Le D’Arville- Wierde

Al wie van lekker eten houdt en in de regio vertoeft kan niet om Le D’Arville heen in Namen. Een zakenlunch, een romantisch etentje of een diner met vrienden, elke gelegenheid is goed om aan tafel te gaan in deze schitterende boerderij met de vele verrassende facetten en voordelen. Men vertrekt er altijd met spijt in het hart na een uitgebreide maaltijd of gewoon na een vermoeiende dag. Maar vanaf nu hoeft dat niet meer.

Olivier Bourguignon is een van die Naamse chefs die de wind in de zeilen heeft en met passie zijn vak uitoefent. Van in zijn jeugd was hij geboeid door het vak dat hij graag deelt met een brigade die steeds groter wordt en trouw aan boord blijft sinds vele jaren. Hij beheert niet alleen “Le D’Arville” maar op dezelfde meesterlijke wijze ook de brasserie “Le Royal” in het centrum van Namen en de “Brasserie de Maredsous” in de abdij, met zijn echtgenote Estelle aan zijn zijde die de administratie en de boekhouding op efficiënte wijze voor haar rekening neemt.

Bij D’Arville komen de mensen zelden voor een snelle hap (al is er een lunch die in minder dan een uur opgediend kan worden). Het betoverende kader binnen met de mooie stenen, de centrale haard en de hoge plafonds en het terras buiten met de groene waterpartijen en het zicht op de velden nodigen uit om langer te blijven. Meer dan eens zag Olivier klanten die beter niet meer de weg opgingen omdat ze “te moe” waren. Het was de aanleiding om enkele maanden geleden “Barabas, het vervolg op D’Arville” uit te werken in een gebouw op een paar tientallen meters van het restaurant. De kamers zijn thematisch uitgewerkt en bieden excellent comfort. Er is een zwembad met jacuzzi, een hammam, een grote keuken en eetplaats en een salon om te ontspannen of rustig te lezen voor wie graag één of twee dagen blijft. Op eenvoudig verzoek kunnen er seminaries en kooklessen georganiseerd worden.

De kamers zijn met smaak ingericht en hebben verschillende thema’s en niveaus van comfort maar allemaal volgens hoge normen wat al aangegeven wordt door het gebruik van het Ergoline beddengoed, het houtwerk en alle andere gebruikte en met zorg uitgekozen materialen. Alle formules zijn mogelijk bij Barabas en de prijzen zijn uiterst democratisch. Er zijn speciale aanbiedingen die één of twee overnachtingen combineren met een gastronomisch diner en ontbijt dat door de chef zelf klaargemaakt wordt.

Een globaal gastronomisch aanbod dat Olivier met passie en inventiviteit aanbiedt maar vooral in het restaurant mooie hoogtepunten bereikt. Het sfeervolle kader van de oude 19de eeuwse boerderij is een ideaal decor om van de creativiteit van de chef te genieten.

Wij kozen bij onze degustatie voor het 5-gangen “seizoenmenu”. Bij het aperitief leuke hapjes o.m. ganzenlever, ardeense hesp met meloen, gazpaccho van tomaat, fris van paprika en kruiden, mosselsoepje met venkel en fijne kruiden. Als introductie een tartaar van rund uit Piemonte getooid met avrugakaviaar, ansjovismayonaise en groentenpickels. Een leuk knapperig en smeuïg voorgerecht dat meteen zorgde voor een succulente opener. Onze overbuur opteerde voor een kwartelfilet met soja, knapperig gewokte groentjes, pittige jus met zwarte knoflook. Ook hier een fraaie verzameling van delicate smaaktoetsen die in een fijne creatie werden gebundeld.

Het volgende gerecht werden tongfilets met fleur de Cazette uit Bourgogne, espuma van hazelnootboter en een variatie op koolrabi. Een smaakvolle en leuke presentatie die extra smaak meekreeg door leuke schijfjes zomertruffel. Een kleine lasagne met kreeft, coulis van verse tomaat, basilicumolie, en gewokte buffelmozarella uit de Ardennen werd een nieuw hoogtepunt. Verzorgde en kleurige presentatie, pittig en lekker, boordevol smaakvariatie. Als hoofdgerecht serveerde Olivier een geroosterde baarsfilet, in olijfolie gebakken olijven, sperziebonen, pijnpitjes, olijfolie uit Corsica en balsamicoazijn. Een fijne heerlijke combinatie die de smaakpapillen aangenaam wist te verrassen. Onze txogitxu lendebiefstuk met dragonmousseline en tuinkers kreeg geroosterde groenten van de dag als extra garnituur. Niets dan lof voor deze heerlijke voltreffer die zich tot een uitgesproken smaakbom ontpopte.

Het predessert is een creatie van de dag met rustbrengende accenten, terwijl de huispatissier het dessert zoete en zoetzure accenten meegeeft waardoor het uitgroeit tot een afrondende versnapering voor lekkerbekken. Het menu wordt opgevrolijkt door een mooie wijnpairing met een selectie wijnen uit Frankrijk, Italië en Portugal, waarbij vooral de rode Bourgeuil voor een aantal extra weelderige accenten zorgde.

Rue D’Arville 94 – 5100 Wierde – Tel : 081/46 23 65 – www.ledarville.be

Open van 12h tot 14h30 en van 19h tot 21h. Gesloten op zondagavond – maandag en dinsdag behoudens feestdagen www.ledarville.be

Lunch 39€; Tendance saison menu 5-gangen 52€ – wijn 28€ -champagne 48€ – Festival kreeft: 6-gangen: 75€ – wijn 40€ -champagne 55€. Op zaterdagmiddag verzorgt Le d’Arville een balade Gourmande voor 40€.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attente bediening

leuke, aromatische presentaties

succulente smaakaccenten

aangename wijnpairing

verse ingrediënten in sfeervol decor

Michelin:       3 rode bestekken

karaktervolle, cosy boerderij, rustiek en modern

eigentijdse gerechten

goede prijs kwaliteit

GaultMillau:  16/20

vaste waarde in het Naamse

geometrische presentatie in de borden

mooi zomerterras

Delta:             2 mutsen

Gouden delta 2015

uitstekend huis

feestelijke totaalbeleving