Le Cecche – Piemonte

Wijndomein Le Cecche, Piemonte, is eigendom van Jan De Bruyne, een voormalige dokter uit het Antwerpse die in Piemonte niet alleen de liefde voor een vrouw vond maar ook de passie voor goede wijn ontdekte. In zijn woonplaats Diano d’Alba produceert hij authentieke wijnen op basis van Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Hij bezit ook een wijngaard in het Roero-gebied, aan de andere kant van de Tanaro, waar hij een elegante Arneis produceert.

De Cecche is een klein gehucht in Diano d’Alba, een van de “11 comuni del Barolo” in Piemonte. De oorsprong gaat terug tot de 18e eeuw, een gehucht van kleine boerderijen dat door huwelijken tussen lokale families, lange tijd werd beheerst door de familie Marengo. Bij gebrek aan opvolging kwam Le Cecche in 2001 in handen van Jan de Bruyne, een Belgische arts en zijn echtgenote markiezin Paola Invrea.

Na restauratie van de bestaande gebouwen en de bouw van een nieuwe moderne wijnkelder konden de nieuwe aanplantingen van Barbera, Nebbiolo en Merlot, zuid en zuidwest gericht rondom de woning en kelder, hun rendement ontplooien. Ook de oude wijngaard Dolcetto daterend uit de 50-er jaren kreeg een grondige opfrisbeurt.

In 2008 werd in Bossolasco een wijngaard voor witte wijnen aangeplant op een hoogte van 750 meter, zuidgericht meteen de hoogste wijngaarden in de regio Langhe. In 2010 werd een wijngaard aangekocht in het Barolo-gebied, MGA Sorano in Serralunga d’Alba, bekend om zijn wijnen met lange bewaartermijn. In 2014 werd een andere Barolo-wijngaard gekocht in Grinzane Cavour, MGA Borzone en in 2015 nog een wijngaard in Monforte, MGA Bricco San Pietro. In totaal bezit Le Cecche nu ruim 6,5 ha wijngaarden. Gestart met een productie van 3000 flessen in 2002, loopt de productie in 2007 op tot zowat 40.000 flessen. Bij de exploitatie krijgt Jan de Bruyne assistentie van landbouwadviseur Gianpiero Romana en oenoloog Piero Ballario.

De wijnen:

Langhe riesling doc

Zuidgerichte wijngaard op 675-750 m hoogte op ondergrond van klei, zandsteen en grindgrond. De Rieslingdruif fermenteert onder gecontroleerde temperatuur in roestvrije tanks zonder houtveroudering.

Langhe rosso doc

Zuid en zuidwest gerichte wijngaard op 370-420 m hoogte op terroir van klei en grindgrond. Voornamelijk Dolcetto, met Barbera en Nebbiolo, fermentatie onder gecontroleerde temperatuur in roestvrij staal, Barbera en Nebbiolo rijpen op hout.

Diano D’Alba DOC

Zuidgerichte wijngaard, op 340-370 m met terroir van klei en grindbodem. De Dolcetto wijnstokken zijn 70 jaar oud, fermentatie onder gecontroleerde temperatuur in roestvrij stalen tanks, geen houtveroudering.

Barbera’d’Alba doc

Zuid en zuidwest georiënteerde wijngaard op 370 – 420 m, terroir van klei en grind. De Barbera fermenteert onder gecontroleerde temperatuur in roestvrije stalen tanks, Rijping op Franse eik gedurende minstens 12 maand, jaarlijks 20% nieuwe eik.

Nebbiolo’d’Alba doc

Zuid en zuidwest georiënteerde wijngaard op 370 – 420 m, terroir van klei en grind. De Nebbiolo-druif fermenteert onder gecontroleerde temperatuur in roestvrij staal, rijping gedurende 24 maanden in vaten van Franse en Slavonische eik, jaarlijks 20% nieuwe eik.

Barolo DOCG

Wijngaard op 290-310m hoogte, zuid en zuidwest georiënteerd, op terroir van klei en grindbodem. Ook deze Nebbiolo fermenteert onder gecontroleerde temperatuur in stalen tanks en rijpt nadien 24 maanden in Franse eiken vaten en tonnen waarvan jaarlijks 30% nieuw.

Barolo Sorano DOCG

Zuidgerichte wijngaard op 280-300 m klei en grind bodem. De Nebbiolo fermenteert onder gecontroleerde temperatuur in stalen tanks, houtveroudering gedurende 24 maanden in vaten en tonnen van Franse eik, jaarlijks voor een derde vernieuwd.