Singular Estates – Finca Moncloa (9/9-slot)

Onze laatste halte in de Singular Estates zijn de wijngaarden van Finca Moncloa op een relatief hoog plateau tussen Arcos de la Frontera en San Jose del Valle, 1 km van het reservoir van Guadalcacion, wijngaarden die beschermd worden door de Sierra valleja.

Door zijn hoogteligging 135m boven de zeespiegel genieten de heuvelruggen het ganse jaar van overvloedige zonneschijn waardoor de trossen een intense concentratie van mooie aroma’s, maar ook voldoende tannines voor de rijping van de sappen meekrijgen. Fonca Moncloa geniet van een leuk mediterraan klimaat met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur. In de wijngaarden werd een controlestation voor evaporatie opgesteld.

De terroirs bestaan uit 40-50% klei, 25-30% limestone en 25% zand vermengd met kalkresiduen die tot 20 % oplopen, zodat deze terroirs quasi identiek zijn aan de Albariza ondergrond die in de onmiddellijke omgeving van Jerez wordt weergevonden. Deze ondergronden garanderen aldus wijnmaker José Manuel Pineda zeer kwalitatieve producten.

Het domein omvat 42 ha waarvan 14 ha Cabernet Sauvignon, 9.15 ha Syrah, 4.1 ha Cabernet Franc, 3.72 ha Merlot, 2 ha Petit Verdot en 3 ha Tintilla de Rota, een regionaal druivenras dat nagenoeg uitsluitend in de regio Cadiz aanwezig is. Bij de oogst vindt een eerste selectie plaats in de wijngaard zelf met de bedoeling dat enkel de beste trossen naar de chai worden getransporteerd, een zeer strenge selectie trouwens gezien nauwelijks 1/5 van de oogst het selectieproces overleeft.

Op de proeftafel:

Finca Moncloa 2015:

Assemblage 52% Syrah, 28% Cabernet Sauvignon, 8% Tintilla de Rota, 1% Merlot en 1% Tempranillo.

De oogst 2015 werd voorafgegaan door een verhoogde neerslag in de periode september 201- augustus 2015, juli werd gekenmerkt door een ware hittegolf terwijl de temperatuur in augustus beneden het jaargemiddelde bleef, aspecten die uiteindelijk tot een vlottere maceratie bijdroegen.

Manuele oogst in boxen van 15kg met eerste selectie in de wijngaard. De beste trossen werden van de triftafel gehaald, ontsteeld en kwamen aan een lichte persing in roestvrij stalen tanks voor maceratie en fermentatie gedurende een 12-tal dagen. Na de malolactische fermentatie rijpten de wijnen 12 maand in Franse en Amerikaanse eik. De assemblage gebeurde pas na de volledige rijping net voor de botteling in april 2017.

In het glas een leuke kersenrode kleur, in de neus intense aroma’s van rijp rood fruit o.m. braambes, bosbes en pruim. Er duiken ook florale en kruidige toetsen op met subtiele hints van vanille en balsamico. In de mond volrond en evenwichtig met mooie aciditeit en aangename tannines. Lange intense afdronk met gezellige hints van rood fruit, tuinkruiden en hout.

Tintilla de Rota 2015:

Een 100% Tintilla de Rota wijn, de wijngaarden kenden een identiek seizoenverloop als de Finca Moncloa 2015. Na de manuele oogst werden de beste trossen op de traditionele matten van asoleo uitgespreid om de suikerconcentratie te verhogen. Na de maceratie en fermentatie werden de sappen op lage temperatuur bewaard in inoxtanks, nadien volgde de eindrijping in Franse eik gedurende 18 maanden met een botteling in september 2017.

In het glas donkere cherry kleur. In de neus komen intense aroma’s van zwart fruit, vanille, cocoa tot ontwikkeling met subtiele hints van Franse eik. In de mond zacht, mooi vettig en persistent. Wijn met mooie body, zoet en elegant met hints van rood en zwart fruit, cassis, caramel, honing en andermaal subtiele accenten van Franse eik. Aangename en gezellig lange afdronk.