Korean Summer menu

Net als het filmgebeuren dat met zijn historisch erfgoed teruggrijpt naar het verleden en zijn creatieve ontwikkeling is ook de Koreaanse keuken een uniek bewijs van de diversiteit van Zuid-Korea.

Meer nog dan de cinema stoelt het culinaire verleden op authenticiteit en traditie met leuke pittige accenten maar evenzo met open oog voor een voedzame, milieuvriendelijk en vooral gezonde keuken.

Het zomerse menu van chef Sung-hee Balk is opgebouwd rond de main dishes kong-guksu, dakgangjeong, gaji mari en ojingeo sundae.

Kong-guksu of noedels in koude sojasoep is een seizoensgebonden Koreaanse noedel gerecht geserveerd in een koude sojamelk bouillon. Koran betekent in het Koreaans soja en guksu betekent noedels. Het bestaat uit noedels gemaakt met tarwemeel en soep gemaakt van gemalen sojabonen.

Kong-guksu is een perfect zomers gerecht met romige toetsen en nootachtige hints waarbij de sojamelk voor een aangename, verfrissende afronding zorgt.

Dakgangjeong : krokant gefrituurde zoete en “pikante” kip, gefrituurd in een zoete, kleverige en pittige saus. Het wordt traditioneel gemaakt met een hele kip die in stukken is gesneden, soms enkel gemaakt met kippenvleugels.

Dakgangjeong gemaakt met hapklare stukjes kip zonder been is een recente voedselrage in Korea wat bijdraagt aan de groeiende trends van de Koreaanse gebakken kip. Dak betekent kip in het Koreaans. Gangjeong is een soort traditioneel Koreaans gebak gemaakt door zoete rijstbeslag in crackers te frituren, daarna worden ze met een laagje siroop ingesmeerd en bedekt met gepofte rijst, noten of sesamzaadjes.

Gaji mari zijn auberginerollen. De dun gesneden aubergines worden kort gekookt in een koekenpan, opgerold met andere groenten o.m. spruitjes of plakjes rode kool voor de kleur en knapperigheid en geserveerd met een saus wat hen een elegante uitstraling bezorgt. Bovendien zijn deze auberginerolletjes bijzonder gezond.

Extra kleur bij het serveren wordt bekomen door wortel, paprika’s of enoki paddenstoelen toe te voegen. Een hete mostardsaus is een prima gezel maar ook een al dan niet verrijkte sojasaus hoort hierbij thuis.

Ojingeo sundae is gestoomde inktvis die gevuld is met groene en rode chilipeper, kleverige rijst, tofu en taugé. Versneden wordt dit gerecht geserveerd met een huisgemaakte sojavinaigrette. Volgens Koreaanse chefs helpt dit inktvisgerecht, rijk aan taurine, om snel de vermoeidheid te verdrijven.

Deze gerechten werden aangevuld met Bingsu een populair ijsdessert met diverse zoete toppings zoals fruit, gecondenseerde melk, rijstcakes en rode bonen. De Omija hwachae, schisandra bessen, met zijn karakteristieke 5 smaken zoals zoetheid, zuurheid, bitterheid, zoutheid en kruidigheid, wordt gebrouwen door simpelweg onder te dompelen in water. Bij het opdienen kan suiker worden toegevoegd. Nabak-kimchi: is een soort waterige kimchi gemaakt met gefermenteerde radijs en kool die in dunne rechthoekige vormen worden gesneden en gezouten. Peer, lente-ui en knoflook worden toegevoegd aan de gezouten radijs en kool, waarna het rood wordt gekleurd met poeder van rode peper.