Les auteurs d’un vin – Château Fleur de la Mothe – Médoc

Domein opgericht in 2008 wanneer 3 bevriende oenologen Antoine Médeville, Edouard Massie en Hervé Boyer, een domein van 15 ha aankopen op het plateau van Saint-Yzans du Médoc. Dit domein wordt meteen een experimenteel centrum waar ze hun ruime ervaring bundelen in de laboratoria van Oenoconseil. Bepaalde technieken en melanges worden hier getest vooraleer ze in andere domeinen die op hun diensten een beroep doen, worden toegepast.

De aanplantingen omvatten 47% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot en 12% Petit Verdot. De wijngaarden ondergaan perceelsgewijze onkruidbestrijdingen, een ontbladering en bourgeonnages. Sinds 2012 gebeurt de onkruidverdelging vooral via het ploegen. De oogst gebeurt in principe mechanisch met ingebouwde trieuse maar aan de chai vindt een extra manuele selectie plaats.

De vinificatie op het domein gebeurt via traditionele cuvaison waarbij de pigeage de gebruikelijke remontages vervangt en dit gedurende 2/3 van de fermentatie van de Petit Verdot, techniek die ook deels bij de Merlot die in volle maturiteit werd geoogst plaatsvindt, met als resultaat een verzachting van de tannines terwijl ook de hardheid van de wijnen volledig verdwijnt. De rijping vindt 100% plaats in Franse eik gedurende 12 maand met jaarlijks 1/3 nieuw eik, goed voor een globale productie van 50.000 flessen.

Op de proeftafel: Château Fleur de la Mothe – 2014

De selectie van de beste percelen geeft in de neus een fruitige rijkdom van zwart en rood fruit, aroma’s boordevol finesse geven een mooie concentratie die rijkelijk openbloeit.

In de mond een stevige en volronde aanzet met een mooie robijnrode mantel met aangename tannines. De rijpheid van het fruit zorgt voor een leuke structuur die de ouderingsmogelijkheden van de wijn perfect ondersteunt.