Culinair huis “Nostra” – Nossegem

Het prille begin van restaurant Nostra, culinair huis, ligt ondertussen al nagenoeg een decennium achter ons. De transformatie die eertijds door de nieuwe eigenaar Alain Clauwaerts werd doorgevoerd na het verdwijnen van restaurant De Paddock verliep niet altijd zoals gehoopt, wat niet wegneemt dat Nostra ondertussen een vaste waarde is geworden enerzijds door de lekkere, creatieve gerechten van een regelmatig wisselende kaart, en anderzijds door de vele mogelijkheden die het restaurant aanbiedt.

De ruimte binnen en het overdekte terras is een uitgesproken pluspunt voor de organisatie van recepties, familiefeesten, workshops en vergaderingen. Extra aantrekkingspunt is de nabijheid van een belangrijke bedrijvenzone maar ook de afrit van de autostrade E40. Hoewel het restaurant Nostra aan de voet van de afrit ligt, beschermt net de voet van brug het restaurant tegen overvloedige en overtollige lawaaihinder. De keuken in de ruimtes aan de straatzijde vormt een extra buffer. Voor het onderdeel ‘meetings’ zijn een aantal specifieke menu’s voorradig en dit tot een maximum capaciteit van 150 personen.

Het restaurant is ondergebracht in een grote zaal die met ruwe muren, eiken palen en oude gebinten zorgt voor een sfeervol kader. Een deel van het restaurant bevindt zich op de bovenverdieping en ook hier profiteert het interieur van oude gebinten. In dit landelijk interieur serveert chef Luan Jashei, hier sinds een 7-tal jaar aan de slag, een traditionele Franse keuken geïnspireerd op de grote klassiekers. Toch zorgt de chef voor leuke eigentijdse toemaatjes die zowel de creativiteit als smaakaccenten ten goede komen. Dagverse ingrediënten, een perfecte opvolging van de seizoenen en  daar waar mogelijk de inbreng van streekproducten zijn hierbij vaste waarden. De lokale ingrediënten geven waardevolle natuurlijke smaken en beperken bovendien in grote mate de ecologische voetafdruk.

Diversiteit is een van de troeven van culinair huis Nostra die zowel in de menu’s als in de vele suggesties aan bod komt. Diversiteit eveneens in de keuzemogelijkheden van vis- en vleesgerechten, facetten waar optimale versheid een onbetwistbare must is.

Net als de keuken oogt ook de wijnkaart typisch Frans wat niet wegneemt dat de kaart ook enkele pareltjes uit andere Europese landen en ook uit de nieuwe wijnwereld aanbiedt. Enkele wijnen worden ook per glas geserveerd, dit is vanzelfsprekend het geval met de huiswijn, maar ook bij vis- en vleesbereidingen zijn er enkele leuke suggesties die per glas worden geserveerd. Maître Faysol Obaci van Albanese afkomst die via Italië naar België is overgewaaid is hierbij gastheer van dienst die klanten op voortreffelijke wijze adviseert. Ook hij is reeds een 7-tal jaar in Nostra aan de slag.

Wij opteerden bij onze proeverij al voorgerecht van een toast met zalm en een gebakken ganzenlever en een roggevleugel en americain à la minute als hoofdgerecht. Bij het aperitief een geurig en smaalvol tomatensoepje en een mooi hapje van kerstomaat, mozzarella en olijf.

De huisgerookte zalm kreeg enkele leuke toastjes mee evenals een apart lepeltje ajuinsnippers en dito garnituur van fijn gesnipperde peterselie. Met een toefje crest en kwartje citroen alvast een leuke introductie. Het torentje van gebakken ganzenlever, peperkoek en gekarameliseerde appeltjes was mooi gesierd met een zoet sausje en getooid met een takje peterselie dat voor de gelegenheid een mooi wit laagje poedersuiker meekreeg. Heerlijk en gewoonweg succulent. Bij beide gerechten werd een Pinot Noir, Les terres Rouges 2014 geserveerd van het huis Boeckel.

De roggevleugel, heerlijk vers, genoot van een fijne boteresaus en gul assortiment kappertjes met puree maar genoot bovendien van een ruim extra garnituur groenten met o.m. boontjes, wortelen, broccoli, bloemkool, asperges. Leuk knapperig geserveerd en krokant garnituur waarbij de chef zich door een mooi uitgebreid assortiment groentjes, in de kijker werkt. Onze americain à la minute werd volgens de regels van de kunst opgediend en was vergezeld van goudgele en krokante frietjes. Bij dit gerecht vormt de Cena de Reyes, Crianza 2013 uit het Spaanse Rioja, een mooie suggestiewijn.

Restaurant Nostra , culinair huis – Van Ingelgomstraat 1 -1930 Nossegem

Tel 02-751 34 84 – www.nostraculinairhuis.be

Gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

mooi en gezellig landelijk interieur

dagverse ingrediënten

decoratieve bereidingen

succulente smaaktoetsen

mooie wijnsuggesties