Kwaliteitsvol en veilig vlees: Het milde klimaat van Ierland, de overvloedige regenval en de goede bodemkwaliteit, in combinatie met de deskundigheid van de landbouwers, geven de Ierse graslanden een unieke en natuurlijke productiviteit. De op gras gebaseerde herkauwers in Ierland zijn van nature milieuvriendelijk, maar dit sluit niet uit dat er voortdurend wordt gezocht naar betere praktijken.

Als traditionele sector bij uitstek weet de Ierse schapenhouderij hoe je modern moet zijn. Het was een pionier bij de invoering van individuele elektronische identificatie van dieren, waardoor het vlees op het hele eiland perfect traceerbaar is.

Schapenhouderijen bevinden zich gemiddeld op minder dan 50 km van het slachthuis, waardoor de transporttijd en de stress tot een minimum worden beperkt. Het hele jaar door gras voeren op weiden met een gevarieerde flora staat garant voor een hoogwaardige smaak en een uitstekende consistentie van het vlees.

Origin Green viert 10 jaar duurzaamheid

Origin Green, gelanceerd in 2012, is een uniek programma voor continue verbetering van de Ierse voedselproductie. Het is het enige door de staat geïnitieerde programma ter wereld om de duurzaamheid van de voedselvoorzieningsketen te verbeteren. 55.000 landbouwers en 300 bedrijven zijn betrokken bij het programma, dat 90% van de Ierse productie in het algemeen en 70% van het lamsvlees bestrijkt. De vooruitgang wordt gemeten aan de hand van een onafhankelijke audit die om de 18 maanden plaatsvindt voor landbouwers en om de 12 maanden voor bedrijven. Elke week worden op het hele eiland 650 audits uitgevoerd.

Dankzij Origin Green zijn de boeren er in 10 jaar in geslaagd hun CO2-uitstoot per kg rundvlees met 6,3% en per kg melk met 6% te verminderen. Ze hebben ook meer dan 1 miljoen bomen geplant en meer dan 300.000 koolstofaudits uitgevoerd.

De ervaring van de afgelopen jaren geeft de hoop dat de vooruitgang sneller zal gaan en zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de milieu-effecten. Ierland behoort al tot de laagste ter wereld wat betreft de veeteeltproductie. Versnelde vooruitgang zal ook worden bereikt door meer partnerschappen met onderzoeksinstellingen, internationale instellingen en belangrijke klanten van Ierse bedrijven.

Iers lam is een lekker en gezond essentieel onderdeel voor de komende feestdagen. De bereidingswijzen zijn zeer uitgebreid en komen ongetwijfeld tegemoet aan de verwachtingen van tal van fijnproevers.

Enkele belangrijke tips bij de bereiding van Iers lam: – haal het vlees minstens 20 minuten voor het koken uit de koelkast. Te koud vlees zal door de temperatuurschok krimpen. Dit is niet aan te raden voor mals vlees. – kruid het vlees vlak voor het koken: zout, peper, kruiden, specerijen, naar eigen smaak. Het is nog beter als de smaken goed doordrongen zijn. – prik tijdens het koken niet met een prikker of een vork in het vlees, want dan verliest het zijn sappen. Gebruik in plaats daarvan een vleestang. – laat het vlees na het koken enkele minuten rusten, afgedekt met aluminiumfolie en een theedoek om het warm te houden. Als je het meteen in plakjes snijdt, droogt het vlees uit en dat zou jammer zijn. Om een sappig stuk vlees te behouden, moet u de tijd nemen om de sappen door het hele stuk vlees te verspreiden zodra het gaar is.

Iers lamsvlees is verkrijgbaar in de Delhaize en Carrefour winkels maar ook in tal van slagerijen in veel Belgische steden en gemeenten.