Lente wijnbeurs Delhaize – toppers – witte wijnen

POUILLY FUME JEAN REDDE 2015

Pouilly Fumé is samen met de Sancerre de belangrijkste appellation van de Centre Loire gelegen in het meest oostelijk puntje van de Loirevallei om en rond de stad Pouilly-sur-Loire. Het terroir van zand, kalk, mergel en krijt zorgt voor wijnen met flink wat materie en uitgesproken minerale impressies. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kimmeridgiaanse grond in Marne, met kalksteen en silex.

Een Sauvignon wijn gevinifieerd en bereid en 10 maanden lang gerijpt op fijne droesem in inox vaten. In het glas een heldere en schitterende kleur. In de neus openen weelderige aroma’s van citrusvruchten (pompelmoes, citroen) aangevuld met wit fruit.  Smaak: strak, nerveus en toch fraai gevuld met sappig fruit in de mond, lange finale doorspekt met minerale toetsen. Vol, vet, gevolgd door een frisse en zilte afdronk. Alcohol: 13% vol. Bewaarpotentieel: 5 tot 10 jaar.

Foodpairing: aperitiefhapjes, schaaldieren, vis met saus.

Prijs: 14,79€ (3+1) > 11,09€/per fles.

Op de proeftafel:  AMBO GIALLO CHARDONNAY FRIULI GRAVE D.O.C.

Italiaanse wijn afkomstig uit de vruchtbare regio Friuli-Venezia Giulia, geteeld op een terroir van mergel en zandsteen met een rotsachtige onderlaag.

Een 100% chardonnay-wijn waarbij vinificatie en gisting aan een gecontroleerde temperatuur gebeuren en nadien 4 maanden op de droesem rijpt in vaten met bâtonnage.

In het glas een heldere strogele kleur met een groene schijn. In de neus krijgen we een intens fruitig boeket (rijpe banaan en appel), licht aromatisch. Onderscheidt zich door de typische Chardonnay-smaak, maar biedt een uitstekende afdronk. Alcohol: 12,5% vol. Met een bewaartermijn van 24 maanden.

Foodpairing: perfect bij vis-, zeevruchtenschotels en groentepuree.

Prijs: 6,29€ (4+2) > 4,19€/ per fles.