Sommelier of the year

De provinciale winnaars ‘Sommelier of the Year’ zijn gekend. Voor de achtste maal organiseerde de firma MEYHUI, specialist voor de gedekte tafel, samen met FOODPRINT1617, jaarboek van de gastronomie in woord en beeld, en WINTERHALTER, marktleider voor professionele vaatwasmachines, de verkiezing van de “SOMMELIER OF THE YEAR”.

De verkiezing van de ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld, die wordt bekroond voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme.

We spreken dus niet over een wedstrijd maar wel over een verkiezing.  De kandidaten voldoen aan de volgende criteria: Werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, Over vaktechnische bagage en beroepservaring beschikken, Over communicatieve en technische vaardigheid beschikken, De technische samenstelling van de wijnkaart beheersen, En garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en prijs/kwaliteitsverhouding.

Hoe zijn we tewerk gegaan? De stemmen werden uitgebracht op de website www.sommelieroftheyear.be. De stemmer kiest uit een provincie (dit kunnen meerdere provincies zijn). De kandidaat die de stemmer de beste vindt geeft hij de 1ste plaats, de volgende 2 en zo verder tot max. 5. Indien de stemmer zich met de preselectie van de kandidaten niet kan verzoenen mag hij deze aanvullen met een eigen kandidaat. Het systeem blijft dan hetzelfde, enkel vervangt deze nieuwe kandidaat een kandidaat van de preselectie.

Er is slechts één beperking : de winnaars van vorige jaren:  Pieter Verheyden – 2010 (Hof van Cleve),  Joachim Boudens – 2011 (Hertog Jan)  ex aequo Andy De Brouwer – 2012 (Les Eleveurs) en Fabrice D’Hulster – 2012 (Sea Grill), Kris Lismont- 2013 (restaurant Ambrozijn, nu Mondevino), Bart Lamon – 2014 (Le Chateau du Mylord), Yannick Dehandschutter – 2015 (Sir Kwinten) en Mathieu Vanneste – 2016 (Hof van Cleve) kunnen de trofee niet meer winnen en mogen niet meer worden voorgedragen. De duizenden stemmers, zowel gastronomen als professionelen, hebben in totaal exact 48.773 punten toegekend, en zo werden de provinciale winnaars verkozen. De winnaars worden vereeuwigd in het boek Foodprint1617 dat verschijnt in maart 2017 en zowel de provinciale winnaars als de overall winnaar ontvangen een prachtige trofee geschonken door de firma Meyhui en Schott Zwiesel.

De provinciale winnaars 2017 zijn Gianluca DI TARANTO- Antwerpen; Muriel RAVELINGIEN- West-Vlaanderen, Pieter FRAEYMAN- Oost-Vlaanderen, Rob VANDEBEEK – Limburg, Gaëtan POELS – Waals-Brabant, Yannick MICHEL – Namen, Seppe VAN BEUREN – Vlaams-Brabant, Panagiotis KOKALAS – Brussel, Cédric THOMAS – Luxemburg, Alexandre BEMELMANS – Luik en Bertrand FROMENT- Henegouwen. Zij mogen met trots de titel dragen van ‘Sommelier of the Year’ van hun provincie.

Uit deze provinciale laureaten wordt de “Sommelier of the year” gekozen door een culinaire jury samengesteld uit: de oud winnaars nationaal, de regionale winnaars van het jaar, Guido Francque, Joachim Boudens, Guido Vanimschoot, Frank Desmedt, Wim Van Assche, Marina Stoop, Baudouin Meyhui, Jan Buytaert en Peyo. Op 27 maart 2017 wordt op de feestelijke presentatie van Foodprint1617 te Gent in Flanders Expo, tijdens de lifestylebeurs Sfeer, de overall winnaar bekendgemaakt.

Even kennismaken met de firma MEYHUI n.v…

Het bedrijf werd gesticht in 1918 door wijlen Valère MEYHUI. Het was een traditionele groothandel van de jaren 1920/1940, dus vooral provinciaal gericht en gebaseerd op hoofdzakelijk Belgische produkten. Na de volledige verwoesting in 1944 startte zoon Carl MEYHUI aan de heropbouw in een huurmagazijn van 300m2 op de Damkaai te Kortrijk.

Na 1950 kwam de grote omwenteling : eerst de Benelux en daarna de E.E.G. stelden de Belgische markt open voor de buitenlandse produkten. Tegelijkertijd werden de infrastruktuur en de transportmogelijkheden gevoelig beter en werd de distributie meer nationaal. De firma MEYHUI ging zich hierin specialiseren en is momenteel de exclusieve verdeler op de Belgische markt van tal van zeer vooraanstaande fabrieken uit het buitenland.

Na verschillende uitbreidingen op de Damkaai werd in 1973 de eerste steen gelegd voor een uitgebreid complex op het industrieterrein te Kortrijk-Heule. Momenteel bedraagt de totale grondoppervlakte er 35.000 m2, waarvan 10.000 m2 gepalettiseerde magazijnen en 1.000 m2 burelen. Ondertussen werden ook de toonzalen op de Damkaai vernieuwd en uitgebreid, zodat de showroom een oppervlakte van niet minder dan 4.000 m2 beslaat. Meer dan 30 topmerken uit de sector gedekte tafel, keuken, geschenkartikelen en decoratie hebben er elk hun eigen expositieruimte.

De exclusiviteit van grote merknamen, het uitgebreid assortiment, de perfecte naverkoopdienst en de verschillende gespecialiseerde verkoopsorganisaties maken de firma MEYHUI tot één van de meest vooraanstaande distributiebedrijven uit haar branche. Detailhandel, horeca-groothandel en grootwarenhuizen worden vanuit het distributiecentrum in Heule rechtstreeks beleverd. Een doorgedreven rationalisatie van de magazijnen en computerisering van de administratie laten een optimale service-verlening naar onze klanten toe. De firma Meyhui is niet enkel actief in België, maar ook in Frankrijk, Luxemburg en Nederland.