Moët & Chandon onthult zijn Grand Vintage 2008

Een Moët & Chandon Grand Vintage is de uitdrukking van een uitzonderlijk champagnejaar en steunt op de inschatting van de keldermeester. Die beslist immers wanneer hij de druivenoogst uitroept tot een vintage en heeft de absolute vrijheid om een rijpe, complexe en assertieve champagne te creëren met een volstrekt eigen persoonlijkheid.

Een Moët & Chandon Grand Vintage is een champagne die voor eeuwig uniek blijft. De eerste, laatste en enige in zijn soort. Een hulde aan een tijdperk, een ode van het Huis aan een bijzonder jaar. Een Moët & Chandon Grand Vintage grijpt het moment aan. Een uniek verhaal wordt in een ogenblik opnieuw verteld, precies wanneer de kurk knalt. Een levende geschiedenis, bedoeld om te ontdekken en te genieten. HIER EN NU.

Door de jaren heen is elke nieuwe Moët & Chandon Grand Vintage opgenomen in de Grand Vintage Collection van het Huis, een van de meest prestigieuze en waardevolle collecties vintage-wijnen uit de Champagnestreek. De Grand Vintage Collection dateert uit 1842 en omvat vandaag het summum van de heerlijke wijnen van het Huis, als ode aan de kunst en het vakmanschap van de wijnproductie.

BELEEF DE GRAND VINTAGE 2008 DOOR DE OGEN VAN BENOÎT GOUEZ

Dit jaar onthult Moët & Chandon zijn Grand Vintage 2008, de 72e vintagechampagne van het Huis. Ontdek deze uitgesproken luxueuze interpretatie van een wijnjaar in een gesprek met Benoît Gouez, de Chef de Cave van Moët & Chandon die meteen ook de meester is achter deze Grand Vintage.

Benoît Gouez is al sinds 2005 keldermeester bij Moët & Chandon. Hij maakt deel uit van een ononderbroken lijn van vakmanschap en kennis, die al meer dan 270 jaar wordt doorgegeven van de ene keldermeester op de andere. Benoît en zijn team zijn verantwoordelijk voor elk van de heerlijke champagnes van Moët & Chandon, die zich onderscheiden door een heldere fruitigheid, een bekoorlijke smaak en een elegante maturiteit.

#savor the NOW, en beleef de nieuwe Moët & Chandon Grand Vintage 2008 door de ogen van Benoît Gouez.

Wat heeft u ertoe aangezet om 2008 uit te roepen tot een vintagejaar voor Moët & Chandon?

Benoît Gouez: 2008 was een koel jaar met lage temperaturen. De zachte winter en regenachtige, grijze lente gingen over in een koele, maar droge zomer. September maakte vervolgens het verschil. De regenvlagen over de wijngaarden werden al snel weggeblazen door een noordwestenwind, die de drie druivenvariëteiten een stevige vitaliteit gaf. De wijnranken trotseerden de kilte en baadden tijdens het groeiseizoen in zwak licht, door de verduistering in februari en de bleke zomerzon. Die combinatie van factoren leverde gezonde en mooi rijpe druiventrossen op, met een uniek en levendig karakter. Dit komt perfect tot uiting in de nieuwe Moët & Chandon Grand Vintage 2008.

Hoe hebben de omstandigheden van dat jaar de Moët & Chandon Grand Vintage 2008 precies gevormd?

Benoît Gouez: De koele omstandigheden en de gemakkelijke oogst leverden druiven op met een frisse en compromisloze zuurgraad. Dat is meteen ook het meest bepalende kenmerk van het wijnjaar: het lichte, pastelachtige karakter houdt de zuurgraad aangenaam en toegankelijk, en zorgt ervoor dat die nooit te agressief wordt. Het resultaat is een rechtlijnige, gerichte champagne. De Moët & Chandon Grand Vintage 2008 heeft een gereserveerde en elegante persoonlijkheid, met een acute maturiteit.

Hoe zou u de Moët & Chandon Grand Vintage 2008 omschrijven?

Benoît Gouez: De Moët & Chandon Grand Vintage 2008 heeft een boeket dat me aan de lente doet denken. De eerste bloemige aroma’s zijn linde, kamperfoelie en acacia. Daar komen citrusnuances bij die bergamot en mandarijnschil oproepen, met een vleugje anijs en groene tomaat. Daarna volgen toetsen van jongrijpe steenvruchten: witte perzik, nectarine en mirabel-pruimen. Zachte aroma’s van gebak, brioche, frangipane, amandelen en vanille, met een lichte toets van peper, maken het boeket af.

We omschrijven de levendige smaak van deze Moët & Chandon Grand Vintage 2008 als gepolijst. De onderliggende zuurgraad oriënteert het rechtlijnige, gerichte karakter. Bovendien bezit deze champagne een ontwikkelde strakheid, die wordt gekanaliseerd door de textuur van sappige witte vruchten. Die begeleiden de frisse smaakervaring naar een krachtige en verrukkelijke afdronk, die een toets van citrusvruchten nalaat.

Hoe kunnen we optimaal genieten van de Moët & Chandon Grand Vintage 2008? Beveelt u eenspecifiek glas aan?

Benoît Gouez: Ik vind dat de Moët & Chandon Grand Vintage 2008 het meest tot zijn recht komt op een temperatuur tussen 10°C en 12°C. Kouder dan dat dreigt hij een deel van zijn elegantie en nuance te verliezen. Persoonlijk drink ik hem het liefst in een groter wijnglas, om optimaal te genieten van zijn uitdijende aroma en smaken.

Welke assemblage heeft deze champagne?

Benoît Gouez: De Moët & Chandon Grand Vintage 2008 is een extra brut champagne, samengesteld uit 40% chardonnay, 37% pinot noir en 23% meunier. De dosering is 5 gram per liter.

Waarom maakt de Moët & Chandon Grand Vintage 2008 deel uit van een drieluik, samen met de Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1998 en de Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1988?

Benoît Gouez: Bij Moët & Chandon associëren we onze meest recente Moët & Chandon Grand Vintage graag met andere champagnes uit de Moët & Chandon Grand Vintage Collection. Het gaat daarbij om champagnes die bepaalde kenmerken delen, of die elkaar op een specifieke manier aanvullen. Het is een waar genot om deze champagnes samen te proeven, als onderdeel van een verticale proefsessie of bij een bijzondere maaltijd.

Dat is ook het idee achter het drieluik van de nieuwe Moët & Chandon Grand Vintage 2008 met de Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1998 en de Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1988. Beide champagnes, die toevallig ook eindigen op een ‘8’, vertegenwoordigen elk een specifiek aspect dat eigen is aan de nieuwe 2008.

De Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1998 is bijvoorbeeld heel verfijnd en bezit een onmiskenbare delicate finesse. Hij weerspiegelt de lichte elegantie van de Moët & Chandon Grand Vintage 2008, en geeft een goed beeld van hoe de champagne zal rijpen.

De Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1988 is dan weer heel fris, met een gerichte smaak. Deze vintage roept bij mij een zekere grijsheid op, en doet me denken aan de jodium-lucht van de kust of zelfs de geur van de regen die op een warme steen valt. Zo kanaliseert hij de frisse, lineaire en gerichte aspecten van de nieuwe Moët & Chandon Grand Vintage 2008, en wordt het een ware belevenis om ze naast elkaar te drinken.