Krug Clos d’Ambonnay

DE INTENSITEIT VAN EEN ENKEL PINOT NOIR-WIJNGAARD IN 2000 , EEN ULTIEME VORM VAN INDIVIDUALITEIT

 

Ontdek het resultaat van de zorgvuldige know how van Krug twee uitzonderlijke en zeldzame champagnes van twee topterroirs in de Champagne, Krug Clos du Mesnil en Krug Clos d’Ambonnay. Beide zetten de individualiteit, puurheid en intensiteit van een specifieke ommuurde wijngaard, een enkele druivensoort en een uniek wijnjaar in de kijker. Met deze ongeëvenaarde champagne viert Krug Closd’Ambonnay het unieke karakter van een bijzondere pinot noir-druif en een bijzonder wijnjaar.

De druif werd geoogst in een kleine, ommuurde wijngaard van slechts 0,6hectare (1,68are) in het hart van Ambonnay, een van de meest gerenommeerde dorpen voor het kweken van deze druif in de Champagne. Het dorp heeft ook een bijzondere rol gespeeld in de geschiedenis van het huis Krug.  Clos d’Ambonnay 2000 is de speciale uitdrukking van een unieke, ommuurde Pinot Noir-wijngaard in 2000 een jaar dat gekenmerkt werd door een rijke, geconcentreerde oogst van uitstekende kwaliteit. Kortom, Krug Closd’Ambonnay 2000 is een ode aan deze uitzonderlijk heerlijke druif die dit specifieke jaar in deze wijngaard werd geoogst. Ze vertoeft al bijna vijftien jaar in de wijnkelder van het huis, waar ze gerijpt is tot een verfijnde en elegante champagne. En net als alle andere Krug-champagnes genoot ook Krug Closd’Ambonnay 2000 een uitzonderlijke rijping.

KRUG CLOS D’AMBONNAY: hoe het allemaal begon:

Het dorp Ambonnay is in de Champagne vermaard om zijn uitzonderlijke pinot noirdruiven en is al sinds jaar en dag leverancier van champagnedruiven voor Krug. Na Krug Clos du Mesnil een eerbetoon aan de chardonnaydruif van Le Mesnil-sur-Oger, wilden Remi en Henri Krug een ode brengen aan de pinot noir-druif en dan vooral die uit Ambonnay, het dorp dat Krug nauw aan het hart ligt. Krug is gevestigd in Reims en heeft altijd een voorkeur gehad voor de pinotnoir-druif. Het huis wilde bovendien de ultieme, pure uitdrukking van het Ambonnay-terroir creëren en zocht dan ook een geschikte wijngaard in het dorp.

In 1991, na zeven lange jaren, vond Krug eindelijk Clos d’Ambonnay, een ommuurde wijngaard aan de rand van het dorp op de zuidoostelijke flank van de Montagne de Reims. Deze kostbare tuin van slechts 0,6hectare (een derde van de Clos du Mesnil-wijngaard) is al sinds 1766 omringd door een muur die de wijnranken beschermt. Krug verzorgde de wijngaard met zijn kenmerkende aandacht voor detail, snoeide de wijnranken en zette alle middelen in om het beste te halen uit deze unieke terroir. In 1994, na een succesvolle testperiode, kocht de familie Clos d’Ambonnay en één jaar later werd de eerste –uiterst zeldzame– Krug Clos d’Ambonnay gebotteld, die pas in 2007 werd onthuld. Krug Clos d’Ambonnay is een zeldzame parel, een ode aan de aandacht voor detail, de kwaliteitsfilosofie, de locatie en de zoektocht naar goede terroirs die het huis kenmerken sinds de oprichting door Joseph Krug in Reims in1843.

HETJAAR 2000 IN KRUG CLOS D’AMBONNAY

2000 was een jaar van contrasten hitte, regen en onweer wisselden elkaar af . De droge en milde winter werd gevolgd door een warme, regenachtige en vervolgens droge lente –het ideale klimaat voor een goede bloei in juni. Juli werd dan weer gekenmerkt door weinig zon en veel regen, hagel en hevig onweer, dat aanhield tot de late zomer. Hoewel 2000 een van de warmste van de voorbije vijftig jaar bleek, was er maar weinig zon, en veel regen en onweer.

De oogst in Clos d’Ambonnay vond plaats op 29 september en werd op één dag afgerond. De geoogste pinot-noir-druiven bleken echte uitblinkers met een zeldzame rijpheid en schoonheid. “Ik herinner me dat de oogst in Krugs Closd’Ambonnay in 2000 uitzonderlijk was, met sappige, gezonde pinotnoir-druiven die het allemaal hadden: een gebalanceerde smaak en net de juiste intensiteit. Kortom, de ideale basis voor een uitzonderlijke uiterst geconcentreerde en verfijnde Krug Clos d’Ambonnay.” Eric Lebel, keldermeester bij Krug

KRUG CLOS D’AMBONNAY 2000 SCHERP EN GEBALANCEERD

Krug besloot zijn Krug Clos d’Ambonnay 2000 te creëren omdat de pinotnoir-druif al bij de eerste degustaties een heerlijk gebalanceerde smaak vertoonde zonder overmatige aromatische intensiteit. In 2000 kwam het volledige potentieel van deze ommuurde wijngaard op een uitzonderlijke, evenwichtige manier tot uiting. De wijn rijpte in de kelders van het huis en wordt gekenmerkt door een unieke, opvallende elegante smaak. Krug Clos d’Ambonnay 2000 is slechts de vierde champagne die deze uitzonderlijke terroir heeft voortgebracht. De vorige champagnes dateren uit 1995, 1996 en 1998. Elk van de 5158 flessen van 75cl heeft een uniek nummer.

PROEFNOTITIES: Krug Clos d’Ambonnay 2000 is een unieke champagne, gekenmerkt door een uitzonderlijk heldere en glanzende geelgouden kleur. Het aroma van brioche versmelt met een vleugje kruiden en karamel. De erg pure, elegante smaak doet denken aan de rijke smaken van tarte tatin en banketbakkersroom met karamelnoten. De champagne heeft een volle, ronde smaak en een heerlijk frisse afdronk met een vleugje citroen die heerlijk lang nazindert.

CULINAIRE SUGGESTIES: Krug Clos d’Ambonnay 2000 is heerlijk met vleesgerechten, zoals pittige lamstajine, maar ook met zoetzure gerechten: puree van zoete aardappel met een vleugje geraspte nootmuskaat of creatieve combinaties met gekonfijte citrusvruchten, die optimaal tot uiting komen in de smaken en aroma’s van deze champagne.