La Gloriette – Marche-en-Famenne

Restaurant La Gloriette stevent af op zijn 15de verjaardag en biedt tijdens de zonnige dagen een leuke tuin met gezellig prieeltje dat een oase vormt van rust, maar vooral de kans biedt om van de lekkere gerechten van chef Olivier Bauche te genieten.

Los van het zomerse gevoel is restaurant La Gloriette, permanent een prieeltje met een tuin boordevol smaken en aroma’s. Olivier en zijn echtgenote Véronique openden hun restaurant La Gloriette in 2002, net buiten het stadscentrum van Marche en Famenne en gaven het herenhuis met ruime tuin een nieuw leven. Het was hun droom om La Gloriette uit te bouwen tot een uniek trefpunt waar fijnproevers verademing zouden vinden, zodat ze rustig van heerlijk tafelen kunnen genieten.

Het interieur en de tafelkleding sluiten nauw aan bij eerste indrukken die het statige herenhuis waarin het restaurant is ondergebracht, vanop de straatzijde oproept. Het salonnetje zorgt meteen voor de nodige sfeer terwijl de renovatie binnenin die reeds in 2009, amper een zevental jaar na de opening, werd doorgevoerd, vooral kleur en warmte uitstraalt. De zorgvuldig gedekte tafels met gesteven witte nappen op een lichtgrijs tafelkleed, krijgen een leuk bloemstukje mee, terwijl het bestek en het servet, in hartvorm gevouwen, de gast op een aangename manier verwelkomen. Het werk van gastvrouw Véronique die de klanten op een attente manier welkom heet en hen onmiddellijk in de huissfeer inwijdt.

Olivier heeft na zijn studies in enkele vooraanstaande zaken gewerkt, maar was steeds begaan met de uitbouw van een eigen zaak. Geen makkelijk objectief aangezien hij een eerder klassieke instelling heeft en toch ook aandacht besteedt aan moderne kookalternatieven. Toen het echtpaar het oude herenhuis kon aankopen werd niet geaarzeld. Bij de opstart tekende Olivier meteen zijn credo uit, het brengen van een leuke lekkere keuken, opgebouwd rondom kwalitatieve en verse producten waarover geen compromissen worden afgesloten. Eisen die diverse leveranciers afschrikten, maar Olivier zette door en besliste om zelf regelmatig de vroegmarkt in Brussel te bezoeken om op deze manier de beste producten te kunnen aankopen. Nog steeds trekt hij 2 tot 3-maal per week naar de Brusselse vroegmarkt waar hij kwaliteitsvolle producten selecteert.

De keuken, rijk aan aroma’s met respect voor de authenticiteit van de producten, trok de aandacht van de Jeunes Restaurateurs d’Europe en reeds in 2006 werd hij opgenomen als lid. Een waardering aldus Olivier die tegelijkertijd de verplichting oplegt om permanent te vernieuwen, te verbeteren, de gasten te verrassen. Het expliciete moleculaire koken is niet aan hem besteed, alhoewel hij graag een aantal technieken toepast om zijn keuken meer stijl en inhoud mee te geven.

Gastvrouw Véronique verheelt niet dat ze de exploitatie graag met enkele kamers zou willen uitbreiden. Het herenhuis biedt evenwel onvoldoende mogelijkheden en daarom wordt naar een geschikte locatie uitgekeken die echter op wandelafstand van het restaurant moet liggen. Wellicht een droom die nooit in vervulling gaat, temeer dan in het centrum van Marche, op een figuurlijke boogscheut van het restaurant een aantal logiesmogelijkheden voorhanden zijn die een prima aanvulling vormen op een avondje genieten in La Gloriette.

Wij genoten tijdens onze degustatie van het 6-gangen JRE, Jeunes Restaurateurs d’Europe, en kregen bij het aperitief een leuk assortiment proevertjes aangeboden. Als introductie aan tafel serveerde Olivier een leuke creatie van geglaceerde aspergeroom opgevrolijkt door een consumé van kreeft.

Het eerste voorgerecht werd een tartaar van wilde zeebaars met tuingroenten velouté van sucrine – een authentiek bijzonder gekrulde slasoort met stevige, ietwat vettige blaadjes- en grissini met algen. Kleurrijk en geurig met leuke smaaktoetsen. Een creatie die perfect werd ondersteund door een Primo Bianco 2015 – Vermentino di Sardegna. Volgens een filet van roodbaars op vel gegaard en getooid met noire de crimée – een oud en vergeten tomatenras met roodpaarse tot zwartpaarse kleur- , geroosterd krentenbrood en fijne consomé van ui. De rosé Excellence de Saint Laurent 2015- Saint Chinian vormde naar ons gevoel geen te beste pairing, maar smaken verschillen uiteraard. De creatie van ganzenlever met een assortiment rode biet, geglazuurde biet en sorbet van rode biet met geurig rucola slaatje werd een pittige voltreffer die een mooie ondersteuning meekreeg van een 100% Chardonnay, Pays d’Oc.

Het hoofdgerecht werd een bereiding van laag gegaard kalf, fijne puree van aardpeer, witte boontjes, girolles en champignonsaus. Het leuk rosé gehouden kalfsvlees werd een fijne creatie die volmondig aansloot bij de rode Portugese Le Stella uit de regio Setubal. Deze wijn vormde eveneens een leuke aanvulling bij de ruime kaastafel die Olivier selecteerde bij enkele lokale kaasboeren en werd aangevuld met enkele leuke, Franse, Italiaanse en Spaanse topkazen. Een zoet en krokant pre-dessert sluit als voorbode van een heerlijk en gevarieerd dessert met creatie van Belgische chocolade, een globaal leuke culinaire ervaring af.

La Gloriette – rue de Bastogne 18 – 6900 Marche

Tel 084- 37 98 22 – www.lagloriette.be

Lunch 25€ – met wijnen 37€ – Menu La Gloriette : 50€ met wijn 75€ – all-in menu Touring 55€ – menu Saveurs 35€ –  Menu découverte JRE 6gangen: 60€ met wijnen 90€

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4minutes:

versheid producten – smaakaroma’s

verzorgd en smaakvol interieur

attente bediening en onthaal

assortiment huisconfituren

Michelin:       2 bestekken

creatieve maaltijden in oud herenhuis

licht modern tot rustiek decor

mooi prieeltje

GaultMillau:  14/20

rijke smaken

versheid van producten

Frans- Belgische keuken

Olivier experimenteert met onverwachte smaakaccenten

Delta:             2 mutsen

verse producten uit eigen tuin en fruitbomen