Les auteurs d’un vin – Château Saïkouk – Médoc

Het wijndomein Saïkouk- Le Mont du Puit bevindt zich in de gemeente Saint-Sevrin de Cadourec zowat 70 km van Bordeaux. Het domein van 9 ha rust op 2 appellaties, nl. Médoc en Haut-Médoc en wordt beheerd door Latifa Saïkouk.

Latifa’s familie is van Marokkaanse origine maar zij werd in de Médoc geboren in een familie van 7 kinderen. Van in haar kinderjaren was ze gepassioneerd door de wijngaarden en de wijnen. Dat ze oenologie ging studeren was dan ook erg logisch. In 2001 beslist ze een eigen domein te creëren en wordt hierbij geholpen en begeleid door Jean-Pierre Depuy een gepassioneerd wijnbouwer. Haar eerste wijnen biedt ze aan in de lokale dorpscoöperatieve, meteen het begin van een nieuw verhaal.

Voor de productie van deze Médoc beschikt Latifa over een wijngaard van amper 1.5 ha, terroir bezaaid met fijne graves en overvloedige keien die rusten op een diepere ondergrond van argilo-graveleuse en argilo-calcaire residuen. De aanplantingen, 8000 ranken per ha, zijn 50% Merlot en 50% Cabernet Sauvignon, die volgens de dubbele guyot verzorgd worden met een mechanische oogst. De vinificatie en cuvaison neemt 21 dagen in beslag waarna de rijping gedurende 10 maand plaatsvindt in Franse eik.

Op de proeftafel: Chateau Saïkouk 2013:

In de neus ontwikkelen zich mooie aroma’s van rijp rood fruit en zwart fruit met licht kruidige hints

In de mond een gestructureerde aanzet, volrond en met hints van mokka en cacao. De wijn blijft harmonieus en elegant op het middenpalet met leuke verzorgde tannines. Een mooie bewaarwijn.