Janya Thai wok pakt uit met eigen Som Tam

Hoewel Pad Thai misschien wel nog bekender is, vormt Som Tam een iconisch gerecht binnen de Thaise keuken. De naam verwijst naar zuur (‘Som’) en het geluid dat wordt gemaakt door een stamper (‘Tam’ of ‘Tum’), waarmee meteen een paar eigenschappen van deze groene papayasalade duidelijk worden. Het Antwerpse restaurant JanYa – zelf een samentrekking van de namen van de eigenaars – heeft nu als enige Thaise eettempel van het land een alternatieve Som Tam gepresenteerd en natuurlijk willen we jou daar graag mee laten kennismaken. Meer daarover hieronder!

Het gerecht

Eigenlijk is Som Tam geen puur Thais gerecht: het is oorspronkelijk afkomstig uit Laos, waar het gekend is als tam som of tam maak hoong, terwijl Cambodjanen eerder naar bok l’hong en Vietnamezen naar gỏi đu đủ zullen vragen. Een dergelijke populariteit is natuurlijk geen toeval; de krokante combinatie van papayasliertjes met zoetzuur limoensap zorgt voor een knappe balans tussen zuur, zoet, zout en pikant, mét extra sappigheid. Het is bovendien een erg gezond gerecht, zolang er niet te veel palmsuiker wordt toegevoegd.

Innoveren

Hoewel er verschillende varianten van Som Tam bekend zijn, staat de traditionele Aziatische keuken niet bij iedereen bekend voor haar innovatiedrang. Vaak gaat het om recepten die zowat overal gekend zijn en zorgt enkel de kwaliteit van de verschillende ingrediënten en de kookkunst van wie er in de potten aan het roeren is voor het verschil.

Onze chef, Wasuntra, maakte eerder al furore in andere eettempels – waaronder haar eigen restaurant – en is een absolute expert in de gerechten van Isaan, een streek die bekend staat omwille van haar pikante gerechten. In plaats van die aan te passen aan wat mensen (vaak onterecht) menen ‘westerse smaken’ te zijn, houdt onze meesterkok ervan om de gerechten (ook) aan te bieden zoals je ze in Thailand zelf zou eten.

Desondanks vindt het team van JanYa dat er wel eens mag vernieuwd worden en een gerecht als Som Tam leent zich daar uitstekend toe. Papaya is omwille van de COVID-19-maatregelen en toegenomen importkosten momenteel erg duur in België en wie op de eigen geldbuidel moet letten, kiest vaak voor een ander, goedkoper gerecht… waardoor men een van de lekkerste oosterse bereidingen blijft mislopen.

Wasuntra ging aan de slag, wijzigde de receptuur en vond een manier om alle smaken en texturen die zo eigen zijn aan Som Tam te combineren, zonder daar een hoog prijskaartje aan vast te hangen. Meer info: www.JanYa.be