José Gomes, Best Oyser master of Belgium

De eerste editie van de wedstrijd “Best Oyster Master of Belgium” vond plaats in de Gare Maritime van Tour & Taxis. 7 professionele oesterstekers namen het tegen elkaar op, maar er mocht er maar 1 de winnaar zijn: de winnaar is José Gomes van de Brasserie de la Patinoire.

José Gomes van de Brasserie de la Patinoire mag zich een jaar lang de beste oestersteker van België noemen. De tweede plaats is voor Antonio De Campos van de Belga Queen Brussels. Manuel Rodrigues van Toucan sur Mer mocht de top drie vervolledigen. De finalisten zijn Christophe Merlevede (L’Ecailler – Comines), Jeremy Levecke (Bistro Belle de Jour), Benjamin Goedbloed (Dôme Sur Mer) en Pieter Lamon (Vishandel Lotte).

Op maandag 22 maart 2021 namen deze 7 Belgische oesterstekers het tegen elkaar op tijdens de eerste editie van deze nieuwe Belgische wedstrijd voor oesterstekers. Ze kwamen van heinde en ver en ze streden voor de titel “Best Oyster Master of Belgium 2020”. De kandidaten werden beoordeeld op snelheid, beheersing van de technieken, en op hun creativiteit in het dresseren van een plateau van zeevruchten. De wedstrijd vond plaats in klein comité en met navolging van strikte maatregelen in de Gare Maritime van Tour & Taxis.

Het evenement werd georganiseerd op initiatief van Les Vins du Centre-Loire en in samenwerking met l’Académie Culinaire de France Delegatie België en Luxemburg en Tour & Taxis. Het doel? De aandacht vestigen op het soms onbekende of vergeten beroep van oestersteker en op diens talent en vaardigheden van hoog niveau.

Les Vins du Centre-Loire (Sancerre, Pouilly Fumé & Pouilly-Sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux Du Giennois, Châteaumeillant, Côtes de la Charité, Coteaux de Tannay) wensen hommage te brengen aan het beroep van oestersteker en de traditionele combinatie van zeevruchten met de wijnen van Centre-Loire, enorm geliefd door de Belgische gastronomie.

Hoewel de restaurants gesloten zijn, blijven oesterstekers werken aan hun vaardigheden en bieden ze hun zeevruchten aan om mee te nemen. De bourgondische Belg is gedwongen thuis zijn oesters te bestellen, maar hoe open je zo’n oester correct? Dat kan je leren van een oestersteker.

De sponsors van de wedstrijd: Les Vins du Centre-Loire, l’Académie Culinaire de France Delegatie België en Luxemburg, Tour & Taxis en de sponsors van materiaal en oesters: Bragard, Seamar, Bleu Marin, Very Oyster en Horecafocus Group willen eveneens dit beroep herwaarderen. Een geheel georganiseerd door, op initiatief van en in samenwerking met materiaal gesponsord door Vinopres Agency.