Internationale Vrouwendag op z’n Italiaans

Hier ontmoet je dé leading ladies van Zuid-Tirol … Hoe je een ontspannende vakantie tussen de bergen van Zuid-Tirol overgiet met een ambitieus, inspirerend sausje? Door de leading ladies van deze prachtige provincie te ontmoeten! Ze vertellen je alles over hun carrière, laten je proeven van hun creaties en nemen je mee op pad door hun adembenemende streek.

Topvrouwen in de gastronomie : Zuid-Tirol heeft een smaak. Je proeft hem in de gemeente Tisens, in het restaurant Zum Löwen. Hier roert chef Anna Matscher in de potten. Ze tovert met kraakverse ingrediënten, afkomstig van lokale boeren en uit de eigen tuin. Tijdens haar boeiende workshops leert ze ook haar gasten lekker, seizoensgebonden koken. Zum Löwen rijfde al één Michelinster binnen. Net als Kuppelrain. Uitbaatster Sonya Egger werd zelfs uitgeroepen tot beste sommelier van 2022. Ook Kathrin Oberhofer heeft iets met wijn. Ze opende haar restaurant Pillhof in een eeuwenoude boerderij, in de wijnregio Appiano. In haar keuken geeft ze oude tradities een eigentijdse twist. Die creativiteit degusteer je ook in Onkel Taa, waar Jannett Platino samen met haar dochter Juliane en moeder Marianndl achter het fornuis staat.

Topvrouwen in de modewereld : Waar de Italiaanse leading ladies zich nog schuilhouden? In de modewereld! Anna Quinz ontwerpt eigentijdse kledingstukken voor haar eigen label Qollezione. Samen met haar man lanceert ze unieke capsulecollecties van telkens vijf stukken. Daarbij laat Quinz zich inspireren door het landschap en de tradities van Zuid-Tirol. Iets wat ook geldt voor Anita Vittur. Deze modeontwerpster houdt zich schuil tussen de bergen van Alta Badia. De schoonheid van de natuur en de Ladinistische cultuur vinden hun weg naar haar kledinglijnen. Zo werkt ze met aardse kleuren, bloemenmotieven en duurzame stoffen. Je combineert de hippe stukken van Anita Vittur en Quinz moeiteloos met de ontwerpen van Sylvia Pichler. Zij is het gezicht achter handtassenmerk Zilla. Vanuit Bolzano/ Bozen lanceert ze minimalistische collecties, gemaakt van duurzame materialen.

Topvrouwen in de wijnbouw : Nog iemand die kan rekenen op haar familie is Elena Walch. Samen met haar dochters Julia en Karoline behoort ze tot één van de meest prestigieuze wijnbouwers van Zuid-Tirol. Ze creëert karaktervolle topwijnen waarin je het Noord-Italiaanse terroir duidelijk smaakt.  Voor de beste mousserende wijn klop je aan bij Erika Ochsenreiter. Op haar domein Haderburg doet ze aan biodynamische wijnbouw. Daarover vertelt ze je alles tijdens een rondleiding door de wijnkelders. Het toonaangevende Huis Manincor van Gravin Enzenberg staat dan weer bekend om het aanbod klassieke witte, rode en roséwijnen. Geen tijd om alle wijndomeinen af te struinen? Je vindt de lekkerste creaties van de streek verzameld onder één dak: dat van Lisa Wineboutique.

Topvrouwen in het bedrijfsleven : Nog zo’n geniaal brein, is dat van Sylvia Dell’Agnolo. Deze architecte streek heel wat prijzen op dankzij haar futuristische gebouwen. Zo werkte ze voor de wijnhuizen Kellerei Bozen en Kellerei Kurtatsch. Samen met haar zus, Alexandra, staat Sylvia ook aan het hoofd van Zum Riesen. Deze oude pelgrimsherberg kreeg een heuse make-over en doet vandaag dienst als modern gastenverblijf. Marketeer Maria Gufler zet zich dan weer in voor de skigebieden Obereggen en Carezza. Zo berichtte ze onlangs dat Carezza een klimaatakkoord ondertekende. Daarmee verbindt het skigebied zich ertoe om tegen 2025 volledig klimaatneutraal te werken.

Topvrouwen in de sport : Stephanie Marcher bezorgt wintersporters een onvergetelijke tijd. Ze koestert een diepgewortelde passie voor de bergen en kent de Dolomieten op haar duim. Ze begeleidt toeristen tijdens uitgebreide wandel- en klimtochten. Tijdens dat avontuur loop je misschien wel Eva Lechner tegen het lijf. Deze professionele mountainbikester en veldrijdster pakte verschillende nationale titels. Ze verscheen ook meerdere keren op de Olympische Spelen en nam deel aan EK’s en wereldbekers.  Nog zo’n bekende sportvrouw is Dorothea Wierer. Deze biatlete trok drie keer naar de Olympische Spelen, haalde verschillende gouden medailles tijdens de Wereldkampioenschappen en schreef meerdere wereldbekermanches op haar naam. Ze leerde de stiel in de bergen van Zuid-Tirol, waar ze tussen de wedstrijden door traint en ontspant.

Topvrouwen ontmoeten

De ideale uitvalsbasis voor zo’n inspirerende Italiaanse trip? Dat is de provinciehoofdstad Bolzano/Bozen. Middenin het historische centrum scoor je een uitstekende fles wijn bij Lisa Wineboutique en spijs je je kleerkast bij Anna Quinz (Qollezione). Net buiten de stadskern ontvangt Kathrin Oberhofer je in haar restaurant Pillhof en verbluft Sylvia Pichler je met haar moderne Zilla-handtassen.

Wie over een auto beschikt, is een halfuurtje onderweg naar Tisens, waar je Anna Matscher (Zum Löwen) ontmoet. Ook Onkel Taa, het restaurant van Jannett Platino, bereik je binnen het half uur. Iets verderop schuif je aan tafel bij Sonya Egger (Kuppelrain). Blijven overnachten in het noorden? Dat doe je bij Sylvia en Alexandra Dell’Agnolo (Zum Riesen).

Zet je koers richting het zuiden? Dan cruise je naar de wijndomeinen van Elena Walch, Erika Ochsenreiter (Haderburg) en Gravin Enzenberg (Manincor). Je zoeft er ook door het skigebied Carezza, waar je misschien wel Maria Gufler en Eva Lechner tegen het lijf loopt. Wie Stephanie Marcher wil ontmoeten, is anderhalf uur onderweg naar de bergen rond Toblach. Je combineert die uitstap met een bezoek aan het atelier van Anna Vittur. En met een trip naar Antholz/Anterselva, de thuisbasis van Dorothea Wierer.