Le Chalet de la Forêt’s vegetable garden and beehive

I want to make this place a jewel, a unique meeting place, a gastronomic Mecca, but also a warm place where people come with pleasure because they know in advance that they   will feel at home here. – Pascal Devalkeneer

Uitgeroepen tot “mooiste terras van het jaar” door Gault & Millau in 2020, is het uitgerust met een prachtige tent om de verrassingen van het Belgische weer te vermijden. Versierd met aromatische kruiden en met een direct uitzicht op de tuin, is het de perfecte plek om buiten “al fresco” te dineren. Op het menu deze lente en zomer:  Bretonse kreeft en gekonfijte meloen, gegrild boven Binchotan, traditionele houtskool, met een sap op smaak gebracht met Wagyu rundvlees, gebakken artisjokken met zwarte knoflook en aardappel millefeuille, maar ook de niet te versmaden geroosterde lamsfilet uit Aveyron.

In april 2015 heeft Chalet de la Forêt een ecologische en natuurlijke moestuin aangelegd. Een benadering als puristische aanpak, net als de keuken van de chef-kok, Pascal Devalkeneer. Door te kiezen voor een architecturale moestuin, heeft Pascal ervoor gekozen om zich steeds meer te richten op de smaak en schoonheid van de verse producten die de aarde biedt wanneer ze verzorgd wordt. en dit te combineren met de esthetiek van een ware oase van rust.

Voor de chef, moest de moestuin esthetiek en eco-verantwoordelijkheid combineren, en het vergde de synergie van deskundige tuiniers, ondernemers en de vindingrijkheid van tuinarchitect Erik Dhondt om deze prachtige moestuin van smaken te creëren. deze prachtige smaaktuin van de grond af op te bouwen. Samen hebben ze genres gemengd, met perken van kruidachtige planten, georganiseerd op kleur, en de ruimte verdeeld in percelen in de stijl van Franse tuinen.

De geplante variëteiten zijn zorgvuldig geselecteerd om een natuurlijke zelfregulering te creëren van de moestuin. Hier kunnen gasten genieten van het verstrijken van de seizoenen, het veranderen van de kleuren en de bloei op de kronkelingen van het land dat is ingezaaid met aromatische planten, die even geurig als delicaat zijn, de schoonheid van wilde bloemen, wilde kruiden en ander ‘onkruid’ die de smaken van het menu zullen versterken van het menu van Chalet de la Forêt, evenals gastronomische salades zoals mache, waterkers en spinaziescheuten. Rondom de groentetuinen staan bomen van rustieke lokale soorten pruimen-, mirabel- en appelbomen om de natuurlijke Belgische biotoop te herstellen.

Sinds maart 2016 hebben 80.000 rekruten zich aangesloten bij het Chalet! 2 kolonies van 40.000 bijen completeren Pascal’s project. Deze kleine soldaten verzamelen stuifmeel en nectar in de moestuin van Le Chalet de la Forêt de Soignes. De honing van Le Chalet dankt zijn zoete kastanjesmaak aan de vele kastanjebomen in het bos. De kleur varieert sterk afhankelijk van de geoogste bloemen, maar hij is altijd helder en vloeibaar. Het is een zeer geurige honing en zeer aromatisch, zeer tanninerijk met een volle, warme smaak. Het is een ideale bondgenoot voor de patissier, die hun desserts graag opbouwen rond deze sterke, persistente honing met een subtiele bittere nasmaak in de mond die niemand onverschillig laat!

In mei 2023 is Françoise Terwagne bij het team gekomen als tuinierster. Ze is gepassioneerd door permacultuur en bijenteelt en heeft van de moestuin haar speeltuin gemaakt. Ze combineert verschillende planten, herstelt weinig bekende vaste planten en vergeten cucurbitaceae. Met zijn moestuin en bijenkorven is Pascal Devalkeneer vastbesloten om zijn gasten een echte uitnodiging te bieden om de zintuigen te prikkelen, waarbij het aan de gastheer wordt overgelaten om de deugden en geheimen van de smaken te tonen en uit te leggen de deugden en geheimen van de aroma’s die op het bord worden geconsumeerd

Le Chalet de la Forêt – Drève de Lorraine 43, 1180 Uccle

TEL. +32 2 374 54 16 — info@lechaletdelaforet.be

Illustraties morgane ball & christian hagen