Restaurant Tafelrond – Leuven

Hotel-restaurant Tafelrond in een project van Jan Callewaert op de Grote Markt in Leuven en vindt een onderkomen in de statige gebouwen waar voorheen een afdeling van de nationale bank was gevestigd.

Het was de bedoeling om in deze historische gebouwen een designhotel, wellness, vergaderzalen, een opnamestudio en een toprestaurant onder te brengen. Een complex dat principieel in het voorjaar de deuren moest openen, de werken hebben evenwel om diverse redenen heel wat vertraging opgelopen. Het restaurant is sinds begin september operationeel. Het hotel olv. Yannick Bouts, die ruime hotelervaring opdeed in verschillende projecten, zal in de lente 2017 de deuren openen. Het moet een ideale ontmoetingsplaats worden in een historisch kader met alle comfort en design en bovendien de horeca-industrie in het Leuvense een nieuwe stimulans bieden.

Ook het restaurant olv. Wouter Van der Vieren brengt een nieuwe dynamiek met de nodige innovatie. Chef Van der Vieren verdiende zijn sporen in zijn eigen zaak restaurant Clandestino waar hij een Michelinster veroverde, en nadien in The Wy Brussels (Mercedes-house) en was ook een tijdlang actief in restaurant Likoké van Piet Huysentruyt in Frankrijk.

Het restaurant vond een onderkomen in een ruime historische zaal die met grote ramen uitzicht geeft op een leuk binnenkoertje met historische pilaren. De overzijde van het koertje biedt een moderne, grote witte muur die naar ons gevoel als stoorzender werkt. In het restaurant kleine tafeltjes met enerzijds lange lederen banken en anderzijds gezellig makkelijk zittende kuipzetels. Op de marmeren tafels een lederen onderlegger die niet alleen als garnituur dient, maar er ook moet voor zorgen dat de borden optimaal warm blijven iets wat tijdens de maaltijd absoluut noodzakelijk bleek. Na het restaurant opende zopas ook de cocktail- en champagnebar de deuren. Patrick America die o.m. actief was in de Antwerpse Cocktails at Nine bar en het Gentse Jigger’s, serveert hier een aantal traditionele cocktails maar legt vooral het accent op zijn persoonlijke creaties. In de bar kan men eveneens van een aantal specifiek ontworpen tapas genieten.

Het personeel, uitgedost met opvallende bretellen verwijzend naar de chic uit de jaren 1990 en oortjes, vormt een opvallend element en combineert traditionele en trendy aspecten. Achteraan in de zaal is er een groot raam waardoor je de keuken kan inkijken en de bereidingen voor een deel kan opvolgen. Naast een aantal menu suggesties kan je tevens grasduinen in de kaart. Het is Wouters bedoeling om via geselecteerde topproducten met maximale seizoengebondenheid, de gasten te verwennen met decoratieve, innovatieve en dagverse creaties.

Wij kozen bij onze proeverij als voorgerecht voor inktvis met butternut en een hamachi en gilardeau. Het hoofdgerecht werd wilde patrijs met knolselder. De inktvis en butternut kregen een leuk garnituur van wortel, kokos en mango en baadden in een romig en licht zoet Xeres-sausje. De hamachi en gilardeu genoten van een mooi ziltig garnituur van zeegroenten, fijne spinaziesnippers, pittige hints van waterkers en prettige emulsie van oester. Een leuke en succulente bereidingen.

De wilde patrijs kreeg een mooie decoratie van knolselder, hooi, en aardappeltaart, samen met een stukje gebakken ganzenlever en ruwe maar lekkere sneetjes witte kool. Een gerecht met fijne smaakaccenten die evenwel deels verloren gingen gezien het gerecht té koud werd geserveerd. De sommelier zorgde voor een passend en lekker wijnassortiment hoewel het zaalpersoneel volhield dat er geen halve! flessen van 37.5 cl beschikbaar waren en men ook voor de wijnen per glas, verstek moest laten gaan.

Hotel-restaurant Tafelrond – Grote Markt 5 -3000 Leuven

www.tafelrond.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

leuke decoratieve gerechten

mooie smaakassociaties

perfecte sommelier

bereidingen worden té koud opgediend

bijzonder prijzig voor nieuwkomer die zich nog moet bewijzen

GaultMillau:  13/20

Klasbak Van Der Vieren  heeft naam aan project verbonden

resoluut hedendaags, straalt kosmopolitische chic uit

restaurant getuigt van ambitie