La Table de Mus – Brussel

7 jaar oud en in bloedvorm, en met een glimlach van zijn klanten

 

De horeca van het centrum van Brussel is de laatste jaren niet gespaard gebleven; aanslagen, covid, verkeersproblemen en nu de energiecrisis… het is niet gemakkelijk geweest. Maar sommigen blijven geloven in hun engelbewaarder en… zijn volgeboekt. Dit is het geval bij de Table de Mus, gelegen op een steenworp afstand van de Grote Markt, die altijd vol zit met klanten die trouw zijn aan een authentieke, gastronomische maar verfijnde keuken. Met een bijpassende wijnkelder en service.

Mustafa Duran, Mus voor de vrienden, heeft een glimlach op het gezicht. Zijn restaurant vierde recent zijn zevende verjaardag op het Oud Korenhuis en de resultaten zijn verre van slecht. Natuurlijk waren de laatste jaren bijzonder moeilijk en moesten we eerst het zware werk doen en daarna onszelf opnieuw uitvinden. Koks aan huis, afhaalmaaltijden, wijnverkoop, het ontbreekt de chef nooit aan fantasie en hij verliest nooit zijn glimlach en zijn legendarische gastvrijheid, ongeacht de omstandigheden, zodat zijn klanten kunnen blijven genieten van zijn service en het talent van zijn team, zowel in de keuken als in het restaurant. Na de heropening zat het restaurant even vol als voordien, en konden de vaste gasten weer volop genieten van de warme ontvangst en de keuken waarvoor dit etablissement tot ver buiten de Brusselse straten bekend staat.

Restaurant La Table de Mus ligt op een steenworp van het hart van de hoofdstad, op het Oud Korenhuis en tegenover de stichting Jacques Brel – een plek waar men uiteraard de Brusselse cultuur ademt. Niet voor niets heeft Mus altijd gewerkt in enkele van de beste etablissementen van Brussel, zoals Roland Debuyst en Michel D. Hij heeft bovendien hart en ziel in zijn service gelegd om de Jaloa indertijd op sterrenniveau te brengen. Het was op deze plek dat indertijd de eerste zaadjes van restaurant Jaloa werd gelegd vooral naar de Place Ste Catherine te verhuizen. Samen met chef Gaetan Collin en assistent Khaled Bouhamidi, bouwde Mustafa de glorieperiode uit van dit restaurant. Khaled is een autodidact die is opgeleid in de restaurants waar Mus werkte, hij is samen met hem geëvolueerd en heeft hem nooit meer in de steek gelaten. In restaurant La Table de Mus stellen ze samen de menu’s, lunches en suggesties samen op basis van de mooie Franse gastronomie, maar niet zonder hier en daar originele of zelfs Oosterse toetsen toe te voegen om op subtiele maar grootse wijze hun respectieve origines naar voren te schuiven.

Er zijn 3- of 4-gangen lunches (41-55 euro) of 3-, 4- of 5-gangen gastronomische menu’s (66 tot 99 euro). De creativiteit en de strenge selectie van de producten zijn het resultaat van de samenwerking tussen de patron, zijn chef-kok en hun team, die elkaar al jaren trouw zijn. In de eetzaal zorgen vader en zoon voor een service die elegantie en ontspanning combineert, terwijl de wijnkelder ook mooie producten herbergt. Ook het karretje met gerijpte kazen zal kaasliefhebbers in vervoering brengen. Flessen van alle oorsprong, voor alle budgetten en smaken zijn heel divers. Uiteraard worden de grote namen en jaargangen aangeboden in verschillende formaten flessen. Voor eventuele parkeerproblemen ‘s avonds ligt de oplossing voor de hand, want de eigenaar biedt u de nabijgelegen openbare parkeerplaats aan. Wat wil u nog meer? Misschien dan… een plekje in het restaurant. Reserveren is meer dan ooit warm aanbevolen!  Het menu Passion omvat een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, het menu Freedom omvat twee voorgerechten, een hoofdgerecht en dessert en het menu Love drie voorgerechten, hoofdgerecht en dessert.

Zeven jaar na de opening blijft het streefdoel van Mustafa meer dan ooit zijn liefdesverklaring die hij indertijd opstelde: “ De kunst van het bedienen en koken is een kwestie van passie, vrijheid en liefde. Laat u verleiden door zorgvuldig uitgekozen seizoengebonden producten, die eenvoudig en met een originele toets worden bereid tot een onvergetelijke maaltijd”.

Deze liefdesverklaring werd meten ook de leidraad voor onze proeverij. In het gezellige en sfeervolle kader van het restaurant opent men steevast met een glaasje champagne dat meteen de band tussen de nagenoeg eeuwige glimlachende chef Mus en zijn gasten aanscherpt, vergezeld van een leuk bordje lekkere en knapperige olijven en een schaaltje nootjes. Weliswaar eenvoudig maar rustbrengend met tal van opties. Het voorgerecht werd een creatie van wilde zalm. Mooi getooid met een gecitroneerde mousse van avocado, een leuk bloempje en kaviaar, omgordt door een heerlijk sausje van mierikswortel een absolute voltreffer. Mooi evenwichtig, smaakvol en succulent.

Volgde een zilte bereiding van verse sint jacobsvruchten, licht aangebakken en toch knapperig. Een garnituur van enkele partjes pompelmoes met zeer fijn gesnipperde sluimererwten, een toefje kaviaar en heerlijk romig pompelmoessausje. Zomerse hints gemengd met exotische accenten. Ook hier een perfecte bereiding die enkel de status van het restaurant kan verstevigen. Een leuke karaktervolle chardonnay de Los Andes verruimde het smaakpalet.

Het hoofdgerecht werd enerzijds een creatie van botermals kalfsvlees getooid met partjes boschampignons, gebraiseerd witloof en fijne puree en anderzijds een dubbele creatie van haas. Een mooie filet, rosé en heerlijk zacht en een kroket van haas, mooi smeuïg en heerlijk  knapperig. Ook hier een garnituur van witloof, puree en mooi kersensausje. Andermaal een voltreffer die perfect werd ondersteund door een Toscaanse Pema Volpaiole 2019 Cabernet Sauvignon, 13.5 % alc vol, met stevige rode kleur, karaktervol en toch behoorlijk zacht met gezellige afdronk. Als afsluiter een zoet en smeuïg dessertje met exotische hints. Een geheel dat een onbetwistbare aanrader vormt.

La Table de Mus- Oud Korenhuis 31 – 1000 Brussel – Tel: +32 2 511 05 86 – contact@latabledemus.be

Gesloten op zaterdagmiddag – Zondag en woensdag (behalve voor groepen van 15 personen of meer). – 2 minuten van de Albertine parking

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes – gezellig en sfeervol interieur – evenwichtige gerechten op basis van dagverse producten- ruim smaakpalet – leuke aangepaste wijnen – chef met een eeuwige! glimlach.

Michelin: moderne keuken – gezellig – gerechten met fun en punch

GaultMillau: 13.5/20, moderne Franse keuken