La triple, het nieuwe ambachtelijk bier van de Abdij Ter Kameren

Dame Gisèle, de oprichtster van de Abdij Ter Kameren heeft de roerstok volledig overgenomen. “LA BRASSERIE DE LA CAMBRE” wil naar aanleiding van het succes van haar eerste, in 2014 gelanceerde blond bier, het brouwplezier weer tot gelding brengen met een nieuw blond bier: “LA TRIPLE”.

Het onderscheidt zich niet alleen van de Belgische tripel abdijbieren door zijn licht alcoholgehalte, maar ook door zijn lichtzoete en lichtmoutige smaak. Zeer dorstlessend, gekleurd door mooie hoparoma´s en een subtiel palet fruitige smaken, verheven door een vleugje bitterheid. “LA CAMBRE TRIPLE” is de gezelligheid en gastvrijheid van de cisterciënzernonnen in een fles. Het plezier van een Brussels abdijbier. Licht, subtiel en verfrissend “CAMBRE TRIPLE” is een verfrissend bier van hoge gisting. Zoals de meeste abdijbieren krijgt het hergisting op fles, waardoor de smaak geraffineerder wordt en het bier langer kan worden bewaard. Met zijn 7,2% alcoholgehalte is het één van de lichtste abdijtripels.

Vincent Poswick, brouwer en maker van deze twee “La Cambre” bieren: “Ik wilde lekkere, verfrissende abdijbieren maken die zich onderscheiden van wat al bestond. Mijn recepten focussen zich op hop met een vleugje bitterheid. Voor de TRIPEL zorgen drie verschillende hopsoorten voor een scala frisse aroma´s, een exotische fruit – en citrusfruitgeur en een zacht bittere, maar toch verfijnde smaak. Droog in de mond, smaakt het niet erg zoet. Daarom is het zo verfrissend.”

De kenmerken van dit hedendaagse, luchtige en rijke bier met een fijn maar aanhoudend laagje schuim, zullen jonge mensen en stadsmensen bekoren, en zeker ook vrouwen, bij wie deze goddelijke drank steeds populairder wordt.

Brasserie de La Cambre vat de draad van het Brusselse brouwerijverleden weer op. In 1201 stichtte dame Gisèle de abdij van Ter Kameren aan de voet van de Maalbeekbron. Ze kreeg hierbij de steun van de machtige cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville en van de hertog van Brabant die haar een bron, gronden, vijvers (Elsene) en een molen (Flageyplein) schonk.

De cisterciënzernonnen brouwden er eeuwenlang bier voor eigen consumptie, voor pelgrims, en waarschijnlijk ook voor de lokale bevolking, die bier verkoos boven het destijds vaak vervuilde stadswater. Met de Franse Revolutie verloor de abdij haar oorspronkelijke religieuze functie en daarmee ook de brouwactiviteit. De gebouwen en het park bleven wel goed bewaard ondanks de talloze toewijzingen waarmee ze werden geconfronteerd (werkhuis, kazerne…). Tegenwoordig is de opmerkelije staat van deze plaats te danken aan haar opname door Monumenten en Landschappen.

In 2013 besloot de brouwer Vincent Poswick herinneringen op te halen aan de tijd dat de Brusselse brouwersactiviteiten floreerden rond het Flageyplein, dankzij de aanwezigheid van de Maalbeekbron. Zelfs de hedendaagse straatnamen getuigen hier nog van, zoals bijvoorbeeld de Brouwerijstraat, Giststraat, Kuipstraat of Spiraalbuisstraat. In 2014 brengt hij met het maken van zijn eerste blond abdijbier van “La Cambre” met de afbeelding van Dame Gisèle een hulde aan de vrouwen die het (toch overwegend mannelijke) beroep van brouwer uitoefenden.

Het parcours van de ‘bubble master’ Vincent Poswick

Vincent Poswick, een zesenveertigjarige Brusselaar, is de CEO van “La Brasserie de La Cambre” en de maker van de twee abdijbieren met dezelfde naam. Hij begon zijn biercarrière in 2005 met de oprichting van een artisanale brouwerij in de Franse Ardennen. Hij ontwikkelde er een aantal bierrecepten die elk jaar worden opgenomen en beloond door de jury van de wedstrijd “ Concours de la Foire Internationale Agricole de Paris”. Na een verrijkende ervaring van drie jaar in de brouwerij, keerde Vincent Poswick terug naar België en zette hier zijn brouwersloopbaan voort. Zijn ambitie: het ontwikkelen van nieuwe bieren in een nieuwe Brusselse brouwerij.

In  2014 diende hij de inschrijving van het merk “Abbaye de La Cambre” in. Hij ontwikkelde zijn eerste recept in de micro-brouwerij van “L’Imprimerie”, Sint-Jobsplein in Ukkel , waar hij 10 jaar geleden al het eerste recept van zijn Ardwen bier brouwde.

Vincent selecteert een verse gist met hoge aromatische kwaliteiten uit de mycotheek van “l’Unité de Brasserie et des Industries Alimentaires” (vakgroep brouwerij en voedingsindustrie) van de UCL en laat zijn recept bij een professionele en gehomologeerde partneronderneming produceren (Brouwerij Anders). Vervolgens heeft hij een commercieel bedrijf opgericht om het bier van de Abdij Ter Kameren te verdelen: “la Brasserie de la Cambre”.

Consumenteninfo

Het blond bier en de Tripel “La Cambre” zijn verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl. De bieren van “La Cambre” zijn te koop bij o.m. Delhaize, Carrefour, Cora, Mestdagh, Deli Traiteur, Match en bij verschillende horecazaken in Brussel. Aanbevolen verkoopprijs: 1,80 euro. www.brasseriedelacambre.be