Restaurant Ushuaya Mechelen lanceert uniek concept:

Succulent smaakassortiment en sfeervolle kinderopvang

Ushuaya – niet te verwarren met het lichtjes anders gespelde ‘Ushuaia’ – is gelegen op de hoek van de Grote Markt van Mechelen en de Ijzerenleen, tegenover de Sint-Romboutstoren en op een steenworp afstand van andere gastronomische trekpleisters van de stad. Met een gebouw dat door de UNESCO is erkend als werelderfgoed aan de overkant is het natuurlijk belangrijk om zelf de nodige elegantie uit te stralen en dat is in dit geval zeker gelukt.

Ook Ushuaya zelf is trouwens ondergebracht in een geklasseerd en beschermd monument: een traditioneel ‘Diephuys’, bestaande uit een relatief brede gevel, een versmald middendeel en aan de achterzijde opnieuw een breder stuk. De cultureel waardevolle gevel maakt deel uit van de Archiefreeks Gedeponeerde Plannen (Stadsarchief Mechelen) en stamt uit de periode 1767-1837. Ushuaya’s historische gevel blijft ongeschonden, terwijl je binnenin een modern interieur terugvindt dat je middels telkens andere accenten en prachtige muurtekeningen meevoert naar drie verschillende wereldkeukens. Gasten kunnen zo kiezen tussen de eetzalen, het loungegedeelte en een geweldige patio.

De eetzalen vooraan zijn gewoonweg een leuke ontmoetingsplaats waar je zowel de modale Mechelaar als de toeristen weervindt, ze zijn zonder overbodige luxe, stijlvol en verzorgd. Het versmald middengedeelte vormt een ideaal tussenstuk en biedt naast de grote toog met tapkast, wijnbar en servicegedeelte, een charmante sfeervolle lounge waar grote zetels de gasten opwachten voor een bruisend aperitief, een koffie en/of naproevertjes, een gezellige bedoening om na te praten. De patio achteraan geeft direct zicht op de keuken en biedt met een enorme kruidentafel een kleurrijk en erg aromatisch voorproefje van het restaurant. Hier heb je een betoverend zicht op de St. Romboutstoren die zelfs zonder uurwerk een groots architecturaal bouwwerk blijft, ’s avonds is de toren bovendien verlicht wat voor een leuke extra sfeertoets zorgt.

Laten we niet vergeten waar een restaurant dient rond te draaien: het eten zelf, opgediend in een kader dat de zintuigen niet alleen stimuleert, maar ook streelt, door ons zorgvuldig uitgekozen personeel. De eigenaars van de zaak, Peter Van den Driessche en Jurgen Loyens, hebben zelf jarenlang ervaring kunnen opdoen in de horeca met onder andere een eigen drankbedrijf en met Lord Nelson, een Mechels monument binnen het brasseriewezen dat ze ook zullen blijven leiden. In Ushuaya wordt echter een heel andere keuken geserveerd: eentje waar je smaken uit de hele wereld kunt ontdekken. Aan de doorgang naar de halfopen keuken staan de geurigste specerijen geëtaleerd en eenmaal die hun weg naar de borden hebben gevonden, worden de smaakpapillen gegarandeerd verwend. Het is aldus Peter de bedoeling dat de gasten in Ushuaya van een uitgesproken wereldkeuken kunnen genieten en in één enkele maaltijd de smaaktoetsen van de verschillende continenten ontdekken.

Het woord ‘wereldkeuken’ wordt soms te pas en te onpas gebruikt, maar Ushuaya heeft ervoor gekozen om een topchef aan te trekken die al 14 jaar ervaring onder de riem heeft als een van de ‘masterchefs’ van Lucy Chang en in Ushuaya de gelegenheid krijgt om te tonen dat hij niet alleen de lekkerste Aziatische gerechten kan bereiden. Chef van dienst Jamal El Harrak, bijgestaan door zijn jongere broer Mouhsin, serveert een uiteenlopend onberispelijk assortiment lekkernijen. In een enkel menu kan hij de gasten van Japan, China en Thailand naar het Midden-Oosten en vervolgens naar Afrika brengen, met een tussenstop in Zuid-Amerika, Spanje, Griekenland of Italië. Natuurlijk herken je daarbij enkele klassieke gerechten uit de lokale tradities, maar telkens met een eigen toets, met die ene wending die een gerecht van Ushuaya boven het gemiddelde restaurant waar je dergelijke menu’s vindt uittilt. Tja, als je van die belofte niet begint te watertanden, weten wij het ook niet meer!

