La Terrasse: een ongekend Brussels instituut en seculiere ziel

Met 45 zitplaatsen binnen en 85 op het terras, twijfelt niemand aan de renommée van dit etablissement. Nochtans dateert het niet van gisteren en, wat belangrijk is, men kan er zowel in de zomer terecht als in de winter. Dankzij aanzienlijke investeringen slaagt deze brasserie er opnieuw in tijdens de winter een gastronomische beleving te bieden… op het terras.

De oorsprong van de locatie (die steeds de naam La Terrasse heeft gedragen), gaat terug naar het einde van de XVIIIe eeuw. De opeenvolgende eigenaars, inclusief de huidige Jean-Philippe Bosman, hebben steeds getracht de oude ziel en de authentieke setting te bewaren. Het houtwerk en de verlichting zijn voor het grootste deel nog in originele staat. Hoewel het plafond werd gerenoveerd (airco is nu eenmaal een verplichting), kunnen de bezoekers de vele in uitstekende staat verkerende kenmerken uit het verleden nog steeds bewonderen. Het is precies deze typische tijdgeest, die jonge en oude Brusselaars zo aanspreekt. Sommigen ontdekken de geschiedenis, andere komen om ze te herbeleven, met een koffie, op de bank en omringd door oude foto’s, met zicht op het originele, oude elektrische paneel dat nog zichtbaar is achter de bar.

De historische naam van de locatie werd behouden, reden waarom de eigenaar meer de nadruk wilde leggen op het buitengedeelte. De plaatsing van een afneembare glazen koepel, maar ook een performant verwarmingsapparaat, maakt het mogelijk het terras het hele jaar door te benutten, ongeacht het weer. De prachtige wilg die het terras versiert zorgt voor een natuurlijke filtering van het zonlicht.

De sfeer van een brasserie zoals “La Terrasse” is inherent aan het personeel en de algemene spirit in de alledaagse werking. De obers dragen een sober doch elegant uniform; modern en ver van de traditionele brasserieschort, zonder al te veel kleuren. Naast de kledij werd ook aan de spirit gewerkt. Van de kleinste attentie tot de verzorgde service: hier primeert de menselijke warmte, zonder dat het geheel niet al te ceremonieel hoeft te zijn, La Terrasse is en blijft een Brusselse brasserie en geen “chique” restaurant.

Eén van de sterkte punten van “La Terrasse” is zonder twijfel de uitgebreide opengingstijd, van zowel de bar als de keuken. Men kan er namelijk zeven dagen op zeven terecht van acht uur in de ochtend tot middernacht (tot één uur ’s nachts op donderdag, vrijdag en zaterdag). En niet alleen om een koffie te drinken: het ontbijt wordt vanaf acht uur geserveerd tijdens de week en vanaf tien uur in het weekend. Tijdens de dag is de volledige kaart non-stop beschikbaar. Hierdoor kan ieder op het moment van zijn of haar keuze genieten van de keuken van “La Terrasse”.

Wat betreft de gerechten, heeft chef Patrick, die al meerdere jaren in ons land werkt, carte-blanche gekregen. Hij is van Franse origine en heeft zeer snel zijn ervaring en zijn beheersing van de Franse keuken in dienst gesteld van een brasseriekaart zonder al te veel chichi, gebaseerd op kwalitatieve producten. Bovendien is meer dan de wil aanwezig om zo snel mogelijk over te schakelen op nog meer lokale maar ook bio-producten. De suggesties worden geïnspireerd door de seizoenen en worden elke twee weken vervangen.

De brasserie-spirit is duidelijk in de bereidingen aanwezig, behoorlijke porties zowel bij de voorgerechten als bij de hoofdgerechten, worden op krachtige wijze ondersteund door brood en aardappelbereidingen. Het bordje gerookte zalm kreeg een keurig traditioneel garnituur naast maar liefst 5 driehoekige mooi gebruinde toasten. Onze carpaccio van rund met leuke en pittige basilicumolie en krachtige olijfolie kreeg een mandje met keurig assortiment broodjes als garnituur.

Het hoofdgerecht, een cordon bleu van gevogelte, met heerlijke archiducsaus, bestond uit een vijftal kipfilets die net als de smaakpapillen genoten van de fijne saus met heerlijk kleine champignons. Uit de talrijke suggesties plukten we een Mexicaanse tartaar. Een ruime portie met twee leuke maïsgaletjes met verse emmenthaler en een mooi slaatje, terwijl de frieten een stevig gelig cheddardecor meekregen. Als extra garnituur naast de tabasco en worcester, drie hygiënisch gesloten potjes saus: mosterd, mayonaise en ketchup. Pittig maar leuk evenwichtig. Het enige minpunt was de bakwijze van de handgesneden frieten die behoorlijk blank bleven en duidelijk onvoldoende krokant werden aangeboden. De wijnkeuze, Carménère Reserva 2011, Alto Palena uit de Chileense Colchaguavallei werd over de ganse lijn een uitstekende compagnon.

Brasserie La Terrasse – Keltenlaan 1 -1040 Brussel

Tel 02-732 28 61 – www.brasserielaterrasse.be

Open 7/7 vanaf 8 uur, serveert ook ontbijt

 

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

gezellig stijlvol decor met leuk terras

attente bediening

mooie, ruime porties boordevol smaak en aroma’s

rasechte en cosy brasserie

Delta Brussel: typisch volbloed brasserie

ruim aanbod Franse wijnen