Restaurant Entre Nous – Saillant hotel Gulpen

Zuid-Limburg heeft door zijn roerige verleden waarschijnlijk de grootste kastelendichtheid van Nederland. Vele van deze unieke bouwwerken, die een periode bestrijken van de vroege middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw, zijn te bezoeken, reden waarom Zuid-Limburg ook als het Land van Kastelen wordt omschreven.

De gemeenten Vaals, Maastricht, Kerkrade en Valkenburg zijn vrij bekend maar ook in tal van kleine gemeenten vinden we belangrijke historische kastelen terug. Eentje uit de rij is Gulpen-Wittem met het Kasteel Wijlre, in de 17de eeuw gebouwd door de heren van Wachtensdonck, kasteel waarvan het interieur jammer genoeg niet kan worden bezocht. De heer van Valkenburg en ’s Gravenvoeren bewoonde sedert 1100 het kasteel Wittem, waarna eeuwenlang de heren en later de graven van Wittem over de regio heersten vanuit Kasteel de Geulvallei. In de Tachtigjarige oorlog bewoonde Prins Willem van Oranje het kasteel Wittem dat thans in gebruik is als hotel en brasserie. Het kasteel Vliek in Ulestraten werd omstreeks 1725 gebouwd, van de oudste gebouwen resteren alleen nog enkele oude muren aan de vleugel bij het park. De kasteelhoeve ligt achter het kasteel met een fraai bestrate binnenplaats, er tegenover een vrij laag koetshuis. Ook de bossen aan de Wijngaardsberg en een pachthoeve vormen onverdeeld het landgoed, evenals de grote weidelanden aan de overzijde van de openbare weg.

Toeren in deze regio is eveneens overnachten in een van de vele hotels of B&B’s. Wij kozen voor onze uitstap het Saillant hotel in Gulpen. Centraal gelegen in het hart van de gemeente aan de voet van de bekende Gulperenberg. Saillant hotel Gulpen is geheel ingericht met duurzaam teakhout afkomstig uit de arme wijken van Indonesië en omgetoverd tot een prachtig excentriek meubilair. Het hotel  beschikt over 40 kamers en suites met op de derde verdieping een dakterras met uitzicht over het Limburgs Heuvelland. Het hotel biedt ook twee ruimtes die geschikt zijn voor uiteenlopende gelegenheden.

Onze hotelkeuze werd deels mede bepaald door het restaurant Entre Nous dat als een Frans georiënteerd restaurant werd omschreven met een enthousiaste chef-kok die zich laat inspireren door dagverse producten en ingrediënten uit eigen streek. Ons enthousiasme werd ter plekke evenwel sterk getemperd gezien de chef slechts een tijdelijke kracht bleek die een andere interim chef moest vervangen en het menu  weinig keuze toeliet. Bovendien moet je als gast een keuze maken mbt. het tijdstip dat je wil dineren gezien het restaurant te klein is om alle gasten gelijktijdig te ontvangen. Omstreeks het voorgestelde uur moet je gewoonweg binnensluipen en een lege – lees onbemande – tafel, weliswaar nog niet afgeruimd, uitkiezen. Het tekort aan personeel in volle zomerseizoen en het gebrek aan ervaring zijn hier duidelijk voelbaar.

Op het menu een veel te warme carpaccio met amper enkele sporadische druppels balsamico en olijfolie. Het kervelsoepje was wel romig en werd verrijkt met enkele blokjes selderij. Het kloostervarken! – what’s in the name,- kreeg een aardappelgratin en assortiment groentjes als garnituur en om af te sluiten een futloos dessert. Een doordeweekse burgerkeuken die geenszins aan de omschrijving Franse gastronomie beantwoordt. Gezien de wijnkaart in herdruk was, konden we in de bar, het hotel bleek geen wijnkelder te bezitten,  een keuze maken uit een beperkte en rechtopstaande  selectie wijnen die veel te warm werd geserveerd. De fles in een ijsemmer plaatsen bracht pas na lange tijd enig soelaas. Globaal een tegenvaller!

Entre Nous – c/o Saillant hotel Gulpen – Dorpsstraat 10 – 6271 BL Gulpen