Lente wijnbeurs Delhaize – toppers – rode wijnen/slot

CHÂTEAU GAUDIN CABERNET 2014

Assemblage van 85% Cabernet sauvignon en 15% Merlot in de regio Pauillac en geteeld op een steenachtige bodem. Domein van zowat 10 ha. De vinificatie gebeurt onder temperatuurcontrole, waarna de wijn wordt gerijpt in eiken vaten en inox en cementkuipen.

Château Gaudin Cabernet 2014 heeft een mooie rode kleur. In de neus ontplooien zich leuke hints van rode vruchten, maar ook houtachtige en kruidige accenten. In de mond blijft de fruitigheid aangenaam met toetsen van kers, zwarte bes, braambes, vanille en aalbes. Alcohol: 12,5% vol. Bewaarpotentieel: 5 jaar.

Foodpairing: rood vlees, wild, kaas. Prijs: 23,19€ (3+1) > 17,39€/per fles.

Op de proeftafel: CHÂTEAU JUGUET 2012

Deze Saint-Emilion Grand Cru is afkomstig van een mooie wijngaard gelegen in de gemeente Saint-Pey d’Armens en de perfecte vertegenwoordiging van de Saint-Emilion Grands Cru’s die we in de vlakte vinden. Het kiezelzand zorgt ervoor dat de Merlot perfect tot uiting kan komen en dat de Cabernet een goede rijpheid bereikt. Het wijnjaar 2012 wordt gekenmerkt door een winter vol tegenstellingen, met afwisselend zacht of uitzonderlijk koud weer en overvloedige regen of gebrek aan neerslag. De lente werd gekenmerkt door een onstabiel maritiem klimaat dat niet gunstig was voor een goede ontwikkeling van de druivensoort en zo een heterogene bloei veroorzaakte.

De zomer begon frisjes in juli en kende dan een warme en zeer droge maand in augustus, waarna men eindelijk een kwaliteitsvol wijnjaar kreeg. In de herfst waren er enkele neerslagbuien die het rijpingsproces finaliseerden, maar daarna bleef het tijdens de oogst altijd zacht en zonnig weer.

Assemblage van 70% Merlot, 20% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon, de terroirs zijn zandachtig en hebben keizelzand en fossielen in de ondergrond. Domein van 13 hectare.

Traditionele vinificatie in inox kuipen met thermoregulerend systeem. De vinificatie is klassiek (totale afristing, inox kuip met temperatuurbeheer, in kuipen gedurende 20 dagen) en de wijn rijpt een jaar lang in 15% nieuwe eiken vaten. Deze gematigde aanwezigheid van nieuw hout beschermt en respecteert het fruit, waardoor de wijn een goed geïntegreerde structuur kan ontwikkelen. De genereuze en fruitige wijnen van Château Juguet kunnen vanaf heel jonge leeftijd gedronken worden.

In het glas een kersenrode kleur met granaatrode schijn. In de neus ontwikkelen zich fruitige aroma’s met een kruidige toets en een vleugje hout. In de mond een volronde licht vettige aanzet met hints van rode en zwarte vruchten zoals cassis en zwarte kersen. Lichte houtsmaak met toetsen van sigaar en vanille. Aangename en lange afdronk. Alcohol: 13% vol. Bewaarpotentieel: 3 jaar.

Foodpairing: perfect met rosbief, spareribs, gebraden eend, gebraden kip, kaas. Prijs: 17,59€ (4+2) > 11,73€/per fles.