Les auteurs d’un vin – Château Fonréaud – Listrac-Médoc

De naam Fonréaud is afkomstig van “Font-réaux” wat ‘koninklijke fontein’ betekent. De legende wil immers dat een Britse vorst hier eertijds halt hield om zich te laven aan een fontein die zich achteraan de tuin bevond …

Het huidige kasteel is een architecturaal kunstwerk, in 1855 opgetrokken volgens de plannen van Louis Garros die zich ontpopte tot ontwerper van talloze kastelen in de regio bordeaux, kastelen die hun efficiëntie koppelden aan een uitgesproken frisheid en elegantie. Het domein wordt in 1962 aangekocht door Léo Chanfreau die de charmes en natuurlijke omgeving een ideale locatie vond om zich met zijn familie te vestigen. Momenteel verzorgen zijn kinderen en kleinkinderen de verdere uitbouw van het domein.

Het domein binnen de omschrijving Listrac-Médoc omvat 32 ha in één groot aaneengesloten blok. De terroirs zijn gekenmerkt door graves pyrénéennes op kalkachtige ondergrond. De aanplantingen kennen een lichte dominantie van de Cabernet Sauvignon 53% met 43% Merlot en 4 % Petit Verdot.

De wijngaarden worden geëxploiteerd met groot respect voor een natuurlijk evenwicht ten einde luchtige ranken te bekomen waarbij de bessen optimaal kunnen rijpen. Afhankelijk van de percelen en kleinere terroirs is er een onkruidverdelging of wordt er geploegd.

Van bij de oogst is er een nauwkeurige opvolging van het ganse vinificatieproces, thermogereguleerde fermentatie zodat de perceelsgewijze tussenkomst de rijkdom en nuances van elk perceel tot uiting komt. Na cuvaison van 20 à 25 dagen is er een eindrijping van 12 maand op Franse eik met een jaarproductie van 110.000 flessen.

Op de proeftafel Château Fonréaud 2013:

Mooie robijnrode mantel die in de neus elegante en fijne toetsen van rijk rood fruit vrijgeeft, gemengd met enkele delicate en kruidige hints.

In de mond sterke en karaktervolle aanzet, volrond. De aangenaam fruitige aroma’s van rood fruit geven ook hints van cacao en vanille vrij met subtiele tannines die een lange afdronk mooi ondersteunen.

Op de proeftafel: Le Cygne – Bordeaux blanc 2014

Assemblage 65% Sauvignon – 20% Sémillon – 15% Muscadelle. Manuele oogst in 3 of 4 beurten waarbij telkens de rijpste trossen aan bod komen.

Leuke wijn met mooie kleur en aangename fruitigheid met aroma’s van agrumes en abrikoos. In de mond een leuke aciditeit met stevige aromatische toetsen dankzij de Sauvignon. Gezellige en sprankelende smaaktoetsen tijdens de afdronk.