Moët & Chandon Grand Vintage 2008 rosé

Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2008, de 41e vintagerosé van het Huis, is een bloemige en fruitige wijn. Fleurige toetsen van roos en haagdoorn worden aangevuld met botanische nuances van bukshout en limoenschil, gevolgd door frisse en fruitige noten van framboos, kers en bloedsinaasappel. In de mond laat hij eerst een sappige en volle indruk na met noten van rijper fruit, zoals aardbeien en zwarte bessen. Vervolgens ontplooit hij zich, ondersteund door een delicate, geraffineerde structuur en een strakke zuurgraad. De afdronk is verkwikkend met een aanhoudende noot van grapefruit. Kortom, dit is een champagne met een rechtlijnig en precies smaakprofiel.

De Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2008 zet daarmee de grootse traditie in roséchampagne van het Huis voort. Het legendarische roséverhaal gaat zelfs terug tot 1794, het vintage-jaar van de honderd flessen ‘Rozé’ die Napoleon Bonaparte en zijn moeder in 1801 kochten van Jean-Rémy Moët. Een volgend belangrijk hoofdstuk in het verhaal is 1878, het jaartal van de oudste fles vintage roséchampagne van Moët & Chandon die vandaag nog bestaat: een krachtig en levend symbool van het ongeëvenaarde erfgoed op het vlak van roséchampagne. Finaal gaat het naar 1997, het jaar waarin de Moët Rosé Impérial als niet-vintage beschikbaar wordt onder het label Rosé Impérial. Vandaag zijn vintage roséchampagnes nog altijd voorbehouden voor uitzonderlijke wijnjaren. De Grand Vintage Rosé 2008 is de meest recente vertegenwoordiger van het vakmanschap in roséchampagne van het Huis, en zet op een heel moderne manier een grootse traditie voort.

De Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2008 is samengesteld uit 46% pinot noir (waarvan 20% rode wijn), 32% chardonnay en 22% meunier. De dosering is 5 gram per liter.

Net zoals de Moët & Chandon Grand Vintage 2008, maakt ook de Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2008 deel uit van een uitzonderlijk drieluik. En het toeval wil dat hij wordt geassocieerd met dezelfde twee Grand Vintage Collection-jaren. Samen creëren de Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2008, de Moët & Chandon Grand Vintage Collection Rosé 1998 en de Moet & Chandon Grand Vintage Collection Rosé 1988 een mooie smaaksequentie, die de verschillende facetten van het rosévakmanschap van Moët & Chandon aandoet.