indian Summer van de Loirewijnen 5 en slot

De typische eigenheid van de AOC Anjou is het feit dat het wijngebied bestaat uit 128 gemeentes, die tussen Saumur en Layon, langs beide zijden van de rivier liggen waardoor het meteen een boeiende mozaïek vormt van gebieden en kleinere percelen, wat niet verhindert dat het een bijzondere vruchtbaar regio is voor de productie van rode wijnen. De Cabernet Franc, die op de schilferstenen haar oorsprong vindt, bevat verrassend bloemachtige aroma’s (iris, viooltje, jasmijn), maar ook van kleine rode vruchten en laat zich heel gemakkelijk drinken. Is dit de zachtheid van de Anjou, zoals Du Bellay ooit schreef? Krachtige, eerlijke, loyale wijnen. En dan vergeten we nog hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! In deze regio vindt u bovendien een AOC Villages die volledig toegewijd is aan de rode (Cabernet) wijnen: Anjou Brissac, vlakbij de Loire.

Château de Tigné, Terres Chaudes – AOC Anjou van Gérard Depardieu geldt als modelwijn. De gemiddelde leeftijd van de ranken is 28 jaar al gebeurt de oogst voornamelijk van de meer dan 40 jaar oude stammen. De naam ‘terres chaudes’ vindt zijn oorsprong in de aanwezig van falunstenen in de bovengrond, stenen die tijdens de dag de zonne-energie opslorpen en de warmte tijdens de nacht opnieuw uitstralen. Dit heeft het voordeel dat tijdens zonovergoten seizoenen de oogst hier merkelijk vroeger, tot 10 à 14 dagen, kan gebeuren dan in andere percelen.

De vinificatie gebeurt, net als de alcoholische en malolactische fermentatie, onder gecontroleerde temperatuur, 28°C, in inoxvaten en neemt 21 dagen in beslag. De eindrijping vindt voor 40% plaats in eiken vaten, de rest rijpt in inox. Dit alles resulteert in een wijn die in het glas een dieprode en stevige kleur aanbiedt, in de neus komen aroma’s vrij van rijpe rode vruchten. In de mond worden deze aroma’s omgezet in subtiele smaakaccenten, gul en overdadig met aangename tannines van het rijpe fruit, mooie lange afdronk met duidelijk bewaarpotentieel. Geserveerd bij 16-17°C past deze wijn uitstekend bij rood vlees en wild, maar ook bij kazen met een gefermenteerde korst. Wijn met een bewaarpotentieel van 5 tot 8 jaar, verdeeld door Mes Vins du Monde Brussel.