Le Gastronome – Paliseul

Gastronomische escapade in het hart van de Ardennen. Gun uzelf een avondje uit in het hart van de Ardennen dankzij een formule met diner, overnachting en ontbijt.

Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond vanaf 17u neemt Le Gastronome u mee voor een unieke beleving met een vijfgangenmenu, opgediend in een van zijn acht kamers (voor 2 personen). Het is de ideale gelegenheid om de hoogstaande keuken van het huis te (her)ontdekken en vervolgens te genieten van een zalige overnachting en een heerlijk ontbijt. U krijgt er bovendien een wandelkaart van de regio bij. Klaar om op ontdekkingstocht te vertrekken?

Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond – Vijfgangenformule voor 75€ / persoon (4p maximum) Bijpassende wijnen + water, aperitief, koffie en drank (+65€/pp) Aankomst vanaf 17u, diner om 19u30, ontbijt, check-out om 11u. De Escapade omvat ook een huisgemaakt streekontbijt en een wandelkaart van de regio.

Jean Vrijdaghs & Sébastien Hankard, twee jonge getalenteerde chefs

Sébastien Hankard (24 jaar) droomde er al op jonge leeftijd van om met zijn handen te werken. Hij volgde een opleiding aan de hotelschool van Namen en de Academie van Vieux Sart.

Jean Vrijdaghs (26 jaar) van zijn kant werd opgeleid aan het IFAPME van Dinant, alvorens hij twee keer een medaille van uitmuntendheid behaalde op de internationale World Skills wedstrijd.

Sébastien voelde zijn eerste klik bij Le Chalet de la Forêt. “Ik ontdekte er de gastronomie zoals ik ze wilde beoefenen”, bekent hij met jeugdig enthousiasme. Hij volgde er een stage van vier jaar en leerde vervolgens Jean kennen tijdens een stage bij La Grappe d’Or in Torgny. Maar het was in het restaurant Le Coq aux Champs dat beide chefs een echte band begonnen te smeden.

Samen besloten ze om ‘Duo de saveurs’ op te richten, een traiteurdienst waar ze experimenteerden met koken in duo. Beide chefs kwamen aan huis om daar vier-, vijf- en soms zesgangenmenu’s te bereiden. Na anderhalf jaar groeide het verlangen om hun eigen etablissement te openen. Op 14 december 2018 heropenden ze Le Gastronome, het mythische tweesterren restaurant in Paliseul.

“Wat we willen, is dat klanten een authentieke ervaring beleven en dat ze zich thuis voelen”

Lokale leveranciers en respect voor het product

“Twee totaal verschillende karakters die elkaar uiteindelijk perfect aanvullen”, vat Jean hun relatie samen. Tussen hun creativiteit en het werk in de keuken nemen ze verschillende taken voor hun rekening en delen een zelfde passie. En de chefs die hen inspireren, zijn dezelfde: Cyril Molard van het tweesterrenrestaurant Ma Langue Sourit en de mythische Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura behoren tot hun ultieme referenties.

Bij de samenstelling van hun kaart laten de chefs zich leiden door hun inspiratie. Gestimuleerd door een zelfde visie en filosofie in de keuken, baseren ze hun recepten voornamelijk op regionale seizoensproducten. Het vlees komt van slagerij Poncelet, de kaas van de Bergerie d’Acremont. Bloemen en kruiden worden geleverd door Blanc Bouillon, terwijl de groenten afkomstig zijn van Terracines. Hun bloem halen ze bij de Molen van Vencimont. Het voornaamste voor hen is het respect voor het product, maar ook dat ze omringd worden door gedreven vakmensen met veel liefde voor hun producten.

Hun eerste ster: een bekroning

Als we hun vragen wat deze ster veranderd heeft, bevestigen Jean en Sébastien in koor: “Niets. Wat ons betreft, heeft die ster niet veel veranderd”, aldus Jean. “Het heeft ons wel in staat gesteld sneller vooruit te gaan, omdat we een nieuwe soort klanten aanspraken en konden investeren in ons restaurant. Zo hebben we het terras heraangelegd en een nieuwe keuken geïnstalleerd. We konden ook onze chef patisserie Laura Berghmans aanwerven. Maar ons verlangen is nog steeds hetzelfde: we willen onszelf blijven en zeker niet overdrijven.”

Deze oprechtheid is ook terug te vinden op de borden en in de geest van het restaurant dat gekenmerkt wordt door een bijzondere sfeer. “We willen dat de klanten een authentieke ervaring beleven en dat ze zich thuis voelen, in een kalm en rustgevend kader”, zegt Sébastien. “Hetzelfde geldt in de keuken. Wie daar binnenstapt, zou zich kunnen afvragen wie de chef is. We luisteren naar wat er leeft bij ons team en hechten veel belang aan dialoog, net zoals aan ieders autonomie.” Die symbiose straalt natuurlijk af op de bediening. Bij Le Gastronome heeft de uitspraak ‘Klant is koning’ meer betekenis dan ooit.

8 kamers voor culinaire ontdekkingen op maat

Tweepersoonskamer: De tweepersoonskamers hebben een kingsize bed of twee eenpersoonsbedden, een badkamer met Italiaanse douche en op aanvraag uitzicht op de tuin, voor 5 € extra.

Kleine suite : Deze suite heeft een kingsize bed, een badkamer met ligbad en een zithoek om voor of na de maaltijd te ontspannen.

Suite met Uitzicht op de Tuin : Deze suite heeft een kingsize bed, een grote badkamer met ligbad en een zithoek. Allemaal met uitzicht op onze tuin.

De duplex : Duplex met uitzicht op de tuin, woonkamer en badkamer op de begane grond, kingsize bed. Ideaal om te genieten van een rustig moment, met uitzicht op onze tuin en het platteland.

… en een bezoek aan de streek

Uw escapade biedt u ook de gedroomde gelegenheid om de Belgische Ardennen te verkennen. U kunt hier heerlijke afgebakende wandelingen maken en de verschillende bezienswaardigheden in de buurt van Paliseul bekijken: ze maken uw vakantiegevoel compleet. Vertrek te voet of met de fiets aan het hotel voor een tocht langs de Semois of ontdek de mooie panorama’s en historische plekken.

Tot de niet te missen hoogtepunten in de streek behoren het uitkijkpunt van Frahan, dat tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië behoort, maar ook het beroemde kasteel van Bouillon en het Euro Space Center of het graf van de reus. De regio heeft veel te bieden.

LE GASTRONOME Restaurant & Hotel door Jean Vrijdaghs & Sébastien Hankard. www.le-gastronome.be – info@le-gastronome.be – 2, Rue de Bouillon, Paliseul. Tél. (0)61 53 30 64 – Open van donderdag tot en met maandag, gesloten op dinsdag en woensdag