Laat je eindejaarsfeesten sprankelen: ontdek Clairette & Crémant de Die!

Nog een paar weken en 2020 staat voor de deur. Verras uw gasten dit jaar op kerst- of oudejaarsavond en kies, voorafgaand aan de traditionele kalkoen of samen met uw dessert, voor Clairette de Die of Crémant de Die, twee elegante mousserende wijnen met expressieve aroma’s die de smaakpapillen van uw gasten zullen verleiden!

De parel van de Drômevallei

Gelegen aan de voet van de Vercors, ten zuidoosten van Valence, strekt de wijngaard Diois zich uit over een dertigtal kilometer, tussen Crest en Châtillon-en-Diois. Dankzij zijn bevoorrechte geografische ligging geniet de Diois van een unieke biodiversiteit en een aantrekkelijk klimaat.

Tussen de Provence en de Alpen ontmoeten fauna en flora elkaar en creëeren de rijkdom en harmonie van deze regio met zijn vele troeven. De wijnen die op deze wijngaarden ontstaan, gelegen tussen 200 en 700 meter boven de zeespiegel en op kleine percelen op de helling, zijn een weerspiegeling van deze plek: verrassend en charmant.

De AOC Clairette de Die is de bekendste appellatie van Diois, alsook een van de oudste bekende wijnen. Plinius de Oudere beschreef het principe van de gisting al in 77 v.Chr. in zijn “Histoire Naturelle”.

Fruitig, zoet, zacht, sprankelend…. Clairette de Die is een genot voor de zintuigen, het is de wijn van desserts en van alle feesten. Het is verkrijgbaar in twee versies, afhankelijk van de gekozen druivensoorten, zijn er 2 variëteiten:

  • Allereerst wordt de Clairette de Die tradition gemaakt van witte muscat à petit grain en de clairette volgens de méthode dioise ancestrale, wat een licht mousserende wijn oplevert, zonder toevoeging van suiker. De aroma’s roepen de herinnering op aan een witvlezige vrucht zoals perzik.
  • Clairette de Die Brut wordt geproduceerd met 100% clairette en gevinifieerd volgens de traditionele methode met een dubbele gisting in de fles. Deze zeer fijne mousserende wijn zorgt voor een licht mondgevoel en benadrukt de mooie delicatesse van het product.

De fijne belletjes van Clairette de Die maken er een verfijnde wijn van die perfect past bij een aperitief, een stukje foie gras of een salade van sint-jakobsvruchten en mango als voorgerecht, of natuurlijk bij desserts zoals cupcakes, Crêpes Suzette, fruitsalades en taarten met gekarameliseerde appel, met peer of aardbei.

Een aangename Brut

Crémant de Die is de kleine broer van Clairette de Die, in leeftijd en volume, en wordt gevinifieerd volgens de traditionele methode, de AOC is erkend sinds 1993.

Clairette blanche wordt hier aangevuld met aligoté en een vleugje muscat. Crémant de Die heeft minder dan 12 gram restsuiker en is de perfecte match voor uw voorgerechten met gerookte zalm, of zelfs voor de hele maaltijd maar is even geslaagd als aperitief of in een cocktail. De andere twee appellaties van Diois zijn stille wijnen.