Les auteurs d’un vin – Château Charmant – Margaux

Een van de weinige bedrijven, momenteel olv. Christiane Renon, dat zijn familiaal karakter in de appellatie Margaux wist te behouden en nog steeds een menselijke taille vertoont. Temidden het centrum van de Grands Crus Margaux wordt dit domein van 4 ha sinds 3 generaties op erg traditionele wijze geëxploiteerd.

De merlotdruif is er dominant en zorgt voor mooie, volronde en soepele wijnen die met leuk fruitig boeket op perfecte wijze de traditionele Margaux-wijnen weerspiegelt.

De terroirs van het domein bestaan uit fijne graves en keien op een diepere ondergrond van argilo-graveleux en argilo-calcaire elementen. De gemiddelde ouderdom van de ranken is zowat 55 jaar met aanplantingen van 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en  5% Petit Verdot. De manuele oogst geeft de mogelijkheid tot een eerste selectie wat niet wegneemt dat aan de chai de trossen een tweede selectieronde ondergaan. De rijping van de sappen neemt circa 21 dagen in beslag en gebeurt in thermogereguleerde cuves. De eindrijping, minstens 12 maand vindt plaats in Franse eiken vaten waarvan ruim 30% nieuwe eik. Het domein heeft een  jaarproductie van zowat 28.000 flessen.

Op de proeftafel: Château Charmant – 2013

In de neus krijgen we mooie fruitige aroma’s van rode vruchten met frisse hints en fijne delicate kruidige accentjes.

In de mond een volronde aanzet, elegant en toch harmonieus met subtiele tannines en evenwichtige structuren. Een leuke gezellige wijn die behoorlijk jong overkomt, maar voldoende kwaliteiten bezit om rustig te ouderen. De Château Charmant 2010 die bij de maaltijd werd aangeboden bloeide volledig open en geeft aan dat de wijn nog steeds aan kwaliteit wint en best nog een aantal jaren kan rusten.