Le Petit Pont Ukkel: spetterende wedergeboorte

Restaurant Le Petit Pont in de wijk Parvis St Pierre en Xavier de Buestraat in Ukkel was vele jaren de absolute ontmoetingsplaats voor fijnproevers maar evenzeer voor hen die de rasechte Brusselse keuken steunden. Om onbegrijpelijke redenen verzeilde de exploitatie in een soort georganiseerde wanorde waardoor het aantal klanten zienderogen terugliep.

Voor zaakvoerder Thierry Van Damme een reden voor een drastische koerswijziging mede door een eerder sentimentele verbondenheid. Samen met Michel Grenier, David Wijns en Frédéric Frenay, werd een nieuw project uitgewerkt en kreeg le Petit Pont een spetterende wedergeboorte. Een nieuwe frisse dynamiek met respect voor de eigenheden en authenticiteit van het restaurant dat men via een ‘bruggetje’ betreedt. Het bruggetje verbindt het restaurant met het voetpad en overspant de vroegere toegang van de kelderverdieping die schitterend in het restaurant werd geïntegreerd, een geheel dat trouwens de authenticiteit onderstreept. De typische atmosfeer van weleer werd optimaal gerespecteerd mede door het behoud van de oude publiciteitsborden, geëmailleerde platen, oude radio’s en de fiets meer dan 100 jaar oud.

KIeine gezellige bistro tafeltjes zorgen vooral op het gelijkvloers voor de nodige intimiteit en bieden een prachtig interieur, in de luchtige kelderverdieping die vooraan het buitenlicht van de Parvis opslorpt en achteraan via de hoge glazen wand alle lichtdensiteit van de tuin absorbeert, krijg je tal van gezellige hoekjes voor kleine groepen waar men volop van al het lekkers kan genieten.

Het streefdoel van de vernieuwde Petit Pont is aldus David Wijns om de consument aangename momenten te laten beleven door kwalitatieve gerechten aan te bieden en dit ongeacht of men een eenvoudig Brussels gerecht dan wel een gecompliceerde bereiding degusteert. Le Petit Pont staat open voor iedereen en vervult optimaal zijn rol als ontmoetingsplaats. Een absolute particulariteit van Le Petit Pont is het aanbod van een soort vlottende openingsuren waarbij de bezoekers van het nabijgelegen cultureel centrum de kans krijgen om na een concert of theatervoorstelling het restaurant vooralsnog te bezoeken.

Sedert meer dan 3 jaar zwaait Robert Gilles de scepter in de keuken. In overleg met Michel Grenier die op gastronomisch vlak een beetje het globale culinaire decor van de diverse restaurants van Thierry Van Damme en zijn vennoten  in goede banen leidt, wordt hier gezorgd voor smaakvolle bereidingen, dagverse marktproducten en ruime schotels. Klassiekers uit de traditionele Franse keuken sieren de kaart die met sterke seizoengebonden bereidingen een mooie aanvulling krijgt. Belangrijk hierbij is het feit dat ook meer en meer streekgebonden ingrediënten een hoofdrol krijgen toebedeeld, facet dat aldus Gilles, meerdere klanten begeesterd en voor hen een aanmoediging is om meermaals terug te komen. Het aanbod van Gilles omvat leuke verrassingen met smeuïge, smaakvolle en succulente ingrediënten die elk bezoek aan Le Petit Pont laten uitgroeien tot een charmante ervaring in een uniek decor waar onthaal en gastvrijheid parallel lopen met kwalitatief hoogstaande gerechten.

Een rijk gevulde brasseriekaart en een uitgelezen assortiment suggesties bezorgden ons een aantal kopbrekers bij de keuze. Uiteindelijk opteerden we voor een mousse van patrijs met toetsen van ganzenlever en een escalope van st jacobvruchten als voorgerecht en een medaillon van zeeduivel en kalfszwezeriken als hoofdgerecht.

De mouse van patrijs. 3 overgrote quenelles getooid met helften van rode druif en omgord door gehalveerde witte druiven, kregen het gezelschap van een succulent schijfje snippers van rode biet en enkele krokante schijfjes granny smith. Smeuïg en zeer lekker gerecht dat decoratief ook het oog wist te bekoren. De mooi aangebakken st jacobsvruchten genoten van een leuk veldslaatje met subtiele dressing van olijfolie en geperste zomertruffel.

De zeeduivel rustte op een bedje van romige preisnippers en kreeg een mooie basmati rijst mee. Het keurige sausje werd licht gekruid door rode pepers terwijl het geheel werd aangevuld door een assortiment wokgroenten met o.m. tomaat, ui, wortel, courgettes, bloemkool. Kortom een onbetwiste voltreffer. Hetzelfde moet gezegd van onze kalfszwezeriken die keurig krokant werden aangebakken, lichtjes gekarameliseerd, ze kregen het gezelschap van een leuk groentenassortiment. Ook hier een zeer evenwichtige bereiding, keurig krokant en vooral delicaat en erg lekker.

Le Petit Pont – Dekenijstraat 114-116 (Parvis St Pierre) – 1180 Ukkel

Tel 02-346 49 49 – www.lepetitpont.be

Open 7 op 7, keuken 12-14.30 en 18.30-22.30

 

Culinaire commentaren

Tasted4you:  3 minutes

uniek en authentiek decor

sfeervol en elegant

smaakvolle en evenwichtige bereidingen

verrassende suggesties

Michelin:       1 bestek

een en al nostalgie

toegang via bruggetje

Delta Brussel: Franse en brasseriekeuken

sinds 1991