La Bergerie – Lives-sur-Meuse

Restaurant La Bergerie op een van de heuvels van de Samsonvallei nabij Namen staat reeds meerdere decennia gekend als een vooruitstrevend en klassiek gastronomisch restaurant.

Initiatiefnemer Nicolas Lefevere was meer dan 25 jaar hofleverancier en zijn exploitatie La Maison Nicolas Lefevere was in binnen- en buitenland een absolute culinaire referentie voor de organisatie van recepties en diners. In 1987 werd het restaurant overgenomen door zijn zonen Guy en Marc Lefevere die het omdoopten tot La Bergerie. Net als voorheen blijven beroepsfierheid en vakkennis de basisprincipes van het restaurant dat bovendien eigen kwaliteitsproducten serveert.

Het restaurant is een complexe site met aanlokkelijk en leuk, sfeervol en klassiek restaurant dat heerlijkheden serveert die ter plaatse werden geoogst en geteeld. Omgeven door diverse waterpartijen die in de salons en zalen de groene omgeving perfect reflecteren, kan de belangstellende consument een kijkje nemen in de serres, groentetuin, boomgaard, schaapstal, kippenren en de bijenkorven. Mogelijk krijgt hij zelfs een blik in het intieme hartje van de exploitatie, nl de keuken.

Een stijlvol onthaal leid je so wie so naar een van de sfeervolle en gezellige salons waar je rustig van een aperitief kan genieten en ruimschoots de kans krijgt om rustig de leuke en uitgebreide kaart in te kijken. Dat gasten meer dan eens hun gading vinden in de vele huissuggesties en menuformules all-in zal niemand verbazen. Deze formules worden graag toegelicht door de vrouw des huizes, vooral omdat chef Guy bij voorkeur met dagverse producten werkt en moeilijk dagen/weken vooraf, de exacte samenstelling kan bepalen. Belangstellenden kunnen ’s ochtends vanaf 10u30, telefonisch informatie inwinnen over de precieze samenstelling van de dagmenu’s. La Bergerie serveert eveneens een jongerenmenu met de bedoeling jonge twintigers op gepaste wijze te laten kennismaken met de diverse culinaire toppers van de Frans-Belgische gastronomie. Een kindermenu wordt niet geserveerd hoewel kinderen er absoluut welkom zijn. Aan de ouders wordt gevraagd welke ingrediënten de kinderen lusten en op deze manier wordt hen een gepersonaliseerd menu aangeboden.

Het ganse restaurant ademt een sfeer van gemoedelijkheid en gezelligheid uit die perfect past bij de creaties van de chef. Gedurende de voorbije 28 jaar hebben de broers blijk gegeven van een degelijke productkennis waarbij de keuken de moderne evoluties volgde, maar nooit de basisprincipes van de klassieke keuken terzijde schoven. Dit zorgt voor unieke bereidingen die onder een zilveren stolp worden geserveerd, een statige en traditionele presentatie die de ontdekking van mooi bereide gerechten nog steeds een extra tikkeltje allure, zelfs smaak meegeeft.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het dagmenu, een driegangencreatie met aangepaste wijnen, aangeboden aan 50€ per persoon. Bij het aperitief vergastte chef Guy ons op een geurige en superlekkere gazpacho van tomaat, een leuke fantasie van kreeft en zeevruchten en een knapperig kroketje van gevogelte.

Het voorgerecht werd een fijne en smeuïge risotto met rivierkreeftjes geassocieerd met een heerlijk sausje van pompoen gedecoreerd met enkele delicaat gepaneerde selderblaadjes. Een smaakpalet dat de smaakpapillen speels en dartel toejuichten. Marc Lefevere serveerde hierbij een zuidfranse wijn uit de IGP Le Béziers, Le Bohemien 2014 Pays d’Oc, die met frisse en fruitige toetsen en een vleuge citrus tot een leuke compagnon uitgroeide. De subtiele sorbet van druiven als tussendoortje bracht de nodige rust om het hoofdgerecht in alle sereniteit te degusteren.

Als hoofdgerecht serveerde Guy een suprême van fazantenhen met uitjes en spekreepjes die rustte op een bedje van dagverse andijvie, en een leuk garnituur van wilde bessen en appel, een fijne mousseline met knolselder en een geurig champagne sausje. Een bijzonder rijk smaakpalet, nauwkeurig bestudeerd en mooi evenwichtig. Bij het hoofdgerecht selecteerde Marc een Saint Antoine 2014 Tentation Minervois, een stevige rode kleur met frisse accenten die ondanks zijn jeugdigheid voldoende body en karakter uitstraalt en zich als een ideale compagnon profileert.

Enkele knapperige gourmandises met o.m. ijs van peer, saus van babbelutten en leuke mondkrakertjes werden de afsluiter van een zeer fijne en hoogstaande culinaire maaltijd, terwijl bij de koffie een assortiment friandises als extraatjes werden aangeboden.

La Bergerie – rue de Mossanville 100 – 5101 Lives sur Meuse

Tel 081-58 06 13 – www.bergerielives.be

Gesloten op zondagavond, maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

fijne smaakcombinaties

leuke inrichting met stijlvolle salons

gezellig interieur

leuke wijnkaart

heerlijke menusuggesties

Michelin:       1 ster en 3 rode bestekken

groene omgeving en waterpartijen

stijlvol huis

statige, traditionele en klassieke keuken

Delta:             3 mutsen

zeer hoogstaand huis, veel klasse

haarfijn bereide gerechten

fenomenale menu’s

gastronomische ontdekkingen voor jongeren