La Hacienda – Vilvoorde

Na 18 jaar ‘Grillange’ in Brussel opende Angel Vega en zijn echtgenote Rosi ruim 13 jaar terug, hun nieuwe restaurant in Vilvoorde ‘La Hacienda’. Ietwat verdoken in de schaduw van de immense brug over het kanaal Brussel-Willebroek vinden we La Hacienda terug in een bijzonder rustige oase en voelt men bij het oprijden van de parking onmiddellijk de Spaanse sfeer en gastvrijheid. Een eerste aanblik van het gebouw verklaart meteen de treffende benaming. De ware toedracht vertelt Angel je ongetwijfeld. Binnen wordt men eveneens ondergedompeld in een onbetwistbare gastvrijheid en onmiskenbaar vakantiegevoel.

Angel Vega die instaat voor de bereiding en het opdienen van gegrilde gerechten, was al bij zijn geboorte als het ware voorbestemd voor een carrière in de horeca. Hij werd geboren in El Entrego, een bergdorpje in Asturiê, waar zijn familie een afspannng uitbaatte. Op 12-jarige leeftijd kwam hij naar België, vond zijn draai niet op school en ging al zeer jong her en der werken in restaurants.  Aanvankelijk in België, later ook in Frankrijk, Zwitserland en zijn geboorteland Spanje, waar hij het land doorkruiste en heel wat ervaring opdeed over het zeer gevarieerde gamma van Spaanse streekgerechten.

Rosi Gonzalez Perez,zijn Andalusische vrouw had eigenlijk een opleiding genoten in de public relations sector maar tussendoor werkte zij als hulpje in diverse restaurants om een centje bij te verdienen. Toen ze naar België kwam, volgde zij twee jaar hotelschool aan Infobo in Ukkel en stond nadien gedurende 18 jaar zij aan zij met Angel’s moeder in La Grillange, nu staat zij aan het fornuis in La Hacienda.

De reden om een eigen restaurant te openen was aldus Angel vrij simpel. Als rechtgeaarde en fiere Spanjaard stuitte het hem tegen de borst dat de Spaanse gastronomie in België zwaar werd onderschat en synoniem bleek van wat men aan de Costa’s kreeg voorgeschoteld. Met een eigen restaurant wou hij de rijke culinaire tradities van de echte Spaanse gastronomie en haar diversiteit in de kijker stellen. Opdracht meer dan volbracht durven we zeggen.

Op de kaart uitsluitend Spaanse specialiteiten die Rosi & Angel zelfs na 30 jaar nog steeds met passie weten te bereiden. Merkwaardig dat ze de moderne evolutie op een heel aparte manier in hun bereidingen integreerden, zonder aantasting van de smaakeigenheden van de ingrediënten terwijl ook het decoratieve aspect een permanente aanpassing meekreeg. Bovendien zorgen ze ervoor dat enkele maandmenu’s teruggrijpen naar de vele culinaire festivals die in diverse Spaanse regio’s worden georganiseerd, de kaart krijgt hierdoor extra diepgang en aantrekkingskracht en versterkt de binding en met hun heimat, én met de gasten. Voltreffers zijn  o.m. specialiteiten uit Asturië en Galicië in januari en februari, terwijl Andalucia de zomerse maanden dekt, Catalonië en La Mancha – Extramadura bieden het  jaareinde een gastronomisch tintje aan.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een aangepast tweedelig tapasmenu. In een eerste service krijg je 6 koude bereidingen aangeboden, terwijl de tweede service 6 warme bereidingen omvat. Tot de eerste serie tapas behoren een toastje met ham, olijfolie en tomaat, een smeuïg groentenmengsel met krab, een tortilla met aardappel en ui, een intense gazpacho met zalm en een heerlijke kaviaar van een lokale vissoort uit de meren van Murcia. Hierbij serveert Angel een witte Castillo de Jumile 2013 met elegante, fruitige toetsen en complexe accenten.

Het assortiment warme tapas bestond bij onze proeverij uit een bereiding van inktvis uit Galicië, rund met bouillabaisse, een gesmoorde zwaardvis met verse tomaat, een knapperig bladerdeegje met tonijn, roerei met wilde paddenstoelen en geroosterde pepers en een stoofpotje van lamsvlees met cider uit Asturië.  Angel zorgde hier voor een Vina Bujanda 2012 Madurado- Rioja van de tempranillodruif die naast zijn stevige kleur in het glas, vooral met zijn volrond karakter, de smaakpapillen verraste. Als absolute afsluiter serveerde Angel een crème brulée met heerlijke kandijsuiker en luchtige roomijsfantasie getooid met ananaskers.

La Hacienda – Koningslosteenweg 36 – 1800 Vilvoorde – tel 02-649 26 85

www.lahacienda.be – gesloten op maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervolle hacienda

typisch Spaanse tapas

smaakvolle evenwichtige accenten

pittige surprises

GaultMillau:  13/20

volle smaken van de Spaanse keuken

tapasmenu

diverse themamenu’s

Delta Brussel: fijne Spaanse charcuterie

mooie locatie