Maria Cristina

Duero, Duoro, … the golden river die in Noord Spanje ontspringt, tientallen kilometers de grens vormt tussen Spanje en Portugal, vloeit uiteindelijk in Porto in de Atlantische oceaan. Ze telt op haar oevers vele tientallen wijngaarden te midden betoverende landschappen. Meer dan terecht wordt ze dan ook meermaals de ‘gouden’ rivier genoemd.

In het Portugese hinterland met prachtig natuurlijk decor vinden we de wijngaard “Maria Cristina” van twee Vlaams Brabantse dames, en nieuwkomer en meteen een voltreffer, een wijngaard waarvan de eindproducten ongetwijfeld talrijke fijnproevers zullen verwennen. Met de opening van hun wijnwinkel in het landelijke Wakkerzeel zijn hun wijnen meteen ook geïntroduceerd op de Belgische markt.

2 vrouwen, 2 karakters…En dat proef je !

Maria-Cristina is een heerlijke, Portugese wijn, op basis van Arinto, Rabigato en Viosinho voor de witte druiven. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Barocco voor de rode druiven. Met de grootste zorg geteeld in de Douro vallei in Portugal. Achter deze Portugese wijn schuilen evenwel twee Belgische vrouwen …

Mieke en Christine, de 2 ondernemende en empatische vrouwen die met veel vuur in het leven staan. De wijn is het resultaat van de passie van deze 2 sterke vrouwen. De combinatie van hun karakters is terug te vinden in de complexiteit van de wijn in combinatie met het fruitige aroma.

Vrouwen zijn het allemaal: elegant, zorgend maar ook stoer en robuust. Dat maakt vrouwen complex, soms té complex voor menig man. Die complexiteit maakt de wijn uiterst boeiend en eindeloos inspirerend.

De wijnen van Maria Cristina worden gemaakt van de druiven van hun eigen wijngaard, dit onder controle van onze oenoloog  in onderaanneming door Quinta da Rede.

Met Maria-Cristina wordt het leven nooit saai, maar complex, passioneel en boeiend. Dit impliceert dat je eindeloos kunt genieten van de rode, rosé en witte wijn onder dit nieuwe label. Dit betekent evenzeer dat je diners maar ook je leven voortaan extra kleur krijgt. Een proefpakket brengt een boeiende en levendige toets in je bestaan.

Reserva White 2020:

Assemblage 40% Viosinho, 40% Gouveio, 20% Arinto, DOC geteeld in de Portugese Duoro.

2020 wordt gekenmerkt door een continentaal klimaat in het gebied met hete zomers en koude winters. De regio is weinig blootgesteld aan de noordwinden en de winden van de Atlantische Oceaan, omdat hij beschermd wordt door de Serra Mesao. De ondergrond bestaat voornamelijk uit graniet en leisteen.

Vinificatieproces: Manuele selectie van druiven op de sorteertafel voor het binnengaan van de kelder. Zacht pneumatische druk, gevolgd door gisting in roestvrij stalen vaten gedurende 3 weken bij 15° C. De alcoholische fermentatie vindt plaats in Franse eiken vaten : 20% nieuw, 80% gebruikt. Gerijpt gedurende 6 maanden in vaten met een wekelijkse battonage biedt de wijn uiteindelijk een alcoholgehalte van 13% Vol.

In het glas een leuke gedefinieerd citroengele kleur met groenachtige tonen. In de neus aroma’s van exuberant exotisch/tropisch fruit, waarbij mango en papaya opvallen. Citrus, vleugje vanille en florale tinten. In de mond fruitig, fris, aangenaam volume, demonstreert een goede en delicate structuur met een persistente afdronk. Excellent als appetizer of bij lichte charcuterie, zeevruchten, gegrild wit vlees en zachte kazen. Het beste geserveerd bij 10-12° C.

Grande Reserva white 2017 DOC

Herkomst Douro, Portugal. Assemblage 50% Arinto, 50% Rabigato.

De regio wordt zowel tegen de noordenwinden als de winden van de Atlantische oceaan beschermd door de Serra Mesao. Deze druiven groeien voornamelijk op een terroir dat voornamelijk bestaat uit graniet en leisteen.

Vinificatieproces: Manuele selectie van druiven bij de ingang van de kelder. Maceratie van de koude schil gedurende 8 uur. Zacht pneumatische druk, gevolgd door gisting in licht geroosterde Franse eiken vaten, bij een gecontroleerde temperatuur van 15° C. Bewaring: gedurende 9 maanden in dezelfde vaten (35% nieuwe eik) battonage om de 15 dagen. Eindresultaat alcoholgehalte: 13,5% Vol.

In het glas intens citroengeel met groene reflecties. De aroma’s in de neus onthullen een ongewone complexiteit en een exuberant aroma van wit steenfruit, ondersteund door distincte mineraliteiten en subtiele noties van vanille. In de mond, fruitig, met opmerkzaam volume, elegant gebalanceerd en eindigend met een knapperige versheid, die lang aanhoudt.

Uitstekend bij gekruide delicatessen, gebaseerd op in de oven gebakken vis, gegrild wit vlees, stoofpotjes en zachte kazen.

Reserva Red 2017 DOC

Herkomst Douro – Portugal. Assemblage 30% Touriga Franca, 30% Tinta Roriz, 40% Touriga Nacional.

Geteeld op terroirs beschermd door de Serra Mesao met een ondergrond voornamelijk bestaande uit leisteen en graniet.

Vinificatieproces : Manuele ontsteling van de druiventrossen voor het binnengaan van de kelders, gevolgd door een verlengde zachte schilmaceratie. Alcoholgisting in moderne gerobotizeerde roestvrij stalen Lagares met gecontroleerde temperatuur rond 26° C. Bewaring: 9 maanden in nieuwe Franse eiken vaten. Alcoholgehalte: 13,5% Vol.

In het glas intense granaatrode kleur met violette tonen. In de neus weelderige en complexe aroma’s, met aparte toetsen van gemacereerde bosvruchten, subtiele rode jam met geroosterde tonen, chocolade en subtiele donkere bloemblaadjes. In de mond rijpe en rijke aanzet met hints van jammy fruit met een goed gebalanceerd en gestructureerd gevoel.

Compagnon van in de oven gebakken vis, gegrild/ gemarineerd vlees, past tevens bij stevige kazen. Best geserveerd bij 16° C.

Grande Reserva Red 2016 DOC

Herkomst Douro, Portugal.  Assemblage 30% Touriga Franca, 30% Tinta Roriz, 40% Touriga Nacional.

Ook voor deze wijn bestaat de ondergrond hoofdzakelijk uit graniet en leisteen.

Vinificatieproces : Manuele ontsteling van de druiventrossen voor het binnengaan van de kelders, verlengde maceratie van de zachte schil en alcoholische gisting aan een temperatuur van 26° C. Fermentatie gebeurt in gerobotizeerde “Lagares” van roestvrij staal. Bewaring: 12 maanden rijpen in nieuwe vaten van Franse eik. Resultaat : alcoholgehalte: 14,5% Vol.

Een mooie intens granaatrode kleur met levendige violette tonen. De aroma’s zijn overduidelijk met de typische kenmerken van het Douro terroir. Een explosie van rijpe bosvruchten in de mond. Complexe, subtiele toast, chocolade en zwarte bloemblaadjes. Smaak: Zacht, goed volume, goed gestructureerd en eindigt met een lange nawerking.

Excellent bij gemarineerd, gegrild rood vlees, wild en goed gestructureerde kazen. Het beste geserveerd bij 16° C.

Informatie en bestellingen: mc@mariacristina.be tel 016/ 230 734