Lekkere, vette en gezonde bek, met ‘Dirty Vegan’ van Otomat pizza

Veganistische pizza’s creëren die meteen populair zijn en concurrent worden van de traditionele bestellers, je moet het maar doen. De Belgische pizzabakkers van ‘Otomat, hadden al eerder een vegan pizza in het aanbod. Maar voortaan zijn er drie die elk door hun eigen smaakkarakter én naam indruk maken.

De ‘Dirty Vegan’ heeft zijn naam niet gestolen. Voortaan kan je met een pizza, en dan nog wel een vegan, een ‘lekkere, vette én gezonde bek halen’. Deze 100% plantaardige pizza garandeert zowel door de hartige, pittige smaak als door zijn smeuïg en vettig karakter de beleving van een stevige ‘pita’ of döner kebab. Vandaar zijn terechte koosnaam. Enig verschil: zijn zacht verteerbaar karakter. Daarvoor zorgen pittige tomatensaus en gekruide seitan vol umami toetsen, drie soorten uien met naast rode en gewone gebakken ui ook opgelegde zachtzure Amsterdamse zilveruitjes, augurkjes, witte kool en rode ui. Afgewerkt met een vegan ‘sojayoghurt’ looksaus is een romige, ronde, vette finale gewaarborgd. Getekend: Pieter Jan Lint, plant based chef én een van de boegbeelden van de plantaardige gastronomie in ons land.

‘Las Vega’… hot & all the way

Voor een zelfde smeuïge en frisse beleving maar dan aanzienlijk pikanter en heftiger zorgt de Las Vega pizza. Met zo’n naam ben jij geen doetje. Hier heerst habanero chili in een legumaise curry met jonge bladspinazie, champignons en kokosnootvlokken als extra smaakmakers. Royaal in dotjes geserveerde espuma van soja-yoghurt brengt reliëf, verfrissing en werkt aangenaam verzachtend. ‘Las Vega’ en Dirty Vega’ verrijken zo het aanbod aan veganistische pizza’s dat met de ‘Mega Vegan’ reeds in 2017 succes kent. Die pizza pleziert door zijn royale legumaise van wortel, afgewerkt met jonge boerenkool, bloemkool en champignons. Kruimelige panko brengt extra beet.

‘Otomat, Heavenly Pizza’ werd in 2015 opgericht door vijf partners met een verschillende achtergrond. Ze besloten om zich samen in een bijzonder avontuur te storten: de Belgische pizza. Op basis van deeg gemaakt met Duvelgist en afgewerkt met onder meer typische Belgische ingrediënten waaronder grijze garnalen of witloof. Met hun idee voor shared dishes sloot Otomat onmiddellijk aan bij nieuwe eetgewoontes: pizza wordt vooraf in stukken gesneden en in het midden van de tafel gezet om te delen. Vergezeld van een zorgvuldig uitgekozen Belgisch biertje eet je een pizza met je tafelgenoten, op ieder moment van de dag en zonder gedoe. Otomat pizza eet je zonder bestek, dan smaakt zo’n pizza nog beter!

Het menu van Otomat varieert naar gelang het seizoen en het marktaanbod. De pizza’s kosten tussen de 9,50 en de 16 euro, afhankelijk van de topping. Klanten kunnen kiezen tussen twee soorten pizza’s: pizza’s met een Otomat-basis, een lichte tomatensaus die afgewerkt wordt met bijvoorbeeld een eigen interpretatie van een gerecht, zoals gehaktballen. Of pizza’s met een Notomat-basis, een witte saus, die gecombineerd wordt met klassieke recepten zoals witloof uit de oven, vol-au-vent en tomaat-garnaal. Het repertoire omvat ook drie ‘vegan’ pizza’s naast zoete pizza’s zoals de Triple Chocolate pizza ontwikkeld met Dominique Persoone.

‘Dirty Vegan’ van Otomat pizza is beschikbaar op volgende adressen: Oude Graanmarkt 6, 1000 Brussel. Tel.: 02 303 91 91 – Van Schoonbekeplein 11, 2000 Antwerpen. Tel.: 03 283 48 48 – Kleine Vismarkt 3, 9000 Gent. Tel.: 09 278 04 04 – Tiensestraat 33, 3000 Leuven. Tel.: 016 19 01 01 en Simon Stevinplein 12, 8000 Brugge. Tel.: 050 66 21 21. www.otomat.be