Prieuré Saint Jean de Bébian – rouge 2013

Assemblage van 45% Syrah, 30% Grenache en 25% Mourvèdre. De oudere Syrah-ranken zijn afkomstig uit Chave en Hermitage, maar een deel van de Syrah is eveneens afkomstig van de 2 ha recent aangeplante ranken uit Châteauneuf-du-Pape. De Grenache is hoofdzakelijk afkomstig van de ranken uit Château Rayas in Châteauneuf-du-Pape terwijl de Mourvèdre in hoofdzaak afstamt van ranken uit het Domaine Tempier in Bandol. Gelet op de enorme percelering werden ze op 3 natuurlijke ondergronden aangeplant, nl kalkachtige en argilo-kalksteen van het Villefranchien, vulkanische basalt residuen en argilo-kiezelgronden met galets van witte quartz, travertijn en rode marmer.

Elk wijnras wordt apart gevinifieerd deels in stenen cuves uit de 17de eeuw, deels in betonnen geparaffineerde cuves om een perfecte hygiëne te garanderen. Afhankelijk van de oogst volgt een trage en lange maceratie, 4 tot 8 weken, met zo weinig mogelijk remontages om de fijne tannines niet te beschadigen. De rijping gebeurt in barriques en cuves afhankelijk van het type wijn. Syrah en Mourvèdre rijpen op eiken vaten waarvan jaarlijks 1/3 wordt vernieuwd, rijping die 9 tot 18 maand in beslag neemt, afhankelijk van de oogst en het millésime.

Voor de Prieuré Saint Jean de Bébian 2013 werden de trossen van de Syrah en Grenache volledig ontstengeld evenals 80% van de Mourvèdre vooraleer ze in vinificatie gingen. Syrah en Mourvèdre rijpten in traditionele eiken vaten met 1/3 nieuwe eik, de Grenache rijpt in inox.

In het glas krijgen we een mooie stevige granaatrode kleur met fijne glinsteringen. In de neus stevige aroma’s van rijp rood en zwart fruit met enkele subtiele kruidige accenten en aangename toetsen van zoethout en subtiele ceder.

In de mond affirmeert zich een leuke fruitige aanzet, volrond met delicate toetsen van hout en fijne tannines. Subtiele minerale toetsen, gemengd met accenten van kreupelhout, geven de wijn een leuke finesse mee bij een lange en karaktervolle afdronk.