La Villa Lorraine tekent voor culinair parcours – Brussel

La Villa Lorraine, een van de voornaamste Brusselse gastronomische instituten,  meer dan eens voorgesteld als de schone slaapster, is genesteld op twee passen van het statige Terkamerenbos.

Het verlies van de Michelinster enkele jaren terug zorgde voor een eerdere onrustige periode, maar mede door de komst van Serge Litvine, heeft het restaurant zijn vroegere glorie en glamour kunnen herwinnen. Een eerste reveil kende het toen de Diptyque, een elegante brasserie grenzend aan het gastronomisch restaurant, in haar rangen werd opgenomen. Deze modernere plek stelt een eenvoudige kaart met een goede kwaliteit-prijsverhouding en een uitzonderlijk kader voor.

Het tweede reveil was de komst van Serge Litvine, de huidige eigenaar die dit patrimonium met overtuiging, passie en vastberadenheid nieuwe adem inblaast. Serge Litvine inspireerde zich op dit prachtige huis en de geest die het uitstraalt om de toekomst van dit restaurant met internationale faam uit te tekenen. “Mijn grootste uitdaging is om ’s middags en ’s avonds een kwaliteitscliënteel aan te trekken, maar bovenal wens ik een plaats te creëren waar de klanten zich goed voelen en gelukkig zijn dat ze zich in de Villa Lorraine bevinden”. Omdat hij ervan overtuigd is dat mensen terugkeren naar een restaurant waar ze plezier hebben beleefd, laat Serge Litvine deze nieuwe eis meespelen bij het maken van zijn keuzes.

Serge Litvine is ondertussen (mede)-eigenaar van een aantal hoogstaande en  kwalitatieve restaurants in het Brusselse, restaurants die door kunstzinnige en uitzonderlijke chefs worden geleid. Naast de Villa Lorraine met sterrenchef Gary Kirchs, zijn dit Villa in the Sky met chef Alexandre Dioniso, 2 sterren, La Villa Emily met chef Mathieu Jacht, 1 ster en de Sea Grill van Yves Mattagne, 2 sterren.

De Villa Lorraine is opnieuw een ruimte voor fijnproevers met elegantie en hedonisme als rode draad. Serge Litvine omschrijft het als “Een plek die buiten de dagelijkse realiteit staat en waar men het geprezen tafelgenot terugvindt, waar vrouwen elegant en mannen galant durven zijn, een magische parenthese om de dag kracht bij te zetten, het genoegen om samen met klanten of met vrienden te zijn. De plek heeft een onweerstaanbare charme (optimale service met voiturier, vestiairejuffrouw, maître d’hôtel, versnijden in de zaal…). In het verlengde van deze restyling werd ook de banketzaal op de eerste verdieping hertekend, verfraaid en heringericht.

De schone slaapster is qua gastronomische uitbouw, momenteel in handen van sterrenchef Gary Kirsch die een prettig culinair parcours uittekent met de traditionele waarden in een glansrol. Dagverse ingrediënten, seizoenproducten, zo mogelijk uit de naaste omgeving, fungeren als smaakmakers en tegelijk rode draad. Innovatieve, creatieve pluspuntjes, verzorgde presentatie en kleur, verraden vakmanschap, liefde en passie voor de gastronomie.

Een assortiment smaakvolle en krokante hapjes viel ons bij onze proeverij te beurt. Als voorgerecht serveerde Gary een goudgele ei-dooier van kippe-ei in zijn eiwit gekookt en getooid met bospaddenstoelen, cresson, fijne reepjes spek van Colonata en een heerlijke meurette-saus. Het hoofdgerecht, een duifje uit Pitou, kreeg een smeuïg garnituur van ganzenlever, rutabaga, uitjes, paddenstoelen en werd gekonfijt met rode wijn. Een heerlijke smaakpalet met succulente hints. Het ruime kaasassortiment was de voorbode van een heerlijke chocoladedessert met grué van cacao, crème van cassis en een huisgemaakt sorbet.

Restaurant Villa Lorraine – Diesdellelaan 75 -1000 Brussel

Tel 02-743 31 63 – www.villalorraine.be – gesloten op zondag en maandag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

fraaie decoratieve presentaties

leuke smaakassociaties

elegant, charmant kader

Michelin:       1 ster- 4 rode bestekken

grande dame van de Brusselse gastronomie

leuk en charmant interieur

klassieke keuken, essentie van kwaliteit en smaak

GaultMillau:  16/20

bediening van topniveua

mooie kaart

komt opzetten om vroegere glorie opnieuw te bereiken

Delta:             3 koksmutsen

groot huis

uitstekende tafels in idyllische omgeving

ambitie om erkenning te krijgen van ganse culinaire gemeenschap