Lente wijnbeurs Delhaize – toppers – rode wijnen /1

JULIENAS DOMAINE DE LA FORGERIE 2015

Deze wijn is afkomstig uit de Beaujolais-streek waar de Gamay-druif wordt geteeld op terroirs bestaande uit granietgronden en klei-, zandgronden. Het domein heeft een oppervlakte: 9 ha.

Vinificatie: getrieerd per perceel, geoogst wanneer rijp, manuele oogst niet afgerist. Wijnbereiding volgens de beaujolaise traditie: koolzuurventilatie, gisting in inox vaten, malolactische fermentatie en filtratie.

In het glas een glanzende kersenrode kleur. In de neus krijgen we een brede waaier van aroma’s die zijn fruitige karakter onderstrepen. In het assortiment kersenaroma’s, aardbeien, aalbessen, braambessen, pruimen en sherry. Delicate toetsen van acacia en sandelhout. In de mond een mooie aanzet, vol en rond door de rode vruchten. Alcohol: 14% vol. Bewaarpotentieel: 2 tot 5 jaar.

Foodpairing: charcuterieschotel, smakelijke terrines, klein wild of kazen met zacht deeg.

Prijs: 8,69€ (3+1) > 6,52€.

Op de proeftafel: BAIE CAP PINOTAGE 2015

Wijn afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap, geteeld op leemgrond en Clovelly. Domein met een oppervlakte van 10 hectare, wijnras Pinotage.

Vinificatie: nadat de steeltjes verwijderd zijn, wordt hij gekoeld, terwijl hij voortdurend wordt gepompt om de kleur te verbeteren. Als de temperatuur 20° bedraagt, wordt de gist toegevoegd om gedurende 15 tot 18 dagen te inoculeren, maar 4 keer per dag wordt de wijn gedurende 1 1/2 uur zorgvuldig doorgepompt om de kleur, balans en structuur te optimaliseren. Wanneer hij volledig droog is gefermenteerd, wordt de wijn geperst en begint de tweede fermentatie. Wanneer het gistingsproces klaar is, wordt de helft van de wijn met eik behandeld om te rijpen en de rest wordt in roestvrijstalen tanks gedaan. Na 6 maanden volgt de assemblage om de wijn een balans te geven tussen een licht houtige smaak en frisse fruitsmaken. De wijn wordt dan verfijnd en voorbereid om gebotteld te worden.

In het glas een dieprode kleur met in de neus leuke aroma’s van rode bessen, pruim en moerbeien. Mooie aanzet in de mond met elegante pruim- en moerbeitoetsen. Deze gebalanceerde wijn heeft complementaire rode bessentoetsen met fluweelzachte tannines. Alcohol: ± 14% vol. Bewaartermijn: 3 tot 7 jaar.

Foodpairing: rood vlees zoals steak of gegrild varkensvlees met fruitige marinade.

Prijs: 4,49€ (4+2) > 2,99€.