La Livinière 2019 : de ambassadeurswijnen zijn gearriveerd!

De benaming Minervois-la-Livinière, de oudste van de AOC’s van de Languedoc, onthult de 9 ambassadeurswijnen van de Livinage selectie van 2019. Een lijst van successen waarin halfvolle wijnen, gerijpt van 2012 tot 2017, het werk van wijnbouwers onderscheiden die zich hebben ontwikkeld tot meesters in de kunst van het rijpen.

In het begin betekent “Liviner un vin” in het jargon van de wijn, het proeven van het nieuwe wijnjaar in de terroirs van La Livinière. En het is in die zin dat de oprichters van de trofee van de Livinage, de overleden wijnbouwers Maurice Piccini en Roger Piquet, in 1992 een verbetering van de wijnen bedachten om het nieuwe wijnjaar in november te presenteren.

Vandaag de dag is Livinage een evenement voor professionals (wijnhandelaren, restauranthouders, enz.) dat in het voorjaar wordt georganiseerd en dat de nadruk legt op de wijnen die op de markt worden gebracht. Een selectie van ambassadeurswijnjaren die gekenmerkt worden door de eigenheid en diversiteit van de wijnbouwers, onderdeel van een historische Languedoc-wijn die bekend staat om de productie van rijpe wijnen die de tand des tijds doorstaan. “De rijping is een driepoot van de gemeentelijke naam La Livinière die zich sinds de erkenning in 1999 onderscheidt van de AOC Minervois, waaraan ze vroeger verbonden was”, verklaart Robert Desbureaux, sommelier en erevoorzitter van de Union de la Sommellerie Sud-Ouest Occitanie (UDSF), die deel uitmaakte van de jury van de trofeeën. Deze professionele proeverij werd georganiseerd op 15 april in het Château de Gourgazaud, met drie proefcolleges sommeliers, journalisten en wijnbouwers, omvatte wijnen van de oogstjaren 2012 tot 2017. De regelgeving voorziet dat de deelnemende wijnen in de handel moeten worden gebracht met een minimumvoorraad van 600 beschikbare flessen.

Deze Livinage 2019 onthult alle rijpingstechnieken van de Livinière-wijnen, de lijst van winnaars geeft de voorkeur aan het oogstjaar 2016, vertegenwoordigd door 4 van de 9 geselecteerde oogstjaren. “Dit wijnjaar, dat zeer rijp is, bood in het begin een zeer mooie vrucht, waardoor het voor de wijnbouwer gemakkelijker werd om de wijnen te maken”, zegt Robert Desbureaux, wiens college de voorkeur gaf aan halfvolle wijnen. “De rijping op hout, zonder dominantie, heeft de wijnen goed begeleid. Ze kunnen vandaag de dag op de markt worden gebracht en bieden een mooie en stijlvolle alliantie met de benaming, met een evenwicht tussen de expressie van het fruit en de structuur van de wijn.”

De ranglijst van de Livinage van 2019

Sommelier jury: Château Cesseras, Minervois-La-Livinière 2016, het favoriete kasteel van de sommeliers. Domaine de l’Ostal, Grand Vin 2016 en Domaine La Siranière, Minervois-La-Livinière 2014, Minervois-La-Livinière.

Journalistenjury: Clos du Causse, Minervois-La-Livinière 2015, favoriet van de journalisten. Château Mignan, l’Oeil du Temps 2014 en Château Maris, Dynamic 2016

De jury van de wijnbouwer: Les Clos des Pères, Le Rouges des Vents 2016, de favoriet van de wijnbouwers. Château Sainte-Eulalie, La Cantilène 2016 en Domaine Ancely, Les Vignes Oubliées 2012.

Le Livin’ Art, 4 evenementen in de zomer

Gedurende een jaar kunnen deze wijnen door de consument worden geïdentificeerd door middel van een kraag die op de flessen wordt aangebracht. Ook tijdens de activiteiten en professionele proeverijen van de lokale vakbond zullen ze in de verf worden gezet. Dit systeem gaat ook gepaard met een openbare actie met Livin’ Art, van juni tot september, 4 wijnboerenavonden die voor de 20ste verjaardag van de benaming zijn bedacht. Ze worden in de zomer aangeboden op vier erfgoedsites, die elk door een kunstenaar worden opgeluisterd, waaronder één in het kader van het zomerevenement In Situ 2019. Deze vier locaties bevinden zich in het hart van de wijngaard, telkens nemen vier of vijf wijnbouwers deel aan een oeno-gastronomische avond met muzikale animatie (op reservering, toegangsprijs 45€/pers.). Het publiek kan de wijnen van La Livinière ontdekken op 21 juni in de kapel Saint-Germain, op 24 juli in de molen van Félines-Minervois, op 7 augustus op de overdekte markt van La Livinière en op 30 augustus in de kapel van Notre-Dame de Centeilles. Online reserveren vanaf eind mei www.cru-la-liviniere.com

La Livinière: De benaming Minervois-La-Livinière, verkregen in 1999, is de oudste AOC van de Languedoc. Gelegen aan de voet van de Montagne Noire in het noordoosten van Carcassonne, wordt het zuidoostelijk gelegen gebied gekenmerkt door een mozaïek van terroirs met afwisselend compacte kalksteen, zandsteen en zandsteen mergel, leisteen en kwartaire terrassen. De benaming aanvaardt een assemblage van de drie prioritaire druivenrassen (Syrah, Grenache, Mourvèdre) gecombineerd met Carignan, Lledoner pelut, Cinsault, Aspiran noir, Piquepoul noir en Terret noir. De AOC La Livinière brengt 44 particuliere en twee coöperatieve kelders samen met een totale productie van 11.000 hectoliter, op een dynamische wijngaard van 400 hectare.