Restaurant Laurent – Parijs

Restaurant Laurent is meer dan een symbolische halte in hartje Parijs. Oorspronkelijk gebouwd als jachtpaviljoen, groeide het tijdens de periode rond de Franse revolutie uit tot een gegeerde taverne.

Het gebouw werd in 1842 gerestaureerd door de Duitse architect Jacques-Ignace Hittorff en dit op last van koning Louis Philippe bij de aanleg van de Champs Elysées. De uiteindelijke naamgeving kwam er toen de derde eigenaar in 1860, het prestigieuze huis met zijn naam omgordde.

Restaurant Laurent en zijn directeur Philppe Bourguignon hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis. Philippe deed er zijn intrede in 1977 als chef sommelier. Een jaar later wordt hij ‘meilleur sommelier de France’ en dit ondanks zijn jeugdige leeftijd, hij is amper 27. In 2002 neemt hij de leiding van het restaurant en zorgt voor een feilloze combinatie van professionalisme, discretie en een elegant hartelijk onthaal. Hij is nog steeds gepassioneerd door wijn en sedert jaren lid van de Franse wijnacademie.

De keuken van restaurant Laurent kan men best omschrijven als klassiek maar toch hedendaags. Een gastronomische Franse touch die levendig en aangenaam wordt gekruid door een vleugje modernisme en dit met spetterende gerechten zoals zeespinnen in gelei van sappen of knapperige langoustines met basilicum. Alle ingrediënten worden met de grootste zorg geselecteerd, kraakvers en respect voor hun natuurlijke eigenschappen. Hierdoor wordt ieder bord een kunstwerk met precies en nauwkeurig evenwicht tussen de smaakaccenten en kleur.

Dankzij de grote vensterramen heeft het restaurant zicht op de boomrijke tuin en geniet het volop van een lumineuze lichtinval. Het kleurrijk samenspel en de harmonie tussen witte en roze tinten, intieme hoekjes voor discrete business lunch of een tête-à-tête en pilasters en zuilen transformeren het interieur tot een charmant en gezellig decor dat een onweerstaanbare elegantie uitstraalt. Het terras verborgen achter een aantal hagen met een fontein van Hittorff is een uitloper van het restaurant en tegelijk een groene oase met de Champs Elysées als achtergronddecor.

In de keuken zwaait chef Alain Pégouret de scepter. Gevormd door getalenteerde topchefs zoals Christian Constant en Joel Robuchon nam hij in 2001 de leiding van de keuken op zich. Sedertdien heeft hij de gerechten permanent geperfectioneerd, en volgt jij precies de evolutie van de seizoenen. Zelfs trouwe gastronomische bezoekers kunnen onmogelijk beweren dat ze alle keukengeheimen van Alain kennen vermits hij hun smaakpapillen telkens opnieuw verrast. Zijn inventiviteit en creativiteit kent blijkbaar geen grenzen, zo creëert hij jaarlijks immers een 30-tal nieuwe gerechten. De klassieke toetsen, vleugjes modernisme en leuke kleur- en smaakassociaties werden bekroond met een Michelinster.

Restaurant Laurent beschikt over een wijnkelder met 30.000 flessen waarbij vanzelfsprekend alle Franse wijnregio’s aan bod komen. Er zijn bovendien leuke selecties en pareltjes uit Portugal, Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Duitsland. De wijnkelder is het werkterrein van sommelier Patrick Lair die zijn carrière startte bij Lucas Carton, nadien ging hij aan de slag in restaurant Gavroche in Londen om via een ommetje in het Parijse Ritz, in restaurant Laurent te belanden.

Naast het intieme restaurant biedt restaurant Laurent eveneens een 5-tal sfeervolle salons voor 10 tot 60 couverts die uitermate geschikt zijn voor workshops, zakendiners, familiefeesten … Sommige hebben terras of balkon en bieden op de bovenverdieping zicht op de rijke boomgordel.

Bij onze proeverij kregen we bij het aperitief een geurige en kleurrijke selectie van uitstekende hapjes die de smaakpapillen attent maakten op het nakende festival. Het voorgerecht werd een succulente terrine van eend met geglaceerde ganzenlever op een reductie van peer en wijn met een delicate mosterd van Cremone.

Als hoofdgerecht een flanchet van melkkalf, zachtjes en delicaat gegaard met snijbiet, merg en zwarte olijven. Heerlijk zacht en smaakvol met subtiele vleugjes modernisme. Een leuke Saint Nectaire bewees dat kazen een perfect en smeuïg intermezzo vormen in gastronomische middens. Afsluitend een leuk inventief en creatief chocoladetaartje, romig, licht bittere toetsen en uitermate krokant. Ultieme smaaktoetsen lagen verborgen in het rijke assortiment mignardises waar zoet en zout, bitter en zilt, afwisselend de smaakpapillen een denderende apotheose bezorgden.

Onze lunch werd ondersteund door een selectie wijnen uit de regio Bordeaux 2010 die deel uitmaken van collectie ‘Les Auteurs d’un vin’ en bovendien de rijkdom van de diverse subregio’s in een perfect gastronomisch decor introduceren.

Restaurant Laurent – 41 Avenue Gabriel – 75008 Parijs

Tel 33 1 42 25 00 39 – www.le-laurent.com

Service voiturier – Lunch van maandag tot vrijdag, diner van maandag tot zaterdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 Michelinster

6 minutes

rustieke oase naast de Champs Elysées

kunstige succulente gerechten

Franse topgastronomie met leuke pittige hints

uitstekende wijnkelder

Michelin:       1 ster

elegant restaurant met neoklassiek decor

klassieke gerechten

chef volgt traditionele codes van bleu-blanc-rouge