Nieuw in 2019: Mixologie, garnaalkroketten en workshops eat! Brussels

Op 5, 6, 7 en 8 september is er opnieuw eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX, dé afspraak voor foodies. De grote namen van de Brusselse gastronomie en van de Bordeauxwijnen verwelkomen hen in het groen van het Warandepark. Dit jaar heeft het festival enkele nieuwigheden in petto: de tweede editie van de Brusselse garnaalkrokettenwedstrijd, masterclasses mixologie en nieuwe workshops van de Ecole du Vin de Bordeaux.

Het eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX-festival ontvangt de beste chefs van de hoofdstad. Je vindt hen achter het fornuis van pop-upkeukens in het hart van het Warandepark. Daar kunnen bezoekers kennismaken met hun signatuurgerechten. Een uitgelezen kans om de gastronomische talenten van Brussel te komen ontdekken in een gezellig en sfeervol kader.

Voor deze nieuwe editie stelt eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX de bezoekers voor om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo kan iedereen de geheimen van de mixologie komen ontdekken, een oordeel vellen over de garnaalkroketten tijdens de wedstrijd ‘Beste garnaalkroket van Brussel’ of wijnkennis opdoen via de workshops van de École du Vin de Bordeaux.

Nieuw in 2019

Tweede editie van de wedstrijd ‘Beste garnaalkroket van Brussel’

Dit jaar is de Brusselse wedstrijd voor de beste garnaalkroket te gast op het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. Het pronkstuk van de Belgische gastronomie staat volop in de kijker op zaterdag 7 september vanaf 12.00 uur en vervolledigt het rijke festivalaanbod.

De deelnemende horecazaken: Chez Ta Mère, Les Brasseries Georges, Ma Jolie, Aux Armes de Bruxelles, Le Patio, SANZARU, Callens Café, Fernand Obb Delicatessen, Racine Carrée, Les Petits Bouchons, Cospaia, Le Rossini en Lola.

De beoordeling gebeurt door een jury van gastronomie-journalisten. De juryleden maken gebruik van een evaluatierooster waarin ze punten toekennen op basis van verschillende criteria zoals knapperigheid, smaak en de kwaliteit van de garnalen.

Dit jaar vindt de wedstrijd plaats voor een livepubliek, op zaterdag 7 september, tijdens het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. De winnaar van deze nieuwe editie mag de titel ‘beste garnaalkroket in Brussel’ voeren tijdens het hele jaar dat op de proclamatie volgt.

Mixologie

Dit jaar pakt eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX ook uit met een voorsmaakje van de Brussels Cocktail Week*! Die avant-première vindt plaats op zondag 8 september. Van 12 tot 21.30 uur kunnen deelnemers zich laten inwijden in de boeiende wereld van de mixologie via workshops van bekende Brusselse mixologen.

Op het programma: – 5 iconische cocktails staan in de spotlights. Elke cocktail passeert de revue in zijn klassieke vorm én in een variant erop. – Een masterclass (15 minuten) over de geschiedenis van die cocktails … De barmannen doen niet alleen de geheimen van de klassiekers uit de doeken, maar vertellen ook het verhaal achter hun ‘twist’ op die klassieker en hoe dat recept tot stand kwam! – Mini-degustatie in shots die worden aangeboden tijdens de workshops. – Alle cocktails zijn verkrijgbaar van 12.00 tot 21.30 u., en dit beurtelings om de twee uur.

De Mixologen: Boupinh Lam, waardig vertegenwoordiger van de Mizaru Cocktail Bar, Euthyme Matsos van Chemistry & Botanic’s, Manuel Fernandez van het Green Lab, Cedric Buscemi van La Pharmacie Anglaise, Christopher Ducat van The Modern Alchemist, Pierre Millour van Chez Ta Mère, Elodie Caron van Jeux d’Hiver, Marc Mathieux van The Black Sheep, Yen Pham EN PHAM van Yi Chan en Andrea Petruzzi van Cipiace

De Ecole du vin de Bordeaux

Het paviljoen van de Ecole du Vin de Bordeaux (www.ecoleduvindebordeaux.com) is een must voor wijn- en gastronomieliefhebbers. De ‘school’ biedt je het nodige inzicht om merlot van cabernet sauvignon te onderscheiden, om eten en wijn te paren en om jouw smaakbeleving onder woorden te brengen. De activiteiten worden elk jaar origineler en ludieker. Ze gidsen beginners, liefhebbers, amateurs en nieuwsgierigen via een originele verkenningstocht door de wijngaarden van Bordeaux in het hartje van Brussel! Met de WINE PASS kan je tijdens het festival deelnemen aan een van deze workshops:

Bordeaux Dating – NEW! : Dit jaar palmt de school de festivalpaden in! Met z’n tweeën, met vrienden … of in groepjes kunnen festivalgangers zich dankzij gepersonaliseerde miniworkshops tegoed doen aan het deskundige advies van de opleiders van de Ecole du Vin de Bordeaux. Blind proeven, wijnaroma’s … een niet te missen ervaring op maat! Het hele festival lang staan de opleiders van de Ecole du Vin de Bordeaux klaar om festivalgangers, met z’n tweeën, met vrienden … of in groepjes te helpen de bordeauxwijnen te ontrafelen dankzij miniworkshops boordevol praktische tips.

Happy Birthday! – NEW! : Kom de 30ste verjaardag van de Ecole du Vin de Bordeaux vieren met heerlijke desserts van de hand van de patissiers van eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX en sprankelende bijbehorende dranken!

eat! met de chefs van eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX! Smaken combineren en aroma’s associëren, dat is het opzet van deze gastronomische workshop waar de rijke waaier aan Brusselse gerechten van onze chefs, kaasspecialisten en patissiers en aan bordeauxwijnen harmonieus hand in hand gaan.

Degustatie-initiatie: Een halfuur durende verkenning van het subtiele pallet van druivensoorten en aroma’s waarna je moeiteloos alle smaaksensaties onder woorden weet te brengen.

Wijnaroma’s: Deze aromatische trip licht de sluier over een belangrijke etappe van de wijndegustatie. Je zintuigen worden gewekt om de geheimen van een wijnbouquet te kunnen doorgronden.

De kunst van de assemblage: De assemblage is de signatuur van de Bordeauxwijnen. Na een kennismaking met de eigenheden van de witte en rode druivensoorten uit Bordeaux stelt elke deelnemer zijn eigen wijn samen!

Choco’Bordeaux x Laurent Gerbaud – NIET TE MISSEN! Wijn en chocolade hebben heel wat gemeen en gaan perfect samen! Voor deze niet te missen trip boordevol smaak nodigde de Ecole du Vin de Bordeaux de Brusselse meester-chocolatier Laurent Gerbaud uit.

• Cheese and Tchin : Dit is dé workshop waarin je alles te weten komt over de talloze combinatiemogelijkheden tussen Belgische kazen en Bordeauxwijnen. Zeg eens ‘cheese’!

De workshops worden verzorgd door Belgische kaasmeesters die geaccrediteerd zijn door de Ecole du vin de Bordeaux en verlopen in het Frans, Nederlands en/of Engels. Een ticket ‘Workshop Bordeauxwijn’ is inbegrepen in de Wine Pass en geeft je toegang tot een workshop. Tickets koop je online via www.eat.brussels en workshops reserveer je ter plekke in het paviljoen van de Ecole du Vin de Bordeaux. Het aantal deelnemers is beperkt tot een zestigtal per workshop.

Tot 4 september 2019 zijn de passen aan een voordeeltarief verkrijgbaar via de ticketbalie: www.eat.brussels/nl#presale