La Croix de Bébian – wit 2014

Assemblage van 80% Chardonnay en 20% Viognier. De ranken werden aangeplant op een kalkachtige ondergrond die dateert uit de miocene periode ‘Helvetien’. Uit deze periode stammen interessante fossielen en werden reuze oesters teruggevonden die tot 20 cm groot zijn. De ondergrond levert nog 32% actieve kalksteen, een identieke percentage dat ook wordt teruggevonden in de regio’s van de grote witte wijnen zoals Chablis, Meursault en Côtes de Blancs.

De oogst vindt in de vroege ochtend plaats om de frisheid optimaal te bewaren. De trossen worden onmiddellijk naar de chai gebracht, getrieerd en geperst, bewerkingen die principieel binnen het uur na de oogst plaatsvinden. Een debourdage van 24 uur op inox wordt gevolgd door een fermentatie in eiken vaten uit de Vogezen waarvan jaarlijks 1/3 wordt vernieuwd. De aparte vinificatie, ras per ras, wordt gevolgd door een rijping op eik of in inox afhankelijk van het beoogde eindresultaat met fermentatie van 6 tot 12 maand en regelmatige battonage. Bij de rijping wordt ervoor gezorgd dat de natuurlijke eigenschappen van de sappen niet worden verzuurd door te intense houttoetsen.

La Croix de Bébian wit 2014 geeft in het glas een mooie heldere geelkeurige toets en laat in de neus de typische accenten van de Chardonnay openbloeien. In de mond worden deze accenten evenwel getemperd door de zachtere toets van de Viognier. Een mooie frisse witte wijn met leuke impact op de smaakpapillen die bij afdronk een uitgesproken elegantie etaleert.