Een blik op de kaart maakt meteen duidelijk dat kiezen een moeilijke opdracht wordt, zoet, zout, hedendaags of pittig, aangegeven door een of meerdere pepertjes, alle varianten zijn voorhanden. Bovendien zijn er een aantal leuke suggesties en aantrekkelijke salades. Je kan ook gewoonweg opteren voor het menu “discover the world” waarbij de chef een voorgerecht, soepje en 4 verschillende hoofdgerechten serveert en dit voor slechts 32.5€. De wijnkaart sluit perfect aan bij het wereldassortiment en voorziet eveneens een aantal mooie wijnen die per glas worden geserveerd.

Wie kinderen heeft, heeft het wellicht al eens meegemaakt: een romantisch etentje of gewoon een leuk culinair uitje plannen is vaak niet mogelijk, tenzij er beroep kan gedaan worden op een gewillige babysitter – maar zelfs als er voor die laatste optie gekozen wordt, voelen vele ouders zich niet zo goed bij het idee dat hun kroost elders in de handen blijft van iemand anders. Ushuaya heeft daar een creatieve oplossing voor: binnenkort gaat op de eerste verdieping van het restaurant de kindercrèche open! Daar kunnen de gasten hun zoons en dochters een tijdlang laten wachten tot zij beneden klaar zijn met hun maaltijd. Dankzij het feit dat de kamers goed geïsoleerd zijn en zich in een ander deel van het restaurant bevinden, is er ook geen enkele kans dat je bij het eten verstoord wordt door het opgewonden gekrijs van jonge kinderen, die boven hun eigen dolle tijd kunnen beleven met onze goed opgeleide begeleiders. Overigens staat het kindergedeelte continu onder camerabewaking met schermen in het restaurantgedeelte zelf. Veiliger kan haast niet! De kinderen worden trouwens extra verwend vermits zij hier met hun pas gemaakte vriendjes niet alleen kunnen spelen, maar er ook op een leuke gezellige manier hun geliefkoosde gerechtjes kunnen degusteren.

Wij opteerden als voorgerecht voor een noedelsalade met tijgerscampi’s en een crispy chilly squid en een couscous met kip en een tartare di Carciofo als hoofdgerecht. De noedelsalade werd voortreffelijk opgevrolijkt door de tijgerscampi’s en snippers van citroengras met een behoedzaam vleugje koriander, leuk pittig, zeer evenwichtig met een uitzonderlijk ruim smaakpalet. De crispy chilly squid kreeg mooi gefrituurde pijlinktvis met chili, limoen, citroengras en pepers. Aangenaam pittig met fijne groentjes en uitbundige aroma’s, lekker succulent met subtiele smaaktoetsen.

De couscous bleef volgens onze smaak net een ietsje aan te droge kant, maar de heerlijke bereiding van kip en keurig bereide en licht gemarineerde schijfjes gele pepers, maakte heel wat goed. De tartare di Carciofo, Italiaans rundvlees met artisjok en truffel was overheerlijk. Een leuk assortiment tartaar groentjes, gepocheerd ei en Parmezaan vervolledigde deze delicate bereiding. Als afsluiter een fijn fris bordje nougat van pistache en aardbeiencoulis, terwijl een geurige, succulente maar vooral onweerstaanbare sabayon voor een feilloze afronding zorgde.

Restaurant Ushuaya –  Steenweg 32 (Grote Markt)  – 2800 Mechelen

Tel 015- 29 41 42 – www.ushuaya.eu

Gesloten op woensdag

Open van 11.30 tot 22.00 uur

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

zeer attente en vriendelijke bediening

ruime keuze exotische wereldgerechten

ook traditionele klassiekers

keuken boordevol subtiele smaaktoetsen