IGP Cité de Carcassonne

De wijngaarden rondom de historische site van Carcassonne  dragen sinds 2009 het Europese IGP-label. De terroirs van deze IGP genieten van een uitgesproken mediterraan klimaat en bestaan hoofdzakelijk uit en ondergrond van schist, kalkachtige  sedimenten, maar ook mergel en melasse, sedimentaire gesteenten ietwat korrelvormig die voorkomen in diepe marine voorlandbekkens aan de rand van een zich vomend gebergte.

De witte, rosé en rode wijnen worden geproduceerd in de schaduw van de historische site, terwijl anderzijds  de benaming ook de herontdekking van vergeten wijnrassen zoals de Egiodola en meer hebriede rassen als de Marsellan en Chasan mogelijk maakte. De rode wijnen IGP Cité de Carcassonne is zonder meer een leuke, zonnige en mediterrane wijn boordevol genot.

Deze IGP biedt een behoorlijk ruim assortiment van witte, rosé en rode wijnen, enkele proefnotities:

Domaine Bouquet – Chardonnay 2014 – 13% alc. vol: wijn wordt na de fermentatie opgeslagen in inox om zijn frisheid en fruitigheid optimaal te bewaren. In het glas een mooie kleur met in neus en mond intense en aromatische accenten, die lang uitvloeien bij de afdronk. Leuke compagnon bij vis en wit vlees.

Domaine Auzias – Cuvée Monsieur 2014 – assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache noir, 13.5% alc vol. In de neus jonge en frisse toetsen van aalbes en florale noten van violet, geeft in de mond leuke accenten van cassis en bramen, ondanks de jeugdigheid, behoorlijk rond met elegante toetsen en enige finesse.

Carsac 2012: geteeld op terroirs aan het kerkje van Cavanac, wijn met mooie stevige kleur en geurige accenten. Ook in de mond erg aangenaam met toetsen van rijp rood fruit en leuke zachte tannines. Is met 13% alc vol een begeleider van o.m. gegrild rood vlees en gefermenteerde kazen.

Roucarels 2012 -13% alc vol: een100% Carignan wijn met stevige robijnrode kleur. Met de inbreng van Carigann, een oude lokale wijnsoort, afkomstig van ranken van minstens  70 jaar oud, draagt deze wijn met waardigheid het streven naar authenticiteit uit, evenals de betrachting om op de kleine wijngaard van 7ha toch voldoende typische wijnen te produceren.

Le Rêve de Jo 2012, assemblage 50% Syrah en 50% Cabernet Franc, deels manueel, deels machinaal geoogst. Mooie kleur en fijne aroma’s deels door de rijping op hout, deels door de rijping in traditionele betonkelders